lab501.ro

HTC One X – Primul smartphone cu Tegra 3

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 18 April, 2012.

 

Ecran

 

Cu siguranta display-ul este unul din punctele forte al lui HTC One X, cu o rezolutie de 1280 x 720 si o dimensiune de 4.7″ acesta are un excelent 316ppi. Astfel se apropie de Retina, display-ul folosit de Apple in cazul iPhone 4 / 4S, care este referinta in ceea ce priveste numarul de pixeli per inch – 326ppi.

Ecranul folosit este de tip Super IPS LCD2 ce ofera culori si temperatura de culoare naturale, spre deosebire de concurentul lor direct: Super AMOLED. Spre deosebire de ecranele HD bazate pe tehnologie Super AMOLED, Super IPS LCD2 are o asezare non-PenTile a pixelilor ceea ce face numarul de pixeli per inch sa para si mai mare decat este de fapt. Concurentul direct va veni prin ecranul HD Super AMOLED Plus care va avea o asezare non-PenTile a pixelilor si va consuma mai putina energie comparativ cu actualele ecrane Super AMOLED.

Totusi, Super IPS LCD2 pierde in fata Super AMOLED atunci cand vorbim de nivelul de negru. Acesta nu este adanc avand o tenta usoara de gri, in consecinta atunci cand comparam cele 2 tipuri de display-uri in lumina solara puternica vom putea observa cu usurinta lizibilitatea mai buna in cazul Super AMOLED  dar numai atunci cand background-ul este negru. In situatiile cand background-ul nu este negru, S-IPS LCD2 ofera contrast mai bun decat Super AMOLED.

Datorita tehnologiei, ecranele Super AMOLED se pot lauda cu un consum redus de energie – acestea beneficiaza in plus de avantajul iluminarii integrate in matrice, ceea ce inseamna ca putem avea telefoane mai subtiri daca sunt echipate cu un asemenea ecran. De exemplu, fratele mai mic al lui One X – pe numele de scena One S – este echipat cu ecran Super AMOLED si are doar 7.8mm grosime (comparativ cu One X care are 8.9mm). Optand pentru un ecran S-IPS LCD2, One X castiga la calitatea imaginii dar pierde teren in ceea ce priveste autonomia bateriei (mai multe despre asta vom vorbi la capitolul dedicat).

 

 

In poza de  mai sus putem vedea diferenta intre luminozitatea ecranului cu setarea Automatic care se regleaza in functie de luminozitatea mediului inconjurator (stanga) precum si cu ea la 100% (dreapta). Pot spune ca se vede superb cu luminozitatea la maxim dar din pacate autonomia bateriei este afectata semnificativ.

Mai jos putem observa comportamentul display-ului atunci cand il privim din lateral iar din cealalta parte avem lumina naturala puternica. Sticla groasa ce acopera ecranul ii confera un factor de reflectivitate al luminii ridicat, ceea ce face privirea in aceasta situatie sa nu fie una optima. O alta problema a display-ului – sesizata si de multi alti posesori  – este aparitia de pete pe matricea LCD daca apasam cu degetul pe marginile laterale ale ecranului (intocmai ca la monitoarele LCD vechi). Aceasta problema nu afecteaza cu nimic experienta in utilizare, dar merita mentionata pentru ca poate fi deranjanta pentru “piticii perfectionisti” ai unor utilizatori :).

 

 

Receptie si calitatea audio

 

Timp de cateva zile HTC One X a fost telefonul meu principal, iar calitatea receptiei a fost excelenta, fara intreruperi sau zgomot de fond nedorit (cum se mai intampla la unele smartphone-uri). La celalalt capat al firului lucrurile stau de asemenea foarte bine pentru ca HTC a dotat One X cu un sistem de Noise Cancelling cu 2 microfoane ceea ce inseamna ca veti fi auziti chiar daca sunteti afara in vant puternic. Antena GSM si cea WiFi au oferit acelasi nivel de semnal pe care il aveam si cu telefonul meu, Samsung Galaxy S Plus.

Pot sa semnalez totusi si o mica problema de ergonomie la acest capitol: daca vrem sa vorbim la telefon dupa ce am vazut un video, ne-am jucat sau am folosit programe ce streseaza CPU sau VGA (de exemplu navigatie GPS sau benchmark-uri) atunci e posibil sa fie inconfortabil sa tinem telefonul in mana din cauza faptului ca partea superioara a capacului din spate frige foarte tare. Programele de monitorizare a temperaturii confirma si ele cele observate de mine, procesorul ajungand la 45-46 grade C dupa un stres indelungat.

Multi dintre voi se intreaba ce inseamna Beats Audio si ce face mai exact? Raspunsul este destul de simplu; in cazul One X, Beats Audio este o setare ce poate fi activata sau dezactivata atunci cand avem cuplate o pereche de casti la mufa 3.5mm a telefonului. Efectul ei seamana foarte mult cu celebra optiune “Bass Boost” prezenta pe casetofoanele chinezesti ce se gaseau acum ceva ani prin comert. In cazul in care folosim difuzorul telefonului, Beats Audio nu poate fi folosit si nici nu este nevoie pentru ca oricum el nu poate reda foarte bine frecventele joase din cauza dimensiunii reduse. Daca tot am ajuns la acest difuzor, pot spune ca el se achita remarcabil de sarcini si beneficiaza de o detaliere placuta a frecventelor medii si inalte fiind capabil de volum ridicat fara sa creeze vibratii totusi in corpul de policarbonat.

Folosind iesirea de casti a telefonului cu o pereche de casti in-ear AKG K331 am observat ca optiunea Beats Audio este complet inutila atunci cand avem de-a face cu niste casti de calitate. Calitatea audio a iesirii este buna, dar nu se poate compara – in opinia mea bineinteles – cu playerele MP3 de top cum ar fi Apple iPod sau Creative Zen. Castile furnizate de HTC in pachet sunt echilibrate, avand un raspuns liniar in frecventa fiind perfecte pentru scopul lor principal de handsfree. Pentru cei care prefera sunetul ceva mai “spectaculos”, activarea optiunii Beats Audio ii va multumi cu siguranta desi se va pierde liniaritatea raspunsului. In concluzie, daca se doreste folosirea lui One X pe post de MP3 player recomand investitia intr-o pereche decenta de casti in-ear si dezactivarea optiunii Beats Audio, care a fost introdusa mai mult din motive de marketing decat pentru utilitatea ei.

 

Comentarii

14 comentarii la: HTC One X – Primul smartphone cu Tegra 3

  1. ferike a scris pe:

    “GPS: Yes, with A-GPS support”
    De asta gaseste sateliti in casa. Orice telefon modern are A-GPS. GPS-urile stand alone n-au cum sa acceseze reteaua locala GSM, CDMA, etc, deci nu au cum sa se “ajute” de reteaua locala sa se pozitioneze in interior.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS

    In rest, jos palaria! :)

  2. ursulache a scris pe:

    “HTC Dream lansat in 2008 a fost primul telefon din lume ce folosea sistemul de operare Android, reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple”

    A fost Dream primul cu android dar in nici un caz nu reprezinta inceputul smartphone-urilor non Apple. Inceputul a fost mult mai demult ;).

  3. matose Post author a scris pe:

    Ai dreptate dar ma refeream la smartphone-urile asa cum le stim noi astazi pentru ca daca e sa o luam ad-literam si Nokia Communicator era smartphone :)

  4. Referitor la concluzia ta, tocmai citeam acum ca AT&T vinde o varianta mai speciala de HTC One X cu S4 (care include si LTE) in locul lui Tegra 3.

  5. Mugurel a scris pe:

    Interesant review, multumim pentru efort. By the way, cred ca daca iti fortai putin imaginatia, mai gaseai solutii pentru ceva puncte de touch, nu? :D

  6. matose Post author a scris pe:

    Intr-adevar dar din pacate nu mai aveam spatiu pe ecran :)

  7. Shuunu a scris pe:

    O mica precizare..”reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple” Din cate stiu eu smartphone-urile s-au inventat inaintea celor de la apple doar ca nu erau sub forma de touchscreen.Imi aduc aminte era Nokia 6600 care era si el la categoria “smartphone” plus multe alte telefoane.

  8. Adi a scris pe:

    O mica observatie: cu privire la multdiscutata fraza ”reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple” fromularea nu a fost cea mai fericita, e drept. Apple a optimizat primul folosirea touchscreenului doar prin touch-ul cu degetul fiind apoi urmat de celelate firme concurente. Evident, smartphonurile nu au inceput cu Apple. Cu un an inaine de aparitia lui iPhone, HTC-ul avea pe piata o bijuterie de smartphone, HTC Tytn II, care, din punct de vedere al facilitatilor oferite era mult mai smartphone decat iPhone (de la semnal 3g, pana la faptul ca putea fi folosit ca si router wireless sau camera de 3.15 fata de 2 mp, tastaura, baterie ce se putea schimba, micro SD, samd), dar avea windows mobile 6.1, relativ greoi de utilizat, fiind necesar de destul de multe ori folosirea “creionului” din dotare.
    De asemnea, as mai vrea sa punctez un element pe care eu il consider o mica scapare: ” Seria One impresioneaza printr-un design unitar dar si prin alegerea de materiale de calitate, senzatia de “plastic ieftin” disparand in totalitate”. A NU se confunda Samsung, firma renumita pentru calitatea slaba a plasticelor folosite si a design-urilor urate cu HTC! NICIODATA, chair si la modelele cele mai ieftine, HTC-ul NU a folosit plastic ieftin! La niciun model! Din contra, materialelel au fost cele mai bune pentru nivelul de gama din care facea parte telefonul respectiv
    In rest, pot spune ca este cel mai bun review pentru un telefon mobil pe care l-am vazut scris in presa romaneasca de specialitate. Si nu e o lauda..ci o constatare. Este bine structurat, in stilul celor de la gsmarena, cu informatie relevanta pe fiecare domeniu fara sa devina prea tehnic sau plictistor si cu punctarea elementelor importante pentru un smartphone: calitatea convorbirii, autonomia bateriei, calitatea pozelor etc.

  9. mihai a scris pe:

    Cel mai ieftin e la Vodafone. Sub 2500 lei.

  10. Liviu a scris pe:

    Pe toate site-urile straine si autohtone unde am vazut un review despre One X toata lumea zice ca nu ofera si casti Audio Beats si ca era bine daca era si ele la pachet. Eu l-am lua de 2 zile pe abonament la Vodafone si am primit un pachet cu castile Audio Beats, urBeats.

  11. Liviu – culmea este ca noi am avut la test un pachet retail, si tot nu avea casti Beats in el. Poate or avea cei de la Vodafone un deal anume cu HTC.

    Adi – ideea de baza este ca Apple a revolutionat pur si simplu piata telefoanelor mobile prin iPhone, nu pentru ca ar fi inventat ceva complet nou ci pentru ca a popularizat tipul acesta de utilizare si au deschis calea pentru ceilalti producatori (asa cum au facut si cu iPad -> vezi avalansa de tablete care a inundat piata). La asta ne-am referit noi cand am spus smartphone-uri nonApple. Nu au inventat Apple roata, dar datorita lor utilizeaza atat de multi oameni smartphone-uri acum (bine, si de asemenea datorita aparitiei Android). Altfel, daca ar fi sa ne cramponam in termeni, primul smartphone aparea pe undeva prin 1993 si era produs de IBM :)

  12. Alex a scris pe:

    Pe site-ul producatorului este specificat faptul ca versiunea comercializata in SUA dispune de un CPU dual-core.

  13. Asa este, versiunea comercializata in SUA nu foloseste Tegra 3. Pe noi ne intereseaza insa versiunea comercializata in Europa.

  14. Alex a scris pe:

    Am observat ca in magazine sunt comercializate doua variante HTC S720e One X si
    HTC One X.
    Exista diferente intre ele?
    Care ar fi acestea?

Lasa-ne un comentariu: