Apple MacBook Pro 15,4″
Autosave, Resume & Automatic Termination
Modificari au fost facute si la modul in care sunt salvate informatiile din orice tip de documente. Cred ca toti, la un moment dat, am avut intamplari neplacute legate de salvarea sau suprascrierea unui document important. In Lion aceste probleme vor fi de domeniul trecutului. Spun vor fi, deoarece dezvoltatorii vor trebui sa-si modifice aplicatiile pentru ca acestea sa ofere suport pentru noile API-uri introduse in Lion, care vor salva automat modificarile aduse unui document. Lion va salva informatiile din timpul fiecarei sesiuni de lucru ca o varianta la care se poate reveni ulterior. Astfel, intr-un ecran similar cu cel care poate fi gasit in Time Machine, putem explora variantele unui document pentru a reveni la o forma mai veche a acestuia. De asemenea, un document poate fi salvat si manual ca o versiune diferita (duplicate), astfel noile modificari vor fi salvate in versiunea noua sau in cazul in care se doreste evitarea suprascrierii se poate inchide (lock) documentul.
Impreuna cu alte API-uri care permit aplicatiilor sa reporneasca la start-up exact in acelasi loc si cu aceleasi informatii, ca si inainte de inchiderea laptopului, shutdown-ul din Lion poate fi comparat cu Hibernation din Windows, cu mentiunea ca, laptopul cu Lion fiind inchis, nu va consuma deloc energie.
In continuarea aceleasi idei de mai sus, in Lion utilizatorul nu va mai trebui sa-si faca griji referitor la aplicatiile care sunt deschise sau inchise. Cu toate ca in primele variante de Lion s-a renuntat la indicatorul vizual cu ajutorul caruia se putea vedea daca o aplicatie din dock este deschisa sau inchisa, in ultimul moment a fost reintrodus, pentru a nu panica prea tare comunitatea power-userilor care doresc sa aiba toate informatiile disponibile despre aplicatii, cat si control asupra acestora. Astfel, chiar daca indicatorul vizual inca este prezent in dock atunci cand o aplicatie este deschisa, Apple sugereaza utilizatorilor sa nu mai acorde atentie acestor detalii, deoarece Lion se va ocupa cu inchiderea si pornirea de aplicatii, in functie de necesitatiile utilizatorului. Suna putin SF, insa explicatia este chiar simpla: un atribut (automatic termination) a fost introdus in toate aplicatiile native Lion care notifica sistemul atunci cand aplicatia respectiva poate fi inchisa, astfel, atunci cand sistemul are nevoie de resurse va inchide aplicatiile care nu mai sunt folosite. Decizia de a inchide automat o aplicatie se ia pe baza unor standarde destul de conservatoare, cum ar fi: nu trebuie sa fie o aplicatie activa, nu trebuie sa nu aiba ferestre pe desktop si trebuie sa suporte atributul automatic termination. Astfel, chiar daca aplicatia va fi in continuare marcata ca activa in dock, aceasta nu va mai avea niciun proces asignat, fiind de fapt inchisa.
Pe de alta parte, atunci cand inchidem o aplicatie, procesul asignat acesteia nu se va inchide imediat, ci va ramane si va fi vizibil in Activity Monitor, chiar daca aplicatia nu va mai aparea in dock ca activa. Asta se intampla deoarece daca utilizatorul se razgandeste sau are din nou nevoie de aplicatia tocmai inchisa, aceasta se va lansa aproape instant.
Comentarii
Concluzia este cat se poate de simpla: banii SUNT o problema !!! si deci oricat de mult mi-ar place MacBook Pro, este departe de posibilitatile financiare ale multora. Pe de alta parte, cei care totusi au aceasta fericita sansa (!) ar trebui ca aceasta minunatie sa fie intr-adevar dupa cum se spune: foarte rapida, si nu stiu daca si in realitate este chiar asa. Adica pentru bani, si nu putini, astept totusi performante. Sau e doar un moft ?