Review – Creative Sound BlasterX G5
Sub capota
Inauntru avem parte de o mica “uzina” tehnologica, o adevarata demonstratie de maiestrie R&D din partea celor de la Creative. Desi exista cu siguranta DAC-uri si OPAMP-uri mai performante pe piata, Creative are experienta cu implementarea lui CS4398 si stapaneste foarte bine acest design. Daca stau bine sa ma gandesc, prima placa de sunet Creative cu Cirrus Logic CS4398 este Audigy 4 Pro lansata in 2004, adica acum 13 ani.
Inima acestei placi de sunet este DSP-ul SB-Axx1, in esenta un Sound Core3D redenumit, ce poate mixa pana la 32 canale audio aplicandu-le totodata efecte ce pot fi programabile din software. Sound BlasterX G5 vine cu 3 preset-uri SBX configurate, dar prin intermediul software-ului putem alege altele sau chiar configura profile dupa bunul nostru plac. Pentru controlul tuturor elementelor de pe PCB avem un microcontroller ARM Cortex-M3 – NXP LPC1830 – care asigura si conectivitatea USB 2.0 (suporta si OTG desi nu este mentionat de catre Creative) scotand I2S catre DSP.
Asa cum am mentionat si mai devreme, DAC-ul este Cirrus Logic CS4398, capabil de un SNR de 120dB, precum si de calitati sonice demonstrate de-a lungul indelungatei sale existente. Iesirile sale diferentiale sunt direct in tensiune asadar nu avem nevoie de convertoare I/V, prin urmare Creative au folosit un buffer diferential de iesire pentru Line-Out (JRC 2114), fiind urmat de amplificatorul de casti TPA6120A2 de la Texas Instruments. As fi preferat sa vad DAC-ul conectat in mod diferential direct la TPA6120A2, la fel ca in cazul modelelor de top Creative (ZxR) sau ASUS (Essence) dar ar fi fost necesara folosirea de relee comandate pe 12v, lucru destul de greu de implementat intr-un dispozitiv compact alimentat din USB. Ar fi trebuit ca Creative sa acorde mai multa atentie buffer-ului differential, mai ales pentru ca acesta influenteaza sunetul atat pe Line-Out cat si pe casti, vestea buna este ca alimentarea lui este simetricae (+5v si -5v), ceea ce inseamna ca nu avem nevoie de condensatori de cuplare (nu avem DC offset).
Un convertor DC-DC TPS65131 de la Texas Instruments furnizeaza tensiunea simetrica de alimentare (+10v si -10v) pentru TPA6120A2, acest lucru permitandu-i sa duca cu lejeritate orice casti de pe piata. Acest amplificator este unul din cele mai performante si des implementate modele de pe piata, regasindu-se pe majoritatea placilor de sunet precum si pe cateva placi de baza dedicate audiofililor.
Pentru intrarea de linie si microfon, Creative Sound BlasterX G5 utilizeaza doua convertoare diferentiale sub forma de OPAMP, MC33078 de la Texas Instruments. ADC-ul vine tot de la Cirrus Logic, fiind un model cu specificatii excelente: CS5361. Mai exact, acesta are un SNR de 114dB ce este mai mult decat binevenit pentru a capta cat mai bine vocea in timpul conversatiilor cu prietenii din timpul sesiunilor de gaming. Despre calitatea constructiei am de spus numai lucruri bune: condensatori de filtrare cu tantal (performanta peste cei electrolitici), rezistori cu toleranta scazuta (par de la Vishay dar nu bag mana in foc), potentiometru Alpha (echivalentul taiwanez al ALPS), mufe de calitate aurite in profunzime nu superficial ca cele chinezesti.
Comentarii
Matei , de ce nu ai conectat boxele de podea direct pe iesirea de casti cu amplificare ?
De ce mai ar mai fi nevoie de amplificator separat ( doar daca vrei sa vibreze geamurile ?
Iesirea de casti este pentru a amplifica…. casti. Acestea au alta impedanta si sensibilitate fata de niste boxe de podea. Conectate direct boxele s-ar auzi foarte incet, fiind posibil de asemenea ca amplificatorul de casti sa se arda din cauza impedantei prea mici (castile au in mod uzual 16-32 ohmi in timp ce boxele coboara pana la 4 ohmi).
bun,acum intrebarea simpla si precisa este: ajuta cu ceva jucaria asta daca eu de exemplu detin un home-cinema 7.1 Jbl seria Es+ un receiver yamaha rx v673 toate legate de un laptop cu iesire optica prin jack’ul lui? la muzica ma refer mai precis pentru ca in filme iesirea hdmi ofera suficient randament in filme.
Pingback: Review - Creative Sound BlasterX Katana - next lab501
Pingback: Review - Creative Sound BlasterX G6 - next lab501
Cele mai recente stiri
Logitech lanseaza PRO X SUPERLIGHT 2 si PRO X TKL
Scris in 5 September, 2023.
IFA Berlin 2022 – Samsung
Scris in 5 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – ASUS
Scris in 4 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – Lenovo
Scris in 1 September, 2022.
Mountain 4 year anniversary sale
Scris in 22 July, 2022.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube