lab501.ro

PFU/Fujitsu Happy Hacking Keyboard Professional Hybrid Type-S

Scris de: , in categoria: Featured, Periferice, in 15 July, 2022.

Concluzii

Dacă îmi cereți să descriu printr-un singur cuvânt HHKB atunci aleg „confort”. Mă simt bine tastând pe ea, similar cu a mușca dintr-un măr copt la cuptor într-o seară friguroasă de Decembrie, când afară ninge molcom și zăpada troienește și înăuntru este cald și poți simți pisica torcând în poală.

Este și unul dintre motivele pentru care nu am desfăcut această tastatură. S-ar putea să o facem pe viitor, dar este una dintre primele tastaturi pe care am pus mâna în ultimii ani care nu m-a tentat să o asaltez cu șurubelnița. Da, poți lubrifia sliderele, dar se simte așa bine stock încât de ce ne-am bate capul. Din păcate PFU a pus un sigiliu pe unul dintre șuruburi și veți pierde garanția dacă o veți desface. Dar din nou întreb – de ce am face asta?

Tastatura este capabilă de NKRO chiar dacă nu este necesar – în general se spune că 6KRO este arhisuficient. Când tastezi pe HHKB vrei să te bucuri de experiență, ca atunci când sorbi un vin bun VS dat pe gât o bere.

Dar poți să dai pe gât sticla de vin dacă vrei pentru că tastatura asta nu îți limitează APM. Mă joc Starcraft 2 non competitiv și am APM la finele jocului în jur de 150-200 – dar am atins maxime de 600-700, ceea ce este total pe linie cu ce obțin cu o tastatură custom la 1000Hz.

Nu, nu există „cea mai bună tastatură pentru gaming” sau „cea mai bună tastatură pentru scris”, la fel cum nu există „cel mai bun switch pentru gaming” sau „cel mai bun switch pentru scris”. Există doar preferințe.

Da, există input lag și este bine să știm despre el – dar asta nu este tastatura care o să te limiteze din acel punct de vedere.

 

 

Știu că până acum am tot lăudat HHKB. Și pe bună dreptate. Senzația de produs premium chiar este conformă cu marketingul.

Dar este într-adevăr bună?

 

Păi da. Și nu. Dar de fapt – da. Derutat? Da, și eu am fost.

Într-unul dintre articolele precedente am discutat despre QMK și cât de fain este să ai o tastatură programabilă pe deplin, am atins noțiunile de layere și cum le putem folosi pentru a ne face treaba mai eficient – și cu mai puține taste dacă aceasta este situația.

PFU în sfârșit ne oferă o tastatură programabilă prin prezentul produs. Dar cu câteva obiecții. Avem maxim două layere pe mod și trei moduri în total (HHK, Win și Mac), cele din urmă schimbându-se prin mini comutatoarele de pe bază. Din perspectiva mea de power user QMK mi se pare cumva limitant și nu-mi pot folosi tastatura cum o fac de obicei și simt că două layere sunt prea puține.

Dar știi ceva, dragă cititorule? Pe măsură ce am folosit HHKB m-am atașat de ea. Chiar nu-mi pasă că este limitată de software. Deoarece tastatura este într-atât de faină din punct de vedere al senzației la folosire, acustic și estetic încât m-am adaptat eu la ea. Am învățat să o iubesc așa cum iubești pe cineva care are ciudățeniile lor personale dar sunt o persoană extraordinară atunci când le dai deoparte.

Nu ai nevoie de lubrifiat switchuri. Nu trebuie să șurubărești și s-o umpli cu spumă ca să sune incredibil de bine. Nu trebuie să cheltuiești pe switchuri silent pe care apoi să le lubrifiezi și tot îți zdrăngăne un stabilizator pe undeva.

 

Asta este. O cumperi și aia este. Asta ți-e șaua, prima și ultima de care o să ai nevoie, cowboy.

Și asta-i suficient de bine pentru mine.

HHKB Professional Hybrid Type-S este disponibilă pe Amazon.de pentru suma de 339.99 EUR cu transport în România.

 

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: