Anatomia tehnica a unei excursii – Seul 2024 – Apple iPhone 16
Unhyeongung Palace
Seulul este o metropola uriasa, plina de atractii moderne, dar si de istorie, fiind casa a 5 palate regale si multiple muzee. Desigur, o buna parte din cladirile istorice au fost modificate in timpul ocupatiei japoneze, sau distruse in timpul razboiului din Coreea, Seul fiind un obiectiv intens disputat de cele doua parti participante in razboi. Chiar si asa, majoritatea palatelor au fost renovate sau reconstruite pastrand aspectul initial, vizitatorii avand ocazia sa vada cum arata viata zilnica in timpul dinastiei Joseon.
Un astfel de palat este Unhyeongung Palace, resedinta printului regent Heungseon Daewongun, tatal ultimului imparat al dinastiei Josen (si al Coreei), imparatul Gojong. Am vizitat palatul ca parte a unui tur gratuit oferit de primaria din Seul, gazda noastra fiind domnul Lee, fost inginer la Hyundai, actualmente ghid pasionat de istorie, meserie pe care o practica pentru a ramane activ chiar si la pensie, dar si pentru a transmite turistilor o parte din istoria Coreei, povestita de un localnic.
Cu ajutorul sau, am inteles mai bine arhitectura traditionala din Coreea, unde casele de lemn sunt asamblate pe fundatii de piatra, casa fiind astfel izolata de temperatura solului, dar si de ape, in perioadele ploioase. Modul in care aceste cladiri sunt construite este absolut ingenios, incepand cu faptul ca partea de lemn poate fi demontata si mutata cu usurinta in alta parte si continuand cu metoda de incalzire folosita pe timpul ierni.
Astfel, desi avem de-a face cu un palat a carui constructie a inceput in secolul 14, sistemul de incalzire Ondol a fost pus la punct cu cel putin un mileniu inainte, fiind vorba despre un mod ingenios de a conserva resursele. Astfel, vatra de foc folosita pentru gatit (agungi) este conectata la o serie de canale (gorae) care strabat lungimea casei pe sub podea. Punctele de trecere (bulmok) sunt construite in asa fel incat flacara sa nu se poata intinde sub cladire, iar cantitatea de fum / caldura sa poata fi controlata cu precizie.
Controlul temperaturii este realizat si prin construirea canalelor sub anumite unghiuri, astfel incat nivelul de caldura din pardoseala de lemn sa fie acelasi indiferent de distanta fata de vatra de foc. Datorita acestui tip de constructie, incaperile raman calde chiar si dupa ce flacara s-a stins. Nu in ultimul rand, un alt strat de control al temperaturii sunt obloanele, inchise pe timpul iernii si deschise vara, care permit locuitorilor sa se bucure de acelasi nivel de confort indiferent de anotimp.
Comentarii
Frate, asa asi fi facut si eu: gustam din toate .
Apoi mai luam un rand din ce mi-a placut cel mai mult.
Ce faceam cu cele cumparate care nu ma pasionau ? , le dadeam sotiei ( o indopam )
Bravo.
Cand vor incorpora astia pe PC / Mac un sintetizator de gusturi si arome ?