lab501.ro

Anatomia tehnica a unei excursii – Laos 2023 – Google Pixel 8 Pro vs Apple iPhone 15 Pro

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 23 February, 2024.

Concluzii

 
In articolul de fata v-am povestit despre Laos, mai precis Luang Prabang, aceasta fiind singura destinatie complet noua in care am ajuns in aceasta calatorie. Traseul nostru complet a fost Bucuresti – Hanoi, Hanoi – Luang Prabang, Luang Prabang – Hanoi, Hanoi – Phu Quoc, Phu Quoc – Hanoi, Hanoi – Taipei, Taipei – Hanoi, Hanoi – Bucuresti. Despre celelalte destinatii v-am povestit totusi in cadrul altor episoade din anatomia tehnica a unei excursii, chiar de mai multe ori (Taipei, la tine ma gandesc).

De fapt, acesta este cel de-al 17-lea articol din aceasta serie, care ne-a plimbat pana acum prin 15 tari din Africa (Zanzibar), America de Nord (Las Vegas), Asia (Taipei, Bangkok, Hanoi, Phu Quoc, Saigon, Phnom Penh, Siem Reap, Koh Chang, Bali, Malaezia, Boracay, Luang Prabang) si Europa (Roma, Viena, Berlin, Pilsen, Corfu), alaturi de telefoane de la Samsung, OnePlus, Apple, Google, Huawei si Allview.

Nu in ultimul rand, acesta este probabil si review-ul pentru care am testat telefoanele pentru cea mai lunga perioada, intre prima parte a articolului si cea de-a doua parte trecand mai bine de trei luni de zile. Desigur, nu am fi putut realiza acest lucru fara ajutorul prietenilor de la evoMAG, carora le multumim pe aceasta cale, pentru ca am avut cu adevarat timp sa testam cele doua telefoane mai bine de 3 luni, in 4 tari diferite (le-am folosit destul de mult si in Romania), in toate conditiile posibile, de la iarna cu ger si pana la cea mai calduroasa zi de plaja in Phu Quoc (37 oC cu 90% umiditate).

Iar in urma acestor teste, pot spune ca am invatat extrem de multe, atat despre cele doua telefoane testate, cat si despre noi. Sa incepem cu inceputul, mai precis eu, un utilizator care nu a apreciat niciodata telefoanele Apple si nu mi-as fi inchipuit ca voi folosi unul atat de mult, mai ales in deplasare. Ei bine… iPhone 15 Pro nu este cel mai iubit telefon din portofoliul companiei americane, utilizatorii raportand diverse probleme din momentul lansarii si pana acum. Si totusi, eu personal nu as putea spune ca am avut probleme cu el.

Da, ecosistemul inchis, modul in care Apple iti restrictioneaza accesul la memoria telefonului in momentul in care il conectezi la calculator, modul in care fisierele sunt denumite si organizate si anumite mici particularitati legate de camera m-au facut sa il urasc cu patos la inceput. Cu toate acestea, m-am obisnuit rapid cu lipsa butoanelor de navigatie, desi nu credeam ca o voi face, m-am obisnuit si cu dimensiunea prea redusa pentru mine, m-am obisnuit si cu sistemul de operare si pot spune ca am folosit telefonul intensiv zi de zi si anumite lucruri chiar au inceput sa aibe sens.

Cum ar fi aplicatia Facebook, net superioara in versiunea iOS fata de versiunea Android, sau faptul ca in sfarsit avem USB-C pe iPhone si nu mai trebuie sa cautam conectorii “speciali” Apple, cu toate ghilimelele de rigoare. Experienta generala in utilizare este placuta si rapida, camera obtine rezultate bune, insa nu se ridica la inaltimea flagship-urilor Samsung, sau la inaltimea imaginilor captate de Google Pixel 8 Pro. Da, camera este buna, dar se poate si mai bine, concluzie pe care o puteti trage si singuri din sutele de imagini incarcate in acest articol.

Cu toate acestea, marea mea dezamagire a fost legata de cu totul altceva, mai precis de autonomie. Pentru ca eu nu imi inchipui cum utilizeaza fanii Apple telefoanele in momentul in care se lauda cu autonomia acestora, dar va pot spune cat se poate de clar ca in cazul ultimelor 13 articole din seria “anatomia tehnica a unui articol” noi am utilizat toate telefoanele exact la fel. Asta inseamna incarcat peste noapte la 100%, luminozitate pe auto, care creste destul de mult tinand cont ca ne aflam in zone insorite, eSIM cu datele pornite non-stop, WiFi pornit non-stop si locatie pornita non-stop.

In aceste conditii, am stat in medie zilnic 2h30min pe Facebook si Instagram, cam 30 de minute in aplicatia Camera, 20 de minute discutand pe WhatsApp si inca aproximativ 40 de minute in browser, Booking, Facebook Messenger sau alte aplicatii de care am avut nevoie, pentru un screen time total de 3h30min – 4h pe zi. Asta am facut pe parcursul a 2 ani de zile, cu Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Z Flip4, Samsung Galaxy Z Fold4, Samsung Galaxy S23 Ultra, Apple iPhone 15 Pro si Google Pixel 8 Pro. Iar in aceleasi conditii de utilizare zilnica, ordinea este destul de clara.

De departe cea mai ridicata autonomie am avut-o cu S23 Ultra, acesta ajungand la 15% undeva in jurul orei 20:30 – 21:00, urmat de Fold4 si Google Pixel 8 Pro, care ating acest procent undeva in jurul orei 19:00-19:30. Samsung Galaxy S22 Ultra ajungea la 15% undeva in jurul orei 18:30, in timp ce iPhone 15 Pro si Flip4 ajung la 15% incepand cu 16:30-17:00, oferind clar cea mai scazuta autonomie dintre telefoanele pe care le-am testat in acest mod. Desigur, fiecare telefon poate fi personalizat, putem activa modul Battery Saving sau putem face diverse optimizari, insa daca utilizam telefoanele zilnic in acelasi regim intensiv, cel putin timp de o luna, rezultatele sunt cele descrise mai sus.

La fel cum eu am avut probleme de adaptare la inceput, nici Pixelul nu a fost pe placul Gabrielei, datorita modului in care sunt dispuse butoanele Power si Volum +/-. Pe bune acum, Google, este 2024, cine mai pune butonul power deasupra butoanelor de volum? S-a incercat, nu a prins, hai sa nu mai incercam sa fim speciali doar de dragul de a fi speciali. Ori punem butoanele pe cele doua laterale, ori butonul de power sub butoanele de volum, intotdeuna, in special in cazul telefoanelor mari. E o chestie care tine de principiile de baza ale ergonomiei.

Trecand insa peste acest aspect, Pixel 8 Pro s-a comportant absolut excelent la capitolul camera, rivalizand fara probleme cu varfurile de gama de la Samsung (cu exceptia focalei 10x), iar functiile de AI sunt extrem de utile si intuitive. Mai mult decat atat, nivelul de precizie si control pe care il putem avea in cazul anumitor functii ale camerei (manual focus de exemplu) ar trebui sa dea de gandit marilor producatori, iar modul in care este organizat meniul camerei chiar ajuta din plin la fotografiere, aspect pe care nu l-as fi realizat la prima vedere (cand m-am si plans de altfel de acest lucru), ci numai dupa o perioada indelugata de utilizare zilnica.

Si uite asa, dragii monstrului, am ajuns la finalul unui review lung, pentru care am testat telefoanele o perioada considerabila de timp. Si ce am invatat in tot acest timp? Ei bine, multe, as spune eu. In primul rand ca pot utiliza fara probleme un iPhone chiar si dupa atat amar de vreme petrecuta pe Android si cu mici exceptii nu prea mai am de ce sa ma plang. Asa cum spuneam, nu am intampinat probleme in timpul utilizarii, nici cu incarcarea, nici cu modul in care este construit telefonul. Totusi, daca ar fi sa aleg maine un telefon Apple, as alege clar versiunea Pro Max, pentru autonomie, pentru camera si pentru dimensiunile mai apropiate de ceea ce am eu nevoie.

