lab501.ro

Review – HUAWEI nova 9

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 21 October, 2021.

Software

 
Asa cum mentionam si la capitolul specificatii, HUAWEI nova 9 ruleaza HarmonyOS 2.0, un sistem de operare multi-kernel, optimizat diferit pentru fiecare tip de dispozitiv in parte. Asta inseamna ca in cazul smart watch-urilor, smart TV-urilor s.a.m.d., HarmonyOS se bazeaza pe Lite OS-ul celor de la HUAWEI, cu functii aduse la zi.

In cazul smartphone-urilor, asa cum este si nova 9, discutam despre un mix intre un kernel Linux, o interfata proprietara (EMUI 12) si cod Android open-source, ceea ce ii permite sistemului de operare nu doar sa fie familiar pentru fanii Android, ci si sa utilizeze aplicatii Android, alaturi de aplicatiile dedicate din AppGallery.

Astfel, din punct de vedere al aspectului, al organizarii setarilor, respectiv al experientei de navigare, HarmonyOS 2.0 este similar cu ultimele versiuni de Android, poate cu un plus pe partea de design pentru sistemul HUAWEI. Din punct de vedere al functionalitatii, HarmonyOS 2.0 permite instalarea aplicatiilor din AppGallery, respectiv instalarea aplicatiilor Android prin APKPure sau alte magazine externe, motorul de cautare folosit este Petal Search, iar solutia de navigare este de asemenea proprietara – Petal Maps.

Asistentul digital Celia este de asemenea prezent la datorie, la fel ca si aplicatiile HUAWEI Health si HUAWEI AI Life. Unul dintre aspectele asupra carora cei de la HUAWEI au pus accentul in ultimii ani, indiferent daca discutam despre Android, Windows sau HarmonyOS, este interoperabilitatea intre dispozitive, de exemplu intre notebook si telefon, tableta si telefon sau tableta si notebook, adica Device+ Smart Collaboration.

Aceasta functionalitate exista si in cazul lui nova 9, putand fi utilizata impreuna cu un notebook HUAWEI care ruleaza Windows, ba chiar putem duce lucrurile si mai departe cu functia distributed file management, utilizatorul avand acces instant la fisierele stocate pe telefon, de pe notebook, fara sa fie necesara conectarea prin cablu. De asemenea, in cazul in care avem mai multe dispozitive care ruleaza HarmonyOS, interoperabilitatea este dusa si mai departe, sistemul de operare integrand un concept denumit Super Device. Asta inseamna ca putem controla toate dispozitivele HarmonyOS pe care suntem logati cu contul nostru HUAWEI ID, cu un singur dispozitiv, de exemplu HUAWEI nova 9.

Tot la acest capitol merita mentionata si integrarea cu seria HUAWEI Watch 3, mai precis functia Remote Shutter, care permite utilizarea ceasului pe post de declansator de la distanta pentru camera telefonului. Cu alte cuvinte, puteti realiza fotografii de grup, fara a mai lasa pe cineva pe dinafara.

Nu in ultimul rand, HUAWEI au pus accentul pe aducerii unui numar ridicat de aplicatii in App Gallery, acesta oferind in momentul de fata majoritatea aplicatiilor pe care eu le utilizez in fiecare zi, cum ar fi Bolt, Bringo, RaiPay, Raiffeisen Smart Mobile, Monese, sau Booking. Am remarcat lipsa Glovo, Uber, Revolut si evident Waze din App Gallery, insa acestea pot fi instalate cu ajutorul Petal Search si functioneaza fara probleme.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: