lab501.ro

LG Optimus Pad 3D (LG-V900) – prima tabletă 3D

Scris de: , in categoria: Tablete, in 10 October, 2011.

Sistemul de operare

Android 3.0 Honeycomb este un sistem de operare destul de nou, prima sa apariție pe piață având loc odată cu lansarea tabletei Motorola XOOM în luna februarie a acestui an.

Între o tabletă cu Android 2.x și una cu versiunea 3.0 se văd foarte clar diferențele de ergonomie. Honeycomb a fost construit special pentru tablete iar acest lucru se vede și se simte de la prima pornire a tabletei. Nu am să vă plictisesc cu întregul proces de configurare, acesta fiind similar pe orice device cu orice sistem de operare. Menționez doar că este scurt și foarte simplu astfel încât chiar și cei care văd pentru prima dată acest sistem de operare vor fi în largul lor.

După ce totul e configurat lucrurile se complică puțin. Un nou utilizator s-ar putea să fie nevoit să citească manualul de utilizare pentru a se acomoda cu modul de funcționare al sistemul de operare și al aplicațiilor. Pe de altă parte, un utilizator de Android se va simți în largul său. Modalitatea standard de navigare s-a păstrat, lucrurile au devenit doar puțin mai fluide datorită ecranul capacitiv și a rezoluției mai mari.

Pe ecranul principal găsim o parte dintre cele mai folosite aplicații, mai exact Browser, Gmail, Talk, YouTube, Maps, Music, Market și Settings.

În partea stângă sus avem un Google Search field iar în partea dreaptă sus un buton pentru accesul la toate aplicațiile instalate. Lângă acest buton găsim și un icon în formă de + care duce către opțiunile de personalize a celor cinci ecrane disponibile cu Widgets, App Shortcuts, Wallpapere și alte câteva opțiuni cum ar fi un bookmark către un site, un playlist, direcții către o adresă sau un shortcut către o setare specifică din meniul Settings. Trebuie menționat că nu putem seta wallpapere diferite pentru cele cinci ecrane disponibile și nici nu putem grupa mai multe aplicații în foldere. În schimb, widget-urile și Live Wallpaper-urile (un fel de gif-uri animate) sunt chiar interesante.

Butoanele standard Android sunt situate în partea stângă jos indiferent de modul în care ținem tableta. Mi-a plăcut faptul că sunt integrate în sistemul de operare astfel încât producătoriul nu a mai fost nevoit să introducă butoane fizice, lucru de altfel firesc atunci când avem un ecran capacitiv la dispoziție.

Cele trei butoane, de la stânga la dreapta sunt cele destinate funcțiilor de Back, Home și App Switcher. De asemenea, când avem deschisă putem accesa diferitele opțiuni ale acesteia cu ajutorul unui nou buton care va apărea în dreapta celui de App Switcher.

În partea stângă avem un ceas digital și listarea notificărilor spre stânga, exact ca și iconițele de pe taskbar-ul unui Windows. La o simplă atingere în această parte vor apărea mai multe detalii despre conectivitate, baterie și notificări. Mai departe se poate accesa un meniu de Quick Settings pentru cele mai utilizate setări (lock screen orientation, wi-fi, notifications, airplane mode, brightness) și dacă acestea nu sunt îndeajuns există un shortcut către Settings.

Din Settings avem acces la toate opțiunile de personalizare ale tabletei. Nu am să vă plictisesc cu toate meniurile și submeniurile existente, voi spune doar că organizarea acestora este destul de bună și intuitivă.

Despre aplicații nu prea are rost să vorbim. Deși cele preinstalate își fac treaba destul de bine, cu siguranță în Market se găsesc unele mai interesante sau mai bune. Dau un singur exemplu în acest sens: dacă nu instalezi un player video și codec-uri din Market, cu aplicația preinstalată nu vei putea să vezi decât filme în formatul mp4 pe tabletă. Din fericire pe Android Market există destule playere video bune cu codecuri care vor rula aproape orice tip de format video existent.

Înainte de a termina acest capitol trebuie să vorbim și despre ceea ce face această tabletă specială și anume posibilitatea de a crea și reda conținut 3D. În acest sens, pe lângă cele două camere foto de 5 MPx de pe spatele tabletei, mai avem și două aplicații 3D Camcorder și 3D Player.

Prima aplicație se ocupă de înregistrarea conținutului 3D. Ca opțiuni, putem captura imaginile 3D în modul Mixed (pe ecranul tabletei se va vedea o îmbinare între cadrele preluate de la ambele camere), Anaglyph (modul de vizualizare destinat pentru ochelarii red-cyan), Single (imagini doar de la camera din stânga) și Side by Side (imagini separate de la ambele camere). Putem regla nivelul de adâncime sau