lab501.ro

Review – Lenovo Legion 9 18IAX10

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 23 July, 2025.

Concluzii

 
Inca de la aparitia primului notebook, in urma cu mai bine de 40 de ani, aceasta categorie de produs a trecut prin nenumarate transformari, design-ul si dimensiunea schimbandu-se constant, uneori chiar de la an la an. Astfel, am ajuns in 2025 sa avem ultraportabile potrivite pentru marea majoritate a activitatilor zilnice, cu exceptia gaming-ului, respectiv notebook-uri de gaming mai dotate ca niciodata, potrivite atat pentru gaming, cat si pentru editare foto/video sau grafica 3D.

Si totusi, ultimii 5 ani au fost marcati de incercari mai mult sau mai putin reusite de miniaturizare a notebook-urilor de gaming, concomitent cu schimbarea formatului ecranului. Astfel, in loc de clasicele formate 15″ si 17″, majoritatea notebook-urilor de gaming au acum o diagonala de 16″. Desigur, exista si modele mai accesibile de 15″, sau modele ultra-compacte de 14″. Totusi, personal sunt de parere ca aceasta miniaturizare a dus la ignorarea, cel putin temporara, a unei categorii foarte importante, mai precis cea a desktop replacement-urilor.

Din fericire, in ultimii 2 ani din ce in ce mai multi producatori au inceput sa produca notebook-uri de 18″, mult mai potrivite, din punctul meu de vedere, pentru a gazdui placi grafice de varf, o cantitate ridicata de memorie RAM, sau cat mai multe SSD-uri M.2. Si daca pana acum Lenovo s-au rezumat la a produce notebook-uri de gaming cat mai puternice in formatul 16″, anul acesta gigantul asiatic face un mare pas in fata, lansand un varf de gama cu adevarat monstruos, in persoana lui Lenovo Legion 9 18IAX10.

Acesta pastreaza design-ul inedit al capacului superior introdus de generatiile anterioare, insa ofera o carcasa de dimensiuni semnificativ mai mari, care poate gazdui un sistem de racire cu adevarat urias, pana la 192GB memorie RAM si nu mai putin de 4 SSD-uri M.2, ceea ce inseamna ca putem utiliza cu usurinta 8 sau 16TB pe un notebook. Practic, dimensiunea sau greutatea nu mai reprezinta o limita acum, accentul fiind pus pe dotari, respectiv pe utilizarea unui sistem de racire cat mai performant si in acelasi timp cat mai silentios.

Cat de performant este sistemul de racire putem vedea cu totii din teste, Intel Core Ultra 9 275HX integrat in Legion 9 depasind fara probleme performantele unui Intel Core Ultra 9 285HX integrat intr-un sasiu de 16″ de la Lenovo. Poate si de aceea producatorul a decis ca o singura optiune pentru procesor este suficienta. Mai mult decat atat, performanta placii grafice este de asemenea superioara, in majoritatea cazurilor, fata de acelasi model integrat in Legion Pro 7, in conditiile in care si nivelul de zgomot mai scazut.

Aceste aspecte demonstreaza din plin faptul ca aveam nevoie de un notebook de mari dimensiuni pe post de varf de gama, dimensiunea fiind extrem de importanta pentru performanta sistemului de racire. Mai mult decat atat, Lenovo au optat pentru o solutie extrem de interesanta la capitolul monitor, panoul dual-mode oferind posibilitatea de a juca titluri e-Sports cu o rata de refresh de 440Hz. Nu in ultimul rand, desi panourile OLED sunt excelente pentru gaming, in momentul in care discutam despre editare foto/video, IPS-ul ramane in continuare rege, motiv pentru care este cat se poate de clar ca Legion 9 nu a fost gandit numai pentru gameri ci si pentru creatorii de continut.

De altfel, posibilitatea de a utiliza pana la 192GB memorie RAM sustine din plin acest lucru, la fel si faptul ca putem monta o cantitate ridicol de mare de stocare, rezervata de obicei celor care lucreaza cu fisiere multimedia de mari dimensiuni.

Cu alte cuvinte, Lenovo Legion 9 2025 este un desktop replacement in adevaratul sens al cuvantului, un adevarat varf de gama monstruos, gandit pentru cei care vor sa obtina cea mai buna performanta posibila de la notebook-ul lor, pentru cei care nu vor sa fie limitati de cantitatea de memorie sau de spatiul de stocare si nu in ultimul rand, pentru cei care vor o masina pentru gaming competitiv, un centru de consum pentru material multimedia, inclusiv 3D, dar si o adevarata masinarie de calcul numai buna pentru grafica 3D, editare video, modelare CAD sau diverse aplicatii ale inteligentei artificiale.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: