lab501.ro

Review – Epomaker TH80 – Budgerigar Switch + Monet MDA V2

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 17 August, 2022.

Concluzii

 

Tastez pe Epomaker TH80 de mai bine de doua saptamani si trebuie sa ma declar impresionat, senzatia pe care aceasta o ofera, sunetul si nu in ultimul rand aspectul fiind pur si simplu la superlativ. Practic, avem de-a face cu o tastatura versatila in format compact, probabil cel mai compact format la care putem avea pretentia sa nu pierdem tastele F1-F12, extrem de importante pentru unii utilizatori, printre care si subsemnatul.

Si cand spun versatila, ma refer in primul rand la faptul ca putem utiliza practic orice switch hot-swappable timp MX, datorita socket-urilor cu 5 pini cu care este dotata TH80 si orice set de keycaps, daca optam pentru versiunea kit. In al doilea rand, utilitarul Epomaker ofera suficiente posibilitati de personalizare pentru majoritatea pasionatilor. Totusi, daca aveti nevoie de layere sau QMK, ar fi indicat sa va orientati catre un alt model, cum ar fi de exemplu nou lansatul Epomaker TH96, sau compactul Epomaker TH66 Kit, ambele oferind compatibilitate QMK.

In al treilea rand, fiind echipata cu trei tipuri de conexiune (USB-C, wireless 2.4GHz si Bluetooth 5.0), Epomaker TH80 este compatibila cu o serie intreaga de dispozitive, de la desktop la notebook, de la Windows la Mac, utilizatorul putand comuta cu usurinta intre cele trei moduri de utilizare, respectiv intre cele trei profile Bluetooth. O tastatura pentru toata casa!

Nu in ultimul rand, echiparea pe care am primit-o noi la test, mai precis Epomaker TH80 cu switch-uri Epomaker Budgerigar Switch si keycaps Epomaker Monet MDA V2, este pur si simplu superba, switch-urile fiind excelente, in timp ce keycaps-urile ofera atat o soliditate si un confort iesit din comun, cat si un aspect unic, din punctul meu de vedere.

Da, spacebar-ul usor deformat pare sa fie o problema generalizata, din ceea ce vad pe internet, iar lumina nu trece prin keycaps, insa personal nici nu aveam nevoie de asa ceva. La fel cum nu am nevoie de QMK, sau de constructie din aluminiu, acesta fiind de altfel principalul aspect unde cei de la Epomaker au reusit sa faca economie, astfel incat sa ofere o tastatura 75% de calitate pentru 99 USD.

Desigur, gusturile nu se discuta si tocmai de aceea exista tastaturi de la 15 USD si pana la cateva mii de USD, insa palierele de pret sunt destul de bine stabilite, conform obiceiurilor consumatorilor, iar Epomaker TH80 reuseste sa ofere o calitate foarte ridicata pentru pretul cerut, obtinand astfel un raport calitate / pret imbatabil.

1 – Estetica

Pentru mine, Epomaker TH80 este o tastatura superba, iar echiparea primita de noi arata intr-un mare fel. Desigur, tasta space usor deformata stirbeste putin din acest aspect, dar pana la urma acest lucru poate fi rezolvat cu putin efort.

2 – Materiale folosite

Nu avem de-a face cu aluminiu sau alama si nici nu ar trebui sa ne asteptam la acest lucru, tinand cont de categoria de pret despre care discutam. Pe de alta parte carcasa tastaturii este foarte solida, iar keycaps-urile sunt printre cele mai groase pe care le-am vazut pana acum, drept urmare nu avem de ce sa ne plangem la acest capitol.

3 – Functionalitate

Oferind socket-uri hot-swap cu 5 pini, trei tipuri de conexiuni, trei profile pentru dispozitive Bluetooth, buton rotativ si posibilitatea de a schimba functia tuturor tastelor cu exceptia tastei Fn, Epomaker TH80 iese in evidenta si la acest capitol. Desigur, discutam despre oameni obisnuiti sa foloseasca tastaturi 75% – daca folositi des tastele Home si End, sau tastele Numpad, atunci poate ar trebui sa va orientati catre un alt format, valabil si pentru cei obisnuiti sa lucreze cu layer-e.

4 – Disponibilitate

Epomaker TH80 nu este disponibila in magazinele din tara noastra, insa este mereu in stoc pe site-ul producatorului, unde este comercializata pentru 99 USD, respectiv pe Amazon DE, unde o gasim listata la 106 USD, cu TVA si taxele vamale incluse, dar fara transport.

5 – Raport calitate / pret
 

Pentru aproximativ 65 USD in format kit, respectiv 106 USD in forma testata de noi, nu primim layere, QMK, carcasa de aluminiu sau un spacebar perfect drept. Primim insa o tastatura solida, cu multiple posibilitati de configurare, un PCB hot-swap cu socket-uri south-facing cu 5 pini, toate tipurile de conexiuni de care am putea avea nevoie, buton rotativ pentru volum, a carui functie poate fi schimbata cu usurinta si nu in ultimul rand, in forma testata de noi, switch-uri de buna calitate si un set de keycaps solid ca un tanc. Drept urmare, consider ca Epomaker TH80 ofera un raport / calitate pret imbatabil.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: