Corsair K100 RGB Optical OPX Switch
Concluzii
Ca de obicei, am testat Corsair K100 RGB timp de cateva zile pe post de tastatura principala, folosind-o pentru activitati de redactare articole dar si gaming ocazional old school (UT, Quake, Diablo III). Switch-urile optice OPX sunt similare oarecum cu Cherry MX Speed (Silver), insa forta necesara pentru a apasa tasta pana la capat este mai mica in cazul switch-urilor optice, ceea ce face apasara switch-urilor OPX mai usoara. Punctul de actuare de doar 1mm (cel mai mic de pana acum) necesita un timp de adaptare, insa daca reusim sa ne obisnuim sa apasam tasta doar atat cat este necesar pentru actuare putem tasta semnificativ mai rapid decat pe orice alta tastatura de pe piata. Ceea ce am spus prima oara cand am testat Cherry MX Speed ramane valabil si acum: “Odata ce ne obisnuim cu punctul de actuare, capatam un timp de raspuns extrem de mic, practic apasarea completa a tastelor nici nu este necesara.”
Initial am fost un pic sceptic cand am auzit de noile switch-uri optice Corsair OP – mai testasem alte implementari si nu pot spune ca am fost cu adevarat impresionat. Parca in adancul sufletului meu imi doream sa fi primit K100 RGB cu taste Cherry MX Speed, insa acum, la finalul articolului, pot spune ca ma bucur ca nu am avut posibilitatea sa aleg – parca Corsair au stiut ce e mai bine pentru mine. Switch-urile sunt ceea ce trebuie atat din punct de vedere al performantei, sau al fiabilitatii de 3 ori mai mari fata de switch-urile mecanice clasice ca Cherry MX, cat si printr-o toleranta mai mica in raspunsul tastelor si o consistenta mai buna in timp (switch-urile mecanice clasice pot suferi deformari ale materialelor, ceea ce poate schimba raspunsul tastelor de-a lungul anilor).
Calitatea constructie ridicata precum si aspectul dat de posibilitatile infinite de iluminare, fac ca noul Corsair K100 RGB sa fie varful de gama absolut in familia de tastaturi Corsair. Pretul de 1300 lei reflecta acest lucru, dar momentan nu exista tastatura mai performanta si mai dotata decat K100 RGB. Eu personal nu gasesc ceva care sa-i lipseasca: iluminare RGB per tasta dar si 44 zone de jur imprejur, procesor AXON cu arhitectura ARM ce permite interogarea apasarii tastelor de 4 ori mai rapid decat o tastatura de gaming normala, memorie on-board ce poate stoca pana la 200 profile, volum rotativ dar si rotita iCUE complet configurabila, G-keys ce pot avea alocate functii Macro si actiuni de streaming prin softul de la Elgato, taste PBT cu dubla injectie de o calitate deosebita si inca cateva taste in pachet impreuna cu un key puller, etc.
Iar ca switch-uri putem alege cele mai performante variante pentru gaming la ora actuala: Cherry MX Speed sau Corsair OPX – diferenta intre cele doua tine de gusturi personale dar si de obisnuinta, cert e ca viteza cu care tastam se poate imbunatati semnificativ cu Corsair K100 RGB. Deci da, atat de buna este aceasta tastatura… Ma intreb ce mai urmeaza? Display cu touch integrat pe tastatura sau taste WASD analogice progresive? Eu unul de-abia astept sa vad ce le mai nascoceste mintea producatorilor.
Comentarii
Salutare. Face si aceasta tastatura figuri cand incerci sa intri in Bios? Sunt in prezent la a doua tastatura Corsair (Corsair K70 RAPIDFIRE – RGB LED MK.2 –
Cherry MX Low Profile Speed) cu aceasta problema si o pastrez si pe cea veche (un HyperX), utila la ultimul reinstal. de Windows. De ani buni sunt discutii pe forumuri pe aceast tema, dar Corsair nu vede si nu aude nimic…
Salut George!
Cu K100 OPX nu am întâmpinat această problemă. Luni verific și cu K100 Cherry MX Silver și K70 MKII Cherry MX Red Silent! Nu știam că unele au problema asta.
Pingback: Corsair K70 RGB TKL Champion Series – next lab501