Review – Lenovo IdeaPad S540 13ARE vs 13IML – AMD Ryzen 7 4800U vs Intel Core i7 10710U
Concluzii
Ehehei, dragilor, mult a fost, putin a mai ramas. Iar astazi am descoperit o serie de lucruri foarte interesante, din punctul meu de vedere. In primul rand, ne-am dat seama ca nu toate IdeaPad-urile sunt egale – doar pentru ca Lenovo ofera si optiuni entry-level, construite din plastic, respectiv versiuni mainstream metalice cu un raport calitate / pret foarte ridicat, asta nu inseamna ca nu exista si modele high-end in portofoliul IdeaPad, iar Lenovo IdeaPad S540 13ARE este cel mai bun exemplu in acest sens.
Cu o constructie metalica solida si eleganta in acelasi timp, un panou performant, optiuni de configurare avansate atat in BIOS, cat si cu ajutorul utilitarului dedicat, Lenovo IdeaPad S540 13ARE este unul dintre cele mai interesante ultrabook-uri pe care am pus mana vreodata. Iar in echiparea Lenovo IdeaPad S540 13ARE avem de-a face cu un adevarat monstru, care poate face fata fara probleme si in aplicatii ceva mai mari consumatoare de resurse.
Lenovo IdeaPad S540 13IML se remarca datorita solutiei grafice GeForce MX250, care ii confera un avantaj considerabil in jocuri, insa pentru jocuri mai putin pretentioase puteti utiliza Lenovo IdeaPad S540 13ARE fara probleme, solutia grafica integrata in AMD Ryzen 7 4800U oferind performante destul de bune.
Si trebuie sa recunosc, nu am mai testat pana acum un notebook care sa permita utilizarea celor trei TDP-uri posibile specificate de producatorul procesorului si cu atat mai mult nu ma asteptam sa vad asa ceva pe un notebook de 13″. Si totusi, Lenovo IdeaPad S540 13ARE face fata cu brio indiferent de TDP, sistemul de racire facandu-si treaba de fiecare data. Desigur, in modul Extreme Performance ventilatoarele devin deranjante, insa acest lucru este inevitabil daca dorim performanta unui procesor desktop intr-un sasiu de 13″.
Per total, Lenovo IdeaPad S540 13ARE este unul dintre cele mai interesante ultrabook-uri de pe piata in acest moment, fiind combinatia perfecta intre stil si eleganta la exterior, respectiv performante monstruoase in interior.
Nu in ultimul rand, am mai invatat o lectie astazi. Nu toate procesoarele sunt egale si nu toate implementarile sunt egale. Astfel, performanta procesoarelor mobile poate varia mult mai mult decat in cazul solutiilor desktop, datorita modului in care au fost integrate de producator, respectiv performantelor sistemului de racire. De asemenea, conteaza si “vecinii”. Pentru ca oricat de performant ar fi sistemul de racire, una este sa beneficiezi singur de performanta acestuia si alta este sa o imparti cu un alt monstru gurmand, cum se intampla in cazul notebook-urilor de gaming.
Iar la final, cred ca nu gresesc daca afirm ca arhitectura Skylake si procesul e fabricatie pe 14nm si-au facut treaba cu brio in ultimii 5 ani, dar a venit momentul sa iasa la pensie. Pentru ca performanta de care da dovada AMD Ryzen 7 4800U fata de Intel Core i7 10710U, in conditiile in care consuma mai putin si se incinge mai putin, este pur si simplu impresionanta si ar cam fi cazul sa vedem un raspuns pe masura din partea celor de la Intel. Daca nu anul acesta, macar anul viitor. Stim ca se poate!
Comentarii