lab501.ro

Review ECS Liva MiniPC

Scris de: , in categoria: Gadget, in 11 February, 2015.

Concluzii

 
Bun…e mic, tare mic, cel mai mic si mai pitic. Dar cum m-am simtit eu utilizand un PC liliputan? Pai haideti sa incepem cu inceputul. In BIOS-ul micutei bestii exista o optiune pentru a selecta sistemul de operare. Din nefericire ea este blocata pe Windows 8.1 iar specificatiile oficiale spun acelasi lucru – suport Windows 8.1. Daca incerc sa instalez Windows 7 de pe stick, de exemplu, voi ajunge iarasi in BIOS fara drept de apel. Prin urmare, ceva imi spune mie ca ECS Liva ar putea rula fara probleme si Win 7 dar pentru a consolida relatiile de prietenie om-Microsoft cei de la ECS au ales sa ofere suport doar pentru Windows 8.1.

Ceea ce in sine este amuzant deoarece Microsoft au fost capabili sa scoata o adevarata perla pentru utilizatorii de Windows 8 cu licenta. Nu stiu cum este sa instalezi Windows 8.1 piratat, nu am facut-o niciodata. Daca insa vei dori sa instalezi un Windows 8.1 de pe un stick creeat cu ajutorul celor de la Microsoft, la un moment dat va trebui sa bagi licenta. No problem, ca doar de aia are LAB501 Windows cu licenta de la 98SE incoace… Dupa cum stiti, utilizatorii de Windows 8 au primit upgrade-ul la 8.1 gratuit. Asa ca baga Monstru frumos licenta de Windows 8 si surpriza. Nu merge.

Wait, what? A…pai da, e o mica bubita… Nu poti instala Windows 8.1 folosind licenta de Windows 8. Nu, nici vorba. Trebuie sa folosesti o licenta generica (good guy Dell) si apoi sa activezi produsul folosind licenta ta. Fun, ce pot spune. Din fericire insa nu este vina celor de la ECS, eu v-am povestit insa acest lucru pentru ca, in eventualitatea in care achizitionati un ECS Liva si vreti sa puneti Windows 8.1 pe el, sa stiti de ce nu va merge licenta de Windows 8.

Bun, trec peste acesti pasi mirobolanti care arata lupta omului cu software-ul obtinut pe cale legala, instalez Windows 8.1 si pornesc un Prime pentru a vedea cat consuma bestia si cum se manifesta. Ei bine…in sarcina maxima ECS Liva consuma aproximativ 7W, iar temperatura procesorului poate ajunge pana la 70 oC. Desigur, carcasa de plastic se incalzeste doar putin, radiatorul pasiv facandu-si treaba cu brio iar carcasa fiind decupata pentru o mai buna aerisire pe pe 4 laturi din 6. De zgomot nici nu se pune problema, nu exista nici ventilator si nici hard-disk, prin urmare ECS Liva este “quiet as a mouse” cum ar spune englezul.

Toate bune si frumoase, este mic, silentios, consuma putin si nu se incalzeste prea tare. Versiunea de 32GB costa 120 USD iar cea de 64GB 175 USD (pe NewEgg, desigur, ca la noi nu am vazut inca un Liva in magazine). Ce pot face cu el? Pai in primul rand o sa va spun ce nu puteti face… Nu se pune problema de gaming sau de operatiuni mari consumatoare de resurse (Photoshop, etc). Putem insa sa facem… cam orice altceva.

Pentru 120 USD putem avea la dispozitie un micro PC pe care ne putem verifica email-ul, putem sta pe retelele de socializare, putem viziona materiale video HD, putem efectua cam orice operatii dorim intr-o suita de tip Office, ba chiar putem intreprinde si operatii simple de manipulare a materialelor multimedia (editare simpla de imagini in IrfanView).

Prin urmare, putem privi ECS Liva din doua unghiuri diferite – este unul dintre cele mai accesibile PC-uri entry-level in momentul de fata, sau din contra, unul dintre cele mai mici, simpatice si nu in ultimul rand chic micro PC-uri pe care le-am vazut pana acum, numai bun de montat in sufragerie in spatele televizorului, impreuna cu o tastatura si un mouse wireless.

 
Prime7W

Comentarii

9 comentarii la: Review ECS Liva MiniPC

  1. Cum se comporta cu 2 monitoare? Pentru ca vad ca are doua iesiri video care sper ca nu sunt exclusive (in sensul ca folosirea uneia o dezactiveaza pe cealalta). Adica fac fata procesorul grafic integrat si doar 2gb de ram la putin peste 4 mil de pixeli?

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Pot fi utilizate doua monitoare simultan. Dar…nu inteleg intrebarea. In gaming nu se descurca nici cu unul, iar in desktop/aplicatii nu vad de ce ar fi probleme pe 2 monitoare chiar si cu grafica integrata si 2GB Ram…

  3. Vroaim sa stiu daca 2 GB sunt de ajuns pentru atatia pixeli (cat pentru 2 monitoare 1920×1080), pentru ca procesorul grafic nu are ram separat, si un sistem de operare consuma ram considerabil. Tinand cont ca Firefox si Chrome pot ajunge sa manance memorie destula, ma gandeam cat de utili sunt doar 2 gb.

    Poate gresesc eu, dar zilele aste nu stiu daca mai are sens ca ceva x86 sa aiba mai putin de 4gb de memorie daca nu e un procesor mai low power ARM sau vreo tableta x86 chinezeasca.

    Inteleg ca trebuie sa se taie din costuri dar nu sunt sigur ca memoria e unde artrebui sa se umble neaparat.

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Pai asta spunea, gandeste-te si ce afisezi pe pixelii aia. Daca ar fi jocuri da, asa este. Dar pentru desktop si browser…

  5. Voicu Bogdan a scris pe:

    Poti pune kit de 8.1 si il activezi cu serialul de 8, am facut asta de cateva ori.

  6. iuliu a scris pe:

    1950

  7. O intrebare scurta: ruleaza continut 720p de pe youtube?

  8. Mai mult ca sigur ruleaza si 1080p dar ca html5 video. Flash video nu cred ca se impaca bine cu un astfel de cpu

  9. Monstru Post author a scris pe:

    As Laurentiu said :)

Lasa-ne un comentariu: