lab501.ro

Optoma UHD550X 4K DLP Projector

Scris de: , in categoria: Gadget, Periferice, in 4 September, 2017.

Concluzii

 
Optoma UHD550X este unul din primele proiectoare bazate pe noua tehnologie XPR a celor de la Texas Instruments, dubland practic rezolutia matricilor DMD. Aceasta inovatie a permis o reducere semnificativa a pretului, astfel incat proiectorul testat astazi poate fi gasit in Romania pentru 9.999 lei un pret excelent pentru un proiector 4K. Prin comparatie proiectoarele FullHD cu 3LCD si pixel-shifting pentru imbunatatirea rezolutiei (pseudo-4K) sunt intre 10.000 si 18.000 lei (Epson, JVC), in timp ce 4K nativ de la Sony costa peste 32.000 lei. Pixel-shifting implica folosirea unei matrici FullHD (2 milioane de pixeli) care prin deplasarea foarte rapida poate emula rezolutie 4K pe ecranul de proiectie insa avem probleme de convergenta (aliniere).

Solutia folosita de Optoma utilizeaza o matrice de 4.15 milioane de pixeli (dublu fata de pixel-shifters) afisand o imagine 4K fara probleme de aliniere datorita micro-oglinzilor si arhitecturii ce foloseste un singur integrat (single-DLP). Detaliul si claritatea sunt foarte bune in cazul UHD550X, singurele aspecte unde am obiectii fiind contrastul scazut si input lag-ul destul de deranjant pentru jocuri. Un alt lucru la care ar mai putea lucra Optoma este calitatea blocului optic, claritatea in colturi variind destul de mult (la sample-ul meu pe partea stanga am observat o neclaritate accentuata pe 10-15% din ecran).

Pot spune ca Optoma UHX550X m-a impresionat prin nivelul de detaliu pe care l-a oferit in rezolutie 4K, dupa calibrare desigur. Silentiozitatea in functionare si redarea audio peste medie il poate recomanda pentru folosirea in sufragerie dar si intr-o sala de conferinte (atentie totusi la luminozitatea nu foarte ridicata). Pretul de comercializarea il recomanda in acest moment drept cea mai buna alegere pentru cei care doresc un proiector 4K de buget. Personal, as vrea sa vad aceasta tehnologie implementata si dezvoltata in continuare, cu un bloc optic reproiectat si iluminare LED sau Laser.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: