HTC One X – Primul smartphone cu Tegra 3
Constructie si design
Citind specificatiile tehnice te-ai fi asteptat la un smartphone mare si greu, dar nici vorba de asa ceva. One X are dimensiunile de 134.4 x 69.9 x 8.9 mm in timp ce greutatea este de doar 130g, fiind astfel mai usor si decat iPhone 4S (140g) dar si decat Galaxy Nexus (135g).
Batalia dintre carcasele din plastic (Samsung) si cele din metal si sticla (Apple) a fost castigata de… policarbonat. Avantajele carcasei din policarbonat sunt atat de ordin practic (rezistenta la amprente, placuta la atingere si usoara) dar si de ordin tehnic (permite rezistenta deosebita a telefonului chiar si la o grosime de 8.9mm).
Pentru rezistenta sporita HTC One X are carcasa unibody, singurul locas mobil fiind sertarul din partea superioara pe care se aseaza cartela microSIM. Memoria interna fiind de 32GB (25GB accesibili de catre utilizator, restul fiind rezervati pentru sistemul de operare), HTC a decis sa nu includa si suport pentru card microSD starnind astfel nemultumirea multora.
Partea frontala este dominata de ecranul generos de 4.7″, pentru protectie acesta fiind acoperit de sticla Corning Gorilla Glass (extrem de rezistenta la zgarieturi si lovituri). Sticla frontala are o forma convexa pentru a face mai naturala navigarea pe ecran, deasupra ei gasim camera secundara de 1.3MP precum si grila pentru casca receptorului. In spatele acestei grile avem un LED ce poate fi configurat sa ne atentioneze atunci cand primim un e-mail, mesaj sau avem un apel nepreluat. Partea mai putin placuta este ca acesta se aprinde in toate cazurile in culoarea verde, mai putin atunci cand este la incarcat cand se aprinde portocaliu.
Pe partea superioara regasim butonul care are functie de On/Off dar si de stand-by. Acesta este amplasat sub linia marginii exterioare a telefonului pentru a impiedica apasarile accidentale. Din acest motiv apasarea lui devine dificila atunci cand chiar dorim sa-l apasam, personal as fi preferat un buton mai accesibil chiar daca se mai apasa din cand in cand din greseala (de exemplu cum este la iPhone 4).
Mufa de 3.5mm destinata castilor se afla tot pe partea superioara, in timp ce pe partea dreapta regasim o bara ce permite reglarea volumului (+ si -). Pe partea stanga a telefonului avem mufa microUSB prin intermediul careia putem incarca telefonul, il putem conecta la un PC sau putem folosi un cablu special MHL pentru a putea conecta telefonul prin intermediul unei mufe HDMI la un televizor sau monitor.
Spatele telefonului este dominat de camera foto cu obiectiv de 28mm (echivalent) ce adaposteste un senzor de 8MP capabil de instantanee cu rezolutia 3264 x 2448 sau de filmare Full HD la 30fps. Alaturi avem si un blitz LED, util pentru momentele cand dorim sa facem poze si nu avem suficienta lumina. Eleganta partii din spate este completata de logo-ul HTC gravat central dar si de logo-ul discret Beats Audio ce e amplasat deasupra grilei difuzorului. Cele 5 contacte metalice sunt destinate folosirii telefonului in masina intr-un holder dedicat, pentru aceasta situatie avem instalata si o aplicatie specifica denumita HTC Car despre care vom vorbi ceva mai incolo.
Comentarii
“GPS: Yes, with A-GPS support”
De asta gaseste sateliti in casa. Orice telefon modern are A-GPS. GPS-urile stand alone n-au cum sa acceseze reteaua locala GSM, CDMA, etc, deci nu au cum sa se “ajute” de reteaua locala sa se pozitioneze in interior.
http://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_GPS
In rest, jos palaria! :)
“HTC Dream lansat in 2008 a fost primul telefon din lume ce folosea sistemul de operare Android, reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple”
A fost Dream primul cu android dar in nici un caz nu reprezinta inceputul smartphone-urilor non Apple. Inceputul a fost mult mai demult ;).
Ai dreptate dar ma refeream la smartphone-urile asa cum le stim noi astazi pentru ca daca e sa o luam ad-literam si Nokia Communicator era smartphone :)
Referitor la concluzia ta, tocmai citeam acum ca AT&T vinde o varianta mai speciala de HTC One X cu S4 (care include si LTE) in locul lui Tegra 3.
Interesant review, multumim pentru efort. By the way, cred ca daca iti fortai putin imaginatia, mai gaseai solutii pentru ceva puncte de touch, nu? :D
Intr-adevar dar din pacate nu mai aveam spatiu pe ecran :)
O mica precizare..”reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple” Din cate stiu eu smartphone-urile s-au inventat inaintea celor de la apple doar ca nu erau sub forma de touchscreen.Imi aduc aminte era Nokia 6600 care era si el la categoria “smartphone” plus multe alte telefoane.
O mica observatie: cu privire la multdiscutata fraza ”reprezentand astfel inceputul smartphone-urilor non Apple” fromularea nu a fost cea mai fericita, e drept. Apple a optimizat primul folosirea touchscreenului doar prin touch-ul cu degetul fiind apoi urmat de celelate firme concurente. Evident, smartphonurile nu au inceput cu Apple. Cu un an inaine de aparitia lui iPhone, HTC-ul avea pe piata o bijuterie de smartphone, HTC Tytn II, care, din punct de vedere al facilitatilor oferite era mult mai smartphone decat iPhone (de la semnal 3g, pana la faptul ca putea fi folosit ca si router wireless sau camera de 3.15 fata de 2 mp, tastaura, baterie ce se putea schimba, micro SD, samd), dar avea windows mobile 6.1, relativ greoi de utilizat, fiind necesar de destul de multe ori folosirea “creionului” din dotare.
De asemnea, as mai vrea sa punctez un element pe care eu il consider o mica scapare: ” Seria One impresioneaza printr-un design unitar dar si prin alegerea de materiale de calitate, senzatia de “plastic ieftin” disparand in totalitate”. A NU se confunda Samsung, firma renumita pentru calitatea slaba a plasticelor folosite si a design-urilor urate cu HTC! NICIODATA, chair si la modelele cele mai ieftine, HTC-ul NU a folosit plastic ieftin! La niciun model! Din contra, materialelel au fost cele mai bune pentru nivelul de gama din care facea parte telefonul respectiv
In rest, pot spune ca este cel mai bun review pentru un telefon mobil pe care l-am vazut scris in presa romaneasca de specialitate. Si nu e o lauda..ci o constatare. Este bine structurat, in stilul celor de la gsmarena, cu informatie relevanta pe fiecare domeniu fara sa devina prea tehnic sau plictistor si cu punctarea elementelor importante pentru un smartphone: calitatea convorbirii, autonomia bateriei, calitatea pozelor etc.
Cel mai ieftin e la Vodafone. Sub 2500 lei.
Pe toate site-urile straine si autohtone unde am vazut un review despre One X toata lumea zice ca nu ofera si casti Audio Beats si ca era bine daca era si ele la pachet. Eu l-am lua de 2 zile pe abonament la Vodafone si am primit un pachet cu castile Audio Beats, urBeats.
Liviu – culmea este ca noi am avut la test un pachet retail, si tot nu avea casti Beats in el. Poate or avea cei de la Vodafone un deal anume cu HTC.
Adi – ideea de baza este ca Apple a revolutionat pur si simplu piata telefoanelor mobile prin iPhone, nu pentru ca ar fi inventat ceva complet nou ci pentru ca a popularizat tipul acesta de utilizare si au deschis calea pentru ceilalti producatori (asa cum au facut si cu iPad -> vezi avalansa de tablete care a inundat piata). La asta ne-am referit noi cand am spus smartphone-uri nonApple. Nu au inventat Apple roata, dar datorita lor utilizeaza atat de multi oameni smartphone-uri acum (bine, si de asemenea datorita aparitiei Android). Altfel, daca ar fi sa ne cramponam in termeni, primul smartphone aparea pe undeva prin 1993 si era produs de IBM :)
Pe site-ul producatorului este specificat faptul ca versiunea comercializata in SUA dispune de un CPU dual-core.
Asa este, versiunea comercializata in SUA nu foloseste Tegra 3. Pe noi ne intereseaza insa versiunea comercializata in Europa.
Am observat ca in magazine sunt comercializate doua variante HTC S720e One X si
HTC One X.
Exista diferente intre ele?
Care ar fi acestea?
Pingback: LG Optimus 4X HD P880 – Atac la high-end | lab501
Pingback: HTC One Review - Partea I: Specificatii si performanta - next lab501
Cele mai recente stiri
Logitech lanseaza PRO X SUPERLIGHT 2 si PRO X TKL
Scris in 5 September, 2023.
IFA Berlin 2022 – Samsung
Scris in 5 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – ASUS
Scris in 4 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – Lenovo
Scris in 1 September, 2022.
Mountain 4 year anniversary sale
Scris in 22 July, 2022.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube