lab501.ro

Review – Corsair Virtuoso PRO

Scris de: , in categoria: Periferice, in 19 September, 2023.

Corsair Virtuoso PRO

 

Fiind un impatimit al domeniului audio si un om care si-a proiectat si construit propriul DAC si propriile boxe, asa cum probabil membrii forumului nostru stiu, am fost extrem de incantat sa vad la GamesCom un nou model din seria Virtuoso a celor de la Corsair. Cum produsul nu era inca lansat nu am putut sa va spun nimic la acel moment, insa lansarea oficiala are loc astazi, prin urmare faceti va rog cunostinta cu Corsair Virtuoso PRO.

Lansata pentru prima data in 2019, gama Virtuoso a luat nastere din dorinta de a oferi utilizatorilor un nou prag de calitate in ceea ce priveste castile de gaming, unul cu infuzie de tehnologie Hi-Fi. Daca pana atunci majoritatea castilor de gaming aveau un sound “boomy” care se potrivea de minune daca le utilizam in jocuri sau la auditia de filme, Virtuoso RGB Wireless ne-a aratat la momentul testului o calitate audio deosebita, atat pe partea de casti, cat si pe cea de microfon. In incheierea articolului din 2020 am spus ca “as vrea sa vad Corsair Virtuoso intr-o implementare pasiva, fara RGB, Wireless sau placa de sunet integrata… personal cred ca ar da lectii multor casti cu pretentii, atat la calitatea constructiei, cat mai ales la sunet. Poate in viitor, cine stie…”, iar Corsair parca au vrut sa ma faca fericit la mai bine de 3 ani distanta.

Corsair Virtuoso PRO este un produs cu totul nou, prin urmare nu are nici o treaba cu vechea platforma Virtuoso RGB Wireless, pe care intre timp am mai intalnit-o si in alte produse precum HS80 MAX sau HS80 RGB Wireless. Virtuoso PRO sunt primele casti din portofoliul Corsair care vin cu o arhitectura deshisa (Open Back), difuzoarele folosite fiind si ele in premiera: 50mm cu membrana din grafen. Acesta din urma este un material cu niste proprietati extraordinare, numai potrivite pentru membrana unui difuzor. Mai exact, grafenul este cel mai puternic material cunoscut de om (130 GPa vs 0.4 GPa cat are otelul structural A36) iar in acelasi timp este si foarte usor la 0.77 mg / m2, hartia fiind de exemplu de 1000 ori mai grea. Folosit pentru fabricarea membranei difuzoarelor, grafenul previne deformarea si astfel distorsiunile la volum ridicat, totodata datorita greutatii reduse poate asigura redarea detaliilor care de regula se pierd atunci cand membrana difuzorului este grea.

Desi neaplicabil in cazul castilor unde spatiul este limitat, greutatea membranei este unul din motivele pentru care boxele se construiesc cu minim 2 cai, astfel incat difuzoarele mai mici sa poata reda mai bine frecventele medii / inalte si de a degreva difuzorul de joase, sporindu-i astfel eficienta. Corsair Virtuoso PRO nu are iluminare RGB, conectivitate Wireless sau alta electronica inclusa, conectivitatea realizandu-se printr-o mufa TRRS sau 3.5mm iar ca sursa puteti folosi o placa de sunet sau chiar un amplificator de casti dedicat. De remarcat ca la o impedanta de 32 ohmi si o sensitivitate de 117dB, Corsair Virtuoso PRO nu sunt niste casti dificil de dus, cel mai probabil “vinovate” pentru acest lucru sunt difuzoarele de 50mm cu membrana de grafen. Pe pagina urmatoare vedem specificatiile complete!

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: