AMD Ryzen 4000 Mobile – Part I – Arhitectura, modele, pret
Arhitectura
Despre arhitectura Zen 2 am discutat in detaliu anul trecut, in momentul lansarii celei de-a treia generatii AMD Ryzen pentru desktop-uri, asa ca nu vom insista prea mult asupra acestui subiect. Practic, avem de-a face cu APU-uri bazate pe arhitectura Zen 2 pentru partea de procesor, respectiv Vega pentru grafica integrata, fabricate in litografie pe 7nm in fab-urile TSMC.
Fiind vorba despre procesoare gandite pentru notebook-uri, avem totusi de-a face cu o serie de optimizari specifice, precum si cu o serie de tehnologii dedicate. Pentru ca scopul celor de la AMD nu a fost doar sa intreaca modelele Intel din punct de vedere al performantei, dar sa ofere si un pret mai bun, ba chiar si o autonomie mai ridicata, iar pentru asta procesoarele AMD Ryzen 4000 au fost optimizate la sange.
La capitolul performanta, lucrurile stau destul de simplu. Asa cum am vazut in cazul procesoarelor desktop, arhitectura Zen 2 este superioara din punct de vedere al eficientei clock per clock fata de ceea ce ofera Intel in momentul de fata, iar procesul de fabricatie pe 7nm le-a permis celor de la AMD sa ofere procesoare cu pana la 8 nuclee si 16 fire de executie chiar si pentru un TDP de 15W.
Mai mult decat atat, cei de la AMD au adus o serie de imbunatatiri specifice modelelor mobile, cum ar fi o flexibilitate sporita la capitolul controller de memorie, posibilitatea de a utiliza memorie LPDDR4X, precum si rafinarea controlului pe care integratorii il au asupra frecventei boost, starilor low-power si nu in ultimul rand sincronizarii modurilor de lucru intre procesor, grafica integrata si solutia grafica dedicata.
Astfel, System Temperature Tracking V2 (STT V2) este o tehnologie care permite controlul precis al frecventei procesorului, in functie de temperatura raportata de senzorii plasati in carcasa. Din acest motiv, avem de-a face cu frecvente boost sustinute, precum si cu un nivel mai mare de confort oferit utilizatorului (unii dintre senzori sunt pozitionati la nivelul tastaturii, de exemplu).
Pe langa performanta, autonomia este unul dintre cele mai importante aspecte asura carora inginerii AMD s-au concentrat, prin optimizarea frecventelor in functie de sarcinile efectuate, o calibrare mult mai precisa a starii Idle, dar si prin introducerea unor tehnologii cum ar fi Always Playing (low power audio playback), care optimizeaza modul in care procesorul se comporta in momentul in care vizionam un material sau ascultam muzica.
Per total, AMD introduc o serie intreaga de noutati prin lansarea seriei AMD Ryzen 4000 Mobile, gandite pentru a imbunatati toate aspectele importante pentru utilizator, de la performanta si autonomie si pana la experienta in utilizare, bazandu-se pe eficienta arhitecturii Zen 2 si avantajul oferit de procesul de fabricatie pe 7nm.
Comentarii
Toata performanta depinde de configuratia RAM. Doamne fereste de laptopuri cu o placuta de 2133mhz
Pingback: AMD Ryzen 4000 Mobile - Part I - Arhitectura, modele, pret - lab501.ro - Infotimes
Pingback: AMD Ryzen 4000 Mobile - Part IV - Asus TUF Gaming A15 - AMD Ryzen 5 4600H vs AMD Ryzen 7 4800H - next lab501