lab501.ro

HTC One X – Primul smartphone cu Tegra 3

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 18 April, 2012.

 

Bateria

 

Autonomia bateriei este una din cele mai importante caracteristici ale unui smartphone, pentru ca degeaba e performant si are un ecran superb daca il tine bateria 2 ore. Initial vroiam sa folosesc o metoda automatizata de masurare a autonomiei, dar apoi analizand mai bine situatia am realizat ca nu ar fi concludent. Problema unui Battery Tester este ca streseaza la maxim procesorul masurand timpul de descarcare al bateriei. Daca toate smartphone-urile ar avea procesoare single-core atunci acest test ar avea o oarecare relevanta, dar in situatia actuala nu are rost pentru ca nu exista inca nici o aplicatie utila pe Android care sa incarce un quad-core la maxim timp de cateva ore.

Rulatul unui film pana la descarcatul bateriei a fost de asemenea o situatie luata in calcul dar tinand cont de cat de incomod e sa te uiti la filme mai lungi de 30 – 45 minute pe un smartphone si aici aplicabilitatea in viata reala era limitata. Asta ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca display-ul va fi pornit non-stop drept urmare va castiga telefonul care are un ecran ce consuma mai putin (Super AMOLED cel mai probabil).

In final am decis sa folosesc telefonul asa cum l-as folosi daca ar fi al meu: apeluri voce, browsing ocazional, cateva videoclip-uri si filmulete de pe YouTube, ascultat cateva MP3-uri pe drum, scurta orientare GPS pe Google Maps (am ramas surprins de rapiditatea GPS-ului precum si de faptul ca gaseste sateliti si atunci cand sunt in apartament, spre deosebire de unele GPS-uri stand-alone).

CPU-ul Tegra 3 integrat in One X are 4 nuclee de procesare plus un nucleu aditional ce functioneaza la putere redusa. Acest al 5-lea nucleu nu poate functiona atunci cand nucleele principale sunt active, de aceea testarile cu un Battery Tester sau ruland un film nu ar putea fi relevante pentru autonomia bateriei. Cand telefonul este in stand-by intra in functiune nucleul auxiliar care consuma foarte putina energie, acest lucru se poate vedea si pe graficul de mai jos unde in timpul noptii avem o descarcare foarte mica.

Bateria a tinut 32 ore si 11 minute pana sa se descarce aproape complet, dar trebuie tinut cont ca am avut la mijloc si o noapte dar si o zi intreaga de stresat. HTC One X reuseste sa faca ce isi propune, adica sa ofere o zi de autonomie de dimineata pana seara. Asa cum banuiam, cel mai mare consumator este display-ul Super IPS LCD2 cu 47% (cu un display Super AMOLED procentul nu ar fi depasit 30 – 35% in cel mai rau caz, dar trebuie sa recunoastem ca si calitatea imaginii era alta).

Luminozitatea a fost lasata asa cum vine din fabrica, pe Auto, ceea ce a produs rezultate bune atat in interior cat si in exterior. Mi-ar fi placut sa tin luminozitatea la maxim, dar din pacate consumul este mult prea mare pentru a putea fi macar luata in considerare aceasta varianta.

 

 

Comentarii

14 comentarii la: HTC One X – Primul smartphone cu Tegra 3

  1. ferike a scris pe:

    “GPS: Yes, with A-GPS support”
    De asta gaseste sateliti in casa. Orice telefon modern are A-GPS. GPS-urile stand alone n-au cum sa acceseze reteaua locala GSM, CDMA, etc, deci nu au cum sa se “ajute” de reteaua locala sa se pozitioneze in interior.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS

    In rest, jos palaria! :)

  2. ursulache a scris pe:

    “HTC Dream lansat in 2008 a fost primul telefon din lume ce folosea sistemul de operare Android, reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple”

    A fost Dream primul cu android dar in nici un caz nu reprezinta inceputul smartphone-urilor non Apple. Inceputul a fost mult mai demult ;).

  3. matose Post author a scris pe:

    Ai dreptate dar ma refeream la smartphone-urile asa cum le stim noi astazi pentru ca daca e sa o luam ad-literam si Nokia Communicator era smartphone :)

  4. Referitor la concluzia ta, tocmai citeam acum ca AT&T vinde o varianta mai speciala de HTC One X cu S4 (care include si LTE) in locul lui Tegra 3.

  5. Mugurel a scris pe:

    Interesant review, multumim pentru efort. By the way, cred ca daca iti fortai putin imaginatia, mai gaseai solutii pentru ceva puncte de touch, nu? :D

  6. matose Post author a scris pe:

    Intr-adevar dar din pacate nu mai aveam spatiu pe ecran :)

  7. Shuunu a scris pe:

    O mica precizare..”reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple” Din cate stiu eu smartphone-urile s-au inventat inaintea celor de la apple doar ca nu erau sub forma de touchscreen.Imi aduc aminte era Nokia 6600 care era si el la categoria “smartphone” plus multe alte telefoane.

  8. Adi a scris pe:

    O mica observatie: cu privire la multdiscutata fraza ”reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple” fromularea nu a fost cea mai fericita, e drept. Apple a optimizat primul folosirea touchscreenului doar prin touch-ul cu degetul fiind apoi urmat de celelate firme concurente. Evident, smartphonurile nu au inceput cu Apple. Cu un an inaine de aparitia lui iPhone, HTC-ul avea pe piata o bijuterie de smartphone, HTC Tytn II, care, din punct de vedere al facilitatilor oferite era mult mai smartphone decat iPhone (de la semnal 3g, pana la faptul ca putea fi folosit ca si router wireless sau camera de 3.15 fata de 2 mp, tastaura, baterie ce se putea schimba, micro SD, samd), dar avea windows mobile 6.1, relativ greoi de utilizat, fiind necesar de destul de multe ori folosirea “creionului” din dotare.
    De asemnea, as mai vrea sa punctez un element pe care eu il consider o mica scapare: ” Seria One impresioneaza printr-un design unitar dar si prin alegerea de materiale de calitate, senzatia de “plastic ieftin” disparand in totalitate”. A NU se confunda Samsung, firma renumita pentru calitatea slaba a plasticelor folosite si a design-urilor urate cu HTC! NICIODATA, chair si la modelele cele mai ieftine, HTC-ul NU a folosit plastic ieftin! La niciun model! Din contra, materialelel au fost cele mai bune pentru nivelul de gama din care facea parte telefonul respectiv
    In rest, pot spune ca este cel mai bun review pentru un telefon mobil pe care l-am vazut scris in presa romaneasca de specialitate. Si nu e o lauda..ci o constatare. Este bine structurat, in stilul celor de la gsmarena, cu informatie relevanta pe fiecare domeniu fara sa devina prea tehnic sau plictistor si cu punctarea elementelor importante pentru un smartphone: calitatea convorbirii, autonomia bateriei, calitatea pozelor etc.

  9. mihai a scris pe:

    Cel mai ieftin e la Vodafone. Sub 2500 lei.

  10. Liviu a scris pe:

    Pe toate site-urile straine si autohtone unde am vazut un review despre One X toata lumea zice ca nu ofera si casti Audio Beats si ca era bine daca era si ele la pachet. Eu l-am lua de 2 zile pe abonament la Vodafone si am primit un pachet cu castile Audio Beats, urBeats.

  11. Liviu – culmea este ca noi am avut la test un pachet retail, si tot nu avea casti Beats in el. Poate or avea cei de la Vodafone un deal anume cu HTC.

    Adi – ideea de baza este ca Apple a revolutionat pur si simplu piata telefoanelor mobile prin iPhone, nu pentru ca ar fi inventat ceva complet nou ci pentru ca a popularizat tipul acesta de utilizare si au deschis calea pentru ceilalti producatori (asa cum au facut si cu iPad -> vezi avalansa de tablete care a inundat piata). La asta ne-am referit noi cand am spus smartphone-uri nonApple. Nu au inventat Apple roata, dar datorita lor utilizeaza atat de multi oameni smartphone-uri acum (bine, si de asemenea datorita aparitiei Android). Altfel, daca ar fi sa ne cramponam in termeni, primul smartphone aparea pe undeva prin 1993 si era produs de IBM :)

  12. Alex a scris pe:

    Pe site-ul producatorului este specificat faptul ca versiunea comercializata in SUA dispune de un CPU dual-core.

  13. Asa este, versiunea comercializata in SUA nu foloseste Tegra 3. Pe noi ne intereseaza insa versiunea comercializata in Europa.

  14. Alex a scris pe:

    Am observat ca in magazine sunt comercializate doua variante HTC S720e One X si
    HTC One X.
    Exista diferente intre ele?
    Care ar fi acestea?

Lasa-ne un comentariu: