lab501.ro

Serioux FasTAB S716 – Ce putem face cu o tableta entry-level

Scris de: , in categoria: Tablete, in 24 January, 2014.

Concluzii

 

Ei bine, ce am aflat pana acum? Nu foarte multe, deoarece metodologia noastra de testare este gandita pentru tablete ceva mai puternice, nu pentru a evalua cele mai accesibile tablete entry-level. Totusi, putem trage o serie de concluzii clare din ceea ce am vazut pana acum.

Daca puterea de calcul nu este foarte mare, Serioux FasTAB S716 reuseste totusi sa intreaca in unele teste modele ceva mai scumpe, cum ar fi Asus MemoPad (prima versiune). Practic, va puteti astepta la o experienta destul de lenta de navigare / utilizare a device-ului. Totusi, nu asta este cea mai mare problema a produsului testat de noi astazi. Principalele minusuri ar fi display-ul destul de slab precum si autonomia forte scazuta.

Daca ar fi sa raspunem la intrebarea ce anume pot face cu o astfel de tableta, atunci eu unul as fi inclinat sa spun ca o astfel de tableta este indicata pentru copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani, respectiv pentru adultii care isi doresc un device de pe care sa poata utiliza un broswer web, sa poata socializa pe Facebook si eventual sa se joace o serie de jocuri simple.

Pentru copii va recomand programele pe care le-am instalat si eu, mai precis Doodle Toy, Kid’s Zoo, My Baby Piano, Kid’s Games, Kid’s ABC, Povesti de Ion Creanga. Cel putin primele 3 sunt programele pe care le-am folosit pentru a face cunostinta mai multor copii (cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani) cu lumea tabletelor si a smartphone-urilor. Nu se vor plictisi prea repede de ele si vor rula fara probleme chiar si pe o tableta accesibila.

Practic, in momentul in care dorim sa achizitionam cea mai ieftina tableta de pe piata cred ca trebuie sa ne gandim foarte bine de ce facem aceasta alegere si pentru ce vrem sa o utilizam. Datorita lipsei de alternative serioase pentru tablete dedicate copiilor de pe piata noasta, o astfel de tableta poate fi foarte potrivita pentru a fi primul device electronic al copilului vostru. Eu personal am dat aceasta tableta pe mana unei fetite de 4 ani si sunt curios cat timp va rezista in regim de utilizare de ~ 1-2 ore / zi (in cazul in care se intampla ceva iesit din comun in primul an de utilizare voi face un update al acestui articol).

Daca doriti sa achizitionati aceasta tableta pentru voi, nu pentru copii, inseamna ca ori nu aveti un smartphone ori nu sunteti multumiti de dimensiunile ecranului acestuia si nu va permiteti ceva mai costisitor. In acest caz trebuie sa va spun din start ca nu veti putea intreprinde o gama foarte vasta de activitati. Web browsing, facebook, e-mail, jocuri gen Angry Birds sau Fruit Ninja, e-reader… daca asta este tot ce va doriti, atunci o astfel de tableta poate fi potrivita pentru voi, dar trebuie sa fiti rabdatori, pentru ca nu se misca foarte repede si trebuie sa fiti ingaduitori cu ecranul si mai ales cu autonomia. Nu, acesta nu este device-ul pe care sa il folosesti in avion daca zbori mai mult de 2 ore…

Dincolo de evaluarea produsului, in momentul in care discutam despre extreme ale pietei cred ca se impune si o auto-evaluare a consumatorului. Pentru ca un astfel de produs are minusuri evidente, insa are si un plus urias si anume pretul foarte mic. Nu putem investi 279 RON intr-o astfel de tableta pentru ca apoi sa avem pretentii exagerate, asta este clar. Exista insa doua cerinte pe care un astfel de device trebuie sa le indeplineasca indiferent de pret – sa functioneze si sa o faca pentru o perioada indelungata de timp. Atentie insa – “sa functioneze” se raporteaza la nevoile fiecarui consumator in parte!

Aici intervine adevarata problema – eu nu am avut cum sa verific functionarea in timp in cateva saptamani, dar asa cum am mentionat si mai sus am dat tableta pe “maini bune” pentru a vedea daca apar defectiuni in timp. Ma bucura insa prezenta garantiei de 3 ani oferita de catre cei de la NOD – acest lucru ar trebui sa spuna multe despre un produs. Sa fie clar – in cazul produselor foarte ieftine rata de RMA este probabil semnificativ mai mare decat in cazul unor produse mai scumpe. Deci garantia extinsa nu inseamna ca tableta nu poate avea probleme. Atata timp cat este schimbata in timp util de magazin / importator, acest lucru nu ar trebui sa reprezinte o problema (nu tineti date sensibile pe tableta si faceti back-up constant, daca aveti de gand sa achizitionati o tableta accesibila).

Din nou, nu am pretentia ca articolul de fata sa prezinte adevaruri absolute si nici nu pot spune ca am tratat subiectul in cauza in mod exhaustiv. Am ales insa un model reprezentativ si l-am analizat confom metodologiei noastre. Si poate am reusit sa va punem un pic pe ganduri, macar in legatura cu pretentile pe care le aveti de la produsele foarte accesibile. As vrea insa sa vad si feedback-ul vostru. Stiu, cititorii NEXT-ului sunt pasionati de tehnologie deci cei mai multi dintre voi investesc ceva mai mult intr-o tableta. Sunt insa convins ca multi dintre voi au achizitionat acesta tableta de Black Friday pentru o ruda (mai in varsta sau mai tanara). Cum se comporta in raport cu asteptarile voastre? Ati achizitionat o alta tableta mai ieftina de 400 RON in 2013? Ce parere v-a lasat? Ati achizitiona un produs foarte accesibil sau preferati sa strangeti bani pentru ceva mai performant?

Outro

Comentarii

17 comentarii la: Serioux FasTAB S716 – Ce putem face cu o tableta entry-level

  1. Laur333 a scris pe:

    Un review foarte bun!
    Bun venit in 2014,imi era dor de un review marca Monstru,Monstru sper sa iti cada in mana un motorola moto g,pretul e cel bun aici,fara excese,un best buy,bataie de cap pt firmele locale,avem slow motion,android aproape pur,update asemeni nexus!
    Iti asteptam review-urile!

  2. Laur333 a scris pe:

    Eu zic ca se merita sa investesti in tablete mai ieftine,am o tableta sub 400 lei din 2013 care nu e foarte forjata(2ore zilnic aprox)deoarece am laptop si o am de cateva luni bune si pot spune ca sunt multumit.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Am cerut deja si moto G la teste…

  4. Niko a scris pe:

    Atit de multa munca pentru testarea acestei “minunatii”.Chiar asa Monstrule, nu ai mai gasit nimic de testat cu adevarat interesant.Respect pentru munca depusa dar asemenea chinezarii(in anul 2014)nu pot fi folosite nici de copii.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Am o gramada de lucruri interesante de testat dar sunt de parere ca subiectul asta este destul de important pentru consumatorul roman.

  6. Laur333 a scris pe:

    Review-uri trebuie pentru fiecare categorie de pret,nu trebuie neglijat acest fapt.Sper sa vad un octa-core in februarie de la allview,oricum moto g e un telefon foarte bun,sper sa il ai la testat cat de curand(alaturi de alte telefoane interesante).

  7. Sebi a scris pe:

    Partea cu autonomia..cam ciudat,eu ma joc toata ziua pe ea si scot 3h 30m,cateodeata chiar si 4 ore,bineinteles,cu wi-fi on si luminozitatea la minim. :))

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Sebi – asta este feedback-ul de care aveam nevoie. Cum ti se pare in rest?

    Diferenta in cazul meu este ca eu testez cu luminozitatea la maxim.

  9. ala rheu a scris pe:

    Dupa cum ziceai in articol metodologia de testare ii destinata testarii tabletelor mai performante; prea mari surprize in rezultate nu sunt. Intr-un review al unei tablete budget poate unii cititori ar vrea sa stie ce fel de limitari sau particularitati exista pe partea de software si hardware (de ex daca ii capabil sau nu sa randeze relativ fluent un joc popular 3D, un fisier .mkv etc).
    Pe viitor mi-as dori sa vad si referire la ceva teste I/O si de transfer pt memoria de stocare interna, ii de regula un subiect despre care nu se scrie prea mult insa contribuie semnificativ la peformanta oricarui device portabil.

  10. Andrei a scris pe:

    Stateam pe tableta mea de 99 de lei luata de black friday si dupa putin browsing prin Flipboard, am zis sa vad daca a aparut aici un review pt Allview A5 Quad. Foarte surprins am fost sa vad articol, si imediat am vrut sa vad daca pot confirma ce scrie in el, intrucat imediat ce am luat-o am cautat reviewuri ale tabletelor cu hardware similar si nu am gasit.
    In primul rand, tableta luata de pe emag de bf este Aniviatab S745. E acelasi model din punct de vedere hardware, dar vine cu Android 4.2.2, nu 4.0.3.
    Din review vad ca nu ai incercat-o in Antutu (sau nu a functionat). Eu obtin 4977 in Antutu 4.
    Autonomia nu prea pot sa o confirm, intrucat eu o folosesc numai in interior, si mi se pare ca luminozitatea la minimum e mai mult decat suficient.
    Conform Gsam Battery Monitor, din 12 decembrie, am scos o medie de 2h 25m de screen on. Maximul l-am obtinut in timp ce am vrut sa ii testez autonomia video si am urmarit un serial, de la pornire pana ce bateria s-a terminat. A durat 3h53m (aproximativ 10 episoade), o automie multumitoare considerand pretul. In ultima vreme am inceput sa joc Offroad Legends pe ea si in medie se termina bateria in 2h. Avand in vedere ca ii utilizeaza resursele la maximum (in unele scene are lag), autonomia este buna. Jucand World of Goo de exemplu ajunge pana la 2h 30 – 3h.
    Pentru browsing folosesc Opera mini, intrucat Browserul Android, Chrome sau Dolphin Browser consuma prea multe resurse si browsingul e mai incet. Opera mini functioneaza perfect si se simte foarte placut pe ecranul de 7 inch, iar Dolphin Browser il pastrez pentru cand vreau sa vad continut ce necesita Flash.
    O problema la aceasta tableta este faptul ca nu inregistreaza cardul sd introdus ca sdcard1, ci ca extsd si astfel nu poti instala jocuri pe el (deci poti instala jocuri care au maxim vreo 2GB, cat e disponibil din memoria tabletei). Oricum nu am luat-o pentru astfel de jocuri.
    Temple Run 2, Angry Birds, World of Goo, Traffic Racer, Ski Safari, Pocket Tanks functioneaza fara probleme.
    La inceput Gsam Battery Monitor imi spunea ca 25% din baterie e consumata de
    “Mobile Radio”, ciudat avand in vedere ca tableta are 3G. Am inteles ca aceasta problema apare deoarece tableta are o versiune de Android ce suporta 3G. Am rootat-o, si am sters Phone.apk si TelephonyProvider.apk si problema a disparut.
    Filmele au functionat pana acum toate bine cu MX Player, reda inclusiv FullHD 1080p(am incercat un video filmat cu un Galaxy S3 in full hd), dar cateodata apar desincronizari ale sonorului chiar si la fisiere 720×400 atunci cand am puse subtitrari. Am avut aceasta problema cu 2 episoade din Modern Family (surprinzator, celelalte desi erau acelasi format, aceeasi rezolutie si aceeasi dimensiune functionau fara probleme), dar se poate rezolva comutand in MX Player de la HW decoding la SW deconding.
    Per total sunt multumit de tableta mai ales ca am cumparat-o pentru doar 99 de lei, si functioneaza bine pentru cerintele mele. Cred ca si 279 de lei este un pret rezonabil. Recunosc ca de black friday doream un produs mai performant, dar nicaieri nu erau reduceri la ce voiam eu, astfel am zis ca pentru 99 de lei nu avea cum sa ma dezamageasca. Ulterior folosirii mi-am dat seama ca probabil nu avea ce sa fac cu o tableta mai scumpa, intrucat am mereu telefonul cu ecran destul de mare si performante si autonomie foarte bune alaturi(cumparat in urma citirii unui review de al tau), si laptopul cand sunt acasa.
    Multumim pentru review Monstru si sa continui tot asa :).

  11. Andrei a scris pe:

    Vroiam sa spun “avand in vedere ca tableta nu are 3G” mai sus.

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Bravo Andrei, asta este genul de feedback pe care vroiam sa il vad aici – la obiect, din experienta personala.

    Apropo de autonomie, sa stii ca Jelly Bean are rutine de power saving mai bine puse la punct decat ICS, prin urmare chiar si pe acelasi hardware cu aceeasi baterie poti avea autonomie mai buna doar datorita os-ului.

  13. GENiEBEN a scris pe:

    Poate ca am stat eu prea mult pe deviceuri puternice, dar de fiecare data cand am de lucrat pe aceasta minunatie de tableta imi vine sa o fac frisbee.

  14. Andrei a scris pe:

    Eu am luat o tableta asemanatoare(tot serioux , aceleasi specificatii) cu 250 ron in decembrie 2012(eu o folosesc de un an).Am luat-o cu gandul ca aveam nevoie de un ebook reader si am spus ca tableta asta are si ecran color( nu imi prea pasa de autonomia mai mare a ebook-ului fiind singurul avantaj).Pot spune ca pentru ce am vrut e super si o folosesc la maxim.De asemenea i-am instalat 4.2.2 , ea venind din fabrica cu 4.0 .

  15. Eu nu cred ca aceasta tableta este chiar ok pentru copii datorita modului in care acestia o utilizeaza.

    Acest model ( si altele similare ) are mai multe probleme : OS-ul este instabil blocarea pe logo fiind la ordinea zilei iar a 2 a problema e ca mufa de incarcare de pe placa de baza tinde sa se cauzeze probleme ( chiar desprindere din lipituri ) la utilizarea cu cablul de incarcare conectat .cum fac majoritatea copiilor – datorita autonomiei foarte scazute ..

    Clar este un produs ieftin si acst lucru se reflecta in calitatea produsului . Pentru browsing , mail sau un joc Pooh nu trebuie mai mult , dar pentru un copil care a dezvoltat o pasiune pentru gamingul pe Android as achizitiona ceva mai rezistent .

  16. Daniel a scris pe:

    Cred ca este mai mult o tableta destinata Seniorilor. Spun asta pentru ca tata tocmai a primit una si l-am vazut la ce si cum o foloseste. E multumit ca merge navigarea pe net, poate sa citeasca presa online, sa vada clipuri pe Youtube, sa “viziteze” diverse locuri pe Google Earth, sa primeasca si sa citeasca mailuri si sa faca Sudoku (sute si sute :)). Pentru asa ceva eu zic ca este ideala – desi eu am un S700 (aceeasi configuratie dar cu 4.0.4) si o folosesc in draci la vazut filme online sau de pe stick/ SD, o folosesc cu tot felul de programe DLNA si la jucat jocuri “nepretentioase”. Nici acum nu-mi dau seama cum face sa-si gestioneze RAM-ul ca “duce” destule.

  17. Daniel a scris pe:

    Sa nu uit, S700 (si nu vad de ce S716 sa faca exceptie) suporta mouse si tastatura pe USB, atat “pe fir” cat si wireless, suporta USB to LAN (testat cu STLab), suporta USB Hub

Lasa-ne un comentariu: