lab501.ro

Review – Sharkoon SGK50 S4

Scris de: , in categoria: Periferice, in 19 January, 2023.

Concluzii

Asemeni fiecarui produs ce trece prin laboratorul nostru, Sharkoon Skiller SGK50 S4 a fost data in utilizare odata ce ne-am pus toti de acord sa pastram switch-urile Gateron Pro Silver in locul celor standard, Kailh Red. Chiar daca si acestea din urma sunt niste switch-uri compatibile cu simturile mele, cele Silver au cea mai mica distanta pana la punctul de actuare 1.2mm, facandu-le destul de versatile, indiferent daca discutam despre jucatorii profesionisti sau despre activitati mai sedentare, cum ar fi scrisul articolelor sau munca de birou.

Iar dupa o buna perioada de folosire, pot spune ca Sharkoon ofera un produs bun, calitativ si destul de versatil din punct de vedere al compatibilitatii tastaturii cu orice switch MX cu 3 sau 5 pini, desi optiunile standard se pliaza pe gusturile majoritatii utilizatorilor (Red, Brown si Blue), acestea rezistand la minim 70 milioane de apasari. Totusi, trebuie sa recunosc ca trecerea de la Kailh la Gateron Pro a fost un upgrade simtitor, lubrifierea din fabrica asigurandu-le o natura sonora mult mai finuta decat ce am vazut in cazul Kailh.

Cablul de alimentare este si el construit cu simt de raspundere, iar finisarea keycaps-urilor este pe gustul meu, deoarece se intretin extrem de usor – v-am spus, o maneca in viteza pe keycaps daca va scoate ceva din sarite si aia a fost. Acum despre evolutia aspectului acestora in timp, fiind si albe, cel mai probabil vor arata semne de uzura la un moment dat, inevitabil, insa … am avut tastaturi in laborator mult mai scumpe, tot albe si de la producatori renumiti care nu dupa mult timp prezentau semne vizibile de uzura.

Sincer, dupa cate demontari si montari de keycaps si switch-uri am facut cu Sharkoon Skiller SGK50 S4, plus cat am folosit-o in laborator, se comporta extrem de bine, in acest moment nu prezinta nici un semn de uzura. Iar cand keycaps-urile se uzeaza le putem schimba oricum cu un set de keycaps-uri PBT, daca tot ne-am apucat de modding. La acest capitol ne ajuta si pretul de 375 lei care ne lasa loc si de alte keycaps-uri sau alte switch-uri pe viitor, daca vrem sa schimbam ceva. In fond, modarea tastaturilor a devenit un remediu antistres benefic de asemenea si pentru calmarea piticilor, iar in cazul multora se pare ca functioneaza.

In plus, personal apreciez ideea unui produs, in general, plug-and-play, chiar daca modificarea iluminarii si inregistarea macro-urilor se fac mecanic, proces deloc complicat daca urmarim instructiunile manualului. Este adevarat, tastatura nu suporta QMK/VIA, insa la acest pret nici nu m-as fi asteptat, iar memoria interna a tastaturii ne ajuta sa inregistram mecanic pana la 2 macro-uri si pana la 16 actiuni individuale. Pana la urma de cate ori iti schimbi iluminarea sau macro-urile odata ce le-ai setat? Probabil ca majoritatea dintre noi… nu prea des.

Totusi, pentru a mentine costurile cat mai scazute, pe langa lipsa unei implementari software, legendele secundare sunt gravate cu laserul si nu au o vizibilitate foarte buna, in special pe keycaps-urile pe negru – poate aici am putea spune ca jocul de culori alb-negru nu vine ca un avataj atunci cand lucram in conditii de iluminare scazuta.

Per ansamblu este o placere sa lucrezi pe Sharkoon Skiller SGH50 S4, atat tactil cat si auditiv, iar eu una personal nu am nevoie de mai mult. Din nou, ma bucur ca prima tastatura a producatorului in acest format este un produs reusit, insa, din pacate, exista usoare dificultati cu disponibilitatea produselor Sharkoon in general in Romania. Din cate stiu, acest lucru ar urma sa se schimbe in curand, asadar ne asteapta vremuri interesante.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: