Acer M5 Ultrabook – Portabilitate de buget
Constructie si design
Intodeauna am fost adeptul unui design cat mai curat si elegant, fara prea multe schimbari de textura sau materiale in cadrul unui singur produs. De asemenea din punct de vedere cromatic, negrul, griul sau combinatii intre acestea imi par cele mai potrivite pentru un notebook, ultrabook sau smartphone si in speta pentru orice device electronic. Din aceste motive pot spune ca Acer M5 este exact pe gustul meu. Materialul predominant folosit este aluminiul, acesta regasindu-se atat pe capacul lui Acer M5 cat si pe zona palmrest-ului si a tastaturii. Rama din jurul ecranului este gri si este realizata din plastic. Suprafata vizibila a acestuia este incadrata suplimentar de inca o rama de culoare neagra ce integreaza si web-cam-ul.
Design-ul si constructia sunt gandite astfel incat sa ofere un produs final cu o grosime cat mai redusa abia ulterior urmand factori ca aspectul sau functionalitatea. Inca o data trebuie sa apreciez viziunea pe care a avut-o Intel cand a conceput ideea de ultrabook. Si asta fiindca limitarile impuse pun la treaba departamentele de design ale producatorilor in doua directii. Prima dintre ele este obtinerea unei carcase cat mai limitate ca dimensiuni, care trebuie sa fie si cat se poate de atractiva. Si cred ca M5 reuseste sa faca treaba asta. Stiu ca nu este cel mai mic, cel mai subtire sau cel mai usor ultrabook insa se incadreaza in limitele Intel si are un aspect premium, iar asta la un pret decent.
Baza ultrabook-ului este realizata din plastic rezistent, de culoare neagra acesta avand un aspect semi-rugos. Zona inferioara este realizata dintr-o singura bucata si gazduieste in partea din fata cele doua difuzoare in timp ce zona centrala si cea superioara stanga contine o serie de fante dedicate aerisirii memoriilor si a procesorului.
Cea dedicata procesorului se continua si pe muchia din spate, evident acesta avand nevoie de ceva mai multa atentie din punct de vedere termic. Daca tot am ajuns sa discutam despre zona din spate ar trebui mentionat ca majoritatea conectorilor aici se regasesc. Nu sunt foarte multi insa suficienti. Avem deci de la stanga la dreapta: mufa RJ45, un HDMI, 2 USB 3.0 si conectorul adaptorului de priza.
Nu mi-a placut ca cele doua mufe USB sunt foarte apropiate, in ele incapand concomitent doar device-uri de dimensiuni reduse. Daca avem un stick USB ceva mai mare deja una dintre mufe devine inutilizabila.
Continuand cu partile laterale avem pe partea stanga unitatea DVD-WR in timp ce pe dreapta avem mufa jack stereo si card-reader-ul.
Pe partea frontala avem in partea dreapta microfonul, butonul de on/off si in stanga acestuia doua LED-uri de stare (On/Off si alerta de baterie descarcata).
Tastatura este de tip chiclet, iluminata in timp ce touchpad-ul este pozitionat spre stanga. Butoanele acestuia sunt integrate in suprafata touch, trackpad-ul suportand si multi-touch si gestures.
O calitate foarte buna a perifericelor integrate. Chiar nu am nimic de obiectat. Ar fi poate de mentionat doar ca tastele necesita o apasare ceva mai puternica, insa nu e deloc deranjant.
In rest nu se observa flexari, touchpad-ul este precis si suficient de mare in timp ce iluminarea backlit LED este extrem de bine realizata, ducand cu gandul la device-uri concurente ce fac parte din cu totul alta categorie de pret.
Comentarii