TP-Link N900 – Wi-Fi Dual Band Router
Teste – Range & Bandwidth
Dupa cum ziceam si pe pagina precedenta, am testat viteza router-ului LAN-to-LAN, LAN-to-WIFI, USB-to-LAN si USB-to-WIFI atat in banda 2,4GHz cat si in banda de 5GHz. Bineinteles, in cazul testelor wireless am masurat si intensitatea semnalului. Masuratorile au fost efectuate la distanta de un metru fata de router, 10 metri plus un perete de rezistenta si 20 de metri si doi pereti de rezistenta.
Testele LAN au fost realizate pe un desktop dotat cu o placa de retea integrata pe placa de baza, Realtek RTL8168D Gigabit si pe un MacBook Pro (mid-2009). Pentru testele WIFI am folosit acelasi MacBook Pro iar pentru testele USB am folosit un stick Corsair Flash Voyager USB 3.0 si un HDD extern A-DATA USB 2.0 NH92 pentru confirmarea rezultatelor. In cazul tuturor testelor am folosit o imagine ISO de 4GB (3950 MB), am cronometrat timpul necesar fiecarei operatiuni si am impartit numarul de secunde la 3950 MB pentru aflarea rezultatului final MB/s.
Evident, inainte de a incepe testele am cautat ultimul firware disponibil si am actualizat routerul. Astfel, rezultatele din graficele de mai jos sunt cat se poate de clare. Merita sa mentionez faptul ca, desi viteza USB-to-LAN este foarte buna, chiar si cu ultimul firmware disponibil tot am intampinat destul de multe probleme in timpul efectuarii testelor (ma refer aici la blocari aleatorii, la imposibilitatea de a accesa continutul stick-ului sau HDD-ului, la blocarea aparent inevitabila din momentul in care am vrut sa fac upload LAN/WIFI-to-USB s.a.m.d.).
Am testat semnalul si cu doua smartphone-uri (HTC 8S, iPhone 4) si o tableta (iPad) in cazul retelei WiFi pe 2,4GHz. Problemele apar numai atunci cand sunt in punctul 3 de masurare, la 20 de metri de router si cu destul de multi pereti care blocheaza semnalul. Chiar daca reteaua este gasita, viteza este foarte mica si de cele mai multe ori semnalul se pierde complet in cateva minute. Am masurat intensitatea semnalului cu ajutorul aplicatiei InSSIDer.
Comentarii
“trei antene de 5dBi pentru banda de 2,4GHz si inca 3 antene interne pentru banda de 5GHz”
3 x 5GHz 5dBi detasabile (RP-SMA).
3 x 2.4GHz interne (integrate).
Care afirmatie e corecta?
Ambele? Afirmatia este cat de logic posibila…3 antene detasabile (RP-SMA) pentru banda 2.4GHZ si 3 antene interne (nu integrate) pentru banda de 5GHz…
Woops my bad…da antenele detasabile sunt pentru banda de 5GHz si cele interne sunt pentru 2.4Ghz
Da, le-am inversat in introducere. Am modificat acum.
Cred ca s-a strecurat o greseala… Acumulator ? sau mai degraba alimentator…
Se pot folosi porturile USB pentru a conecta imprimante ?
Bobby, da, ai dreptate, am ramas blocat pe acumulatorul de smartphone-uri.
vladut, da, se pot folosi si pentru conectarea unei imprimante.
Cu un astfel de router mai am nevoie să mi iau o placă de bază cu wi fi şi bluetooth 4.0?
Nu prea are nici o legatura router-ul cu placa de baza dintr-un desktop. Daca vrei sa conectezi desktopul prin WiFi vei avea nevoie de o placa de baza cu WiFi sau de un dongle extern. La fel si in cazul BT.
Cele mai recente stiri
Logitech lanseaza PRO X SUPERLIGHT 2 si PRO X TKL
Scris in 5 September, 2023.
IFA Berlin 2022 – Samsung
Scris in 5 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – ASUS
Scris in 4 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – Lenovo
Scris in 1 September, 2022.
Mountain 4 year anniversary sale
Scris in 22 July, 2022.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube