Review – Huawei Mate 30 Pro
Software
Acum, dupa ce am vazut de ce este capabila camera de pe Huawei Mate 30 Pro si v-am dat, sper, idei de activitati culinare in izolare, a venit momentul sa ajungem si la cel de-al treilea si ultim motiv pentru care mi-a fost atat de greu sa ma apuc de articolul asta. Pentru ca vedeti voi, peste perioada destul de lunga dintre anuntul oficial si momentul in care acesta a ajuns in Romania, mai pot trece. Peste forma telefonului si lipsa butoanelor de volum, de asemenea pot trece, in fond este vorba despre preferintele mele personale.
Dar adevarata problema in cazul lui Huawei Mate 30 Pro si implicit a modelelor Huawei care ii urmeaza este cu totul alta si a curs atata cerneala virtuala pe internet pe marginea acestui subiect incat va rog sa ma credeti, nici macar nu imi vine sa il abordez eu inca o data. Si imi vine greu sa cred ca o persoana care citeste acest articol nu este deja la curent cu subiectul.
Pe scurt, asa cum mentionam si in introducerea acestui articol, politicul si-a facut simtita prezenta si in zona tech si intr-un mod extrem de neplacut, as putea spune, generand o sumedenie de opinii pro si contra, tabere care au opinii diferite, animozitate fata de producator sau tara producatoare si, de ce sa nu recunoastem, un nivel sporit de neincredere in produsele Huawei.
Care, din punctul meu de vedere, nu este justificat, in conditiile in care sunt convins ca toti producatorii de tehnologie cu care interactionam zilnic au, mai mult sau mai putin, aceleasi practici legate de securitatea datelor. Daca nimeni nu ne spioneaza si nu ne colecteaza datele, atunci cu siguranta nu o fac nici Huawei. Iar daca ei o fac, imi vine greu sa cred ca restul producatorilor de telefoane mobile nu fac acelasi lucru.
In fine, acestea sunt simple supozitii. Ce stim cu siguranta este faptul ca SUA si China au intrat in urma cu mai bine de un an intr-un razboi al tarifelor, care s-a rasfrant si asupra zonei tech, prin introducerea unui embargou care interzice companiilor americane sa ofere companiilor din China acces la tehnologie considerata vitala. Asta implica hardware (de exemplu procesoare Intel sau AMD), software sau servicii software, de exemplu Google services.
Asta inseamna ca Huawei Mate 30 Pro ruleaza Android 10, insa nu are acces la serviciile Google (Play Store, Maps, etc). Asta inseamna ca pentru a instala aplicatii pe telefon trebuie sa utilizam magazine third-party, cum ar fi Huawei App Gallery, sau sa descarcam fisiere apk si sa instalam aplicatiile in acest mod. Desigur, aplicatiile care depind de serviciile Google (de exemplu Waze) nu vor functiona in acest mod.
Cu alte cuvinte, in mod implicit, ne putem bucura de o experienta relativ limitata, lipsind din lista aplicatiile Google si cele care depind de acestea. Sau, putem instala Google Services… prin alte metode… si putem utiliza Huawei Mate 30 Pro ca pe orice alt telefon care ruleaza Android.
Cert este ca in momentul in care aveti in plan achizitia unui telefon, trebuie sa va ganditi bine din ce categorie de utilizator faceti parte. Daca va doriti o solutie la cheie, atunci Huawei Mate 30 Pro cu siguranta nu este pentru voi. Pe de alta parte, daca faceti parte dintre cei care au adoptat sistemul de operare Android pentru optiunile de personalizare, incluzand aici deblocarea boot-loader-ului, root sau instalarea de ROM-uri third-party… atunci nu veti intampina probleme in a obtine ce va doriti de la Mate 30 Pro.
Comentarii
P30 Pro este unul dintre cele mai reusite smarphone-uri, pe care am avut ocazia să le utilizez, imi place enorm de mult, mai ales culoarea breathing crystal, camerele leica pentru poze de exceptie, autonomia bateriei care ma tine undeva la 2 zile, faptul ca nu se blocheaza atunci cand folosesc mai multe aplicatii si site-uri in acelasi timp. Foarte tare!!!