La randul sau, Google Pixel 8 Pro este un telefon absolut superb, in cazul caruia nu ma pot plange decat de dispunerea atipica a butoanelor. In rest, avem de-a face cu un telefon performant, cu o camera foarte performanta, care a integrat functii AI in mod inteligent, cu luni bune inainte ca restul producatorilor sa o faca si care nu a ridicat nici un fel de probleme in timpul celor 3 luni de teste. Deh… duse sunt problemele de conectivitate la retea care au marcat existenta modelului anterior…

Mai mult decat atat, fata de prima parte a acestui articol, preturile au scazut destul de mult, Apple iPhone 15 Pro in echiparea testata de noi fiind comercializat acum pentru 5549 RON, in timp ce Google Pixel 8 Pro in echiparea testata de noi este comercializat pentru 5349 RON. Personal, utilizez Samsung de ceva timp si m-am obisnuit cu formatul Ultra, drept urmare eu unul as alege fie echiparea minima pentru S23 Ultra (8+256 GB) la 4999 RON, fie echiparea 12+512GB la 5699 RON.

Pe de alta parte, fiecare alege modelul si brand-ul care i se potriveste mai bine. Ce am incercat noi in cadrul “anatomiilor”, a fost sa va oferim cat mai multe fotografii realizate cu unele dintre cele mai interesante flagship-uri ale momentului, alaturi de cat mai multe informatii legate de utilizarea zilnica, pentru a va oferi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a face aceasta alegere. Si vom face asta in continuare si anul acesta… in fond, se apropie Computex-ul si parca ni s-a facut dor de vara din nou. Hmm… oare ce telefoane ar merita sa luam cu noi de data aceasta?
 
Google Pixel 8 Pro
 

 
Apple iPhone 15 Pro
 

Comentarii

3 comentarii la: Anatomia tehnica a unei excursii – Laos 2023 – Google Pixel 8 Pro vs Apple iPhone 15 Pro

  1. kvarq a scris pe:

    I’ve been waiting for this! :D
    Cum e dpv safety Laos? Banui ca Vientiane e ok, dar cum e in alte zone in general? E macar ca in Vietnam sau Malaezia?
    Mai nou apar tot felul de notificari gen “Exercise increased caution to Laos due to civil unrest. Some areas have increased risk.”

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Luang Prabang mi s-a parut un oras foarte sigur, la fel si imprejurimile. Asa cum spuneam, sunt foarte budisti, drept urmare nu prea auzi muzica la terase sau baruri in timpul saptamanii, iar acestea se inchid destul de devreme (e bine sa ai rezerva de bere la hotel). Cred ca in Luang Prabang cel mai important este sa ai grija ce mananci, pentru ca multi oameni au avut probleme cu stomacul.

    Pe de alta parte, soselele sunt destul de catastrofice in afara orasului, deci nu as recomanda sa conduci acolo. Exista in continuare zone minate in jungla, dar si zone pline de bombe ne-explodate din timpul razboiului din Vietnam, dar in general nu ajungi / nu ai ce cauta acolo. Similar, sunt convins ca sistemul medical nu se ridica la inaltimea celui din Vietnam sau Malaezia, in cazul in care ai o problema mai grava.

    Vientiane este capitala, drept urmare este posibil ca aici sa dai peste hoti de buzunare si diverse tourist traps, iar in Vang Vieng (backpacker party town) au fost raportate tot felul de incidente, in special legate de hoti de buzunare sau droguri in bautura.

    Practic, este bine sa ai ochii deschisi si sa aplici acelessi masuri de siguranta oriunde, dar nu mi s-a parut ca Luang Prabang necesita un nivel sporit de atentie la acest capitol.

    Drspre civil unrest nu stiu ce sa spun, pana la urma depinde de ambasada fiecarei tari ce considera sigur sau nu. Pe de alta parte, daca vei cauta pe internet Laos safety e posibil sa te sperii putin la inceput.

  3. MihaiD a scris pe:

    Absolut superb, multumim pentru articol! Se vede de la o posta ca Pixelul este peste iphone la capitolul camera.

Lasa-ne un comentariu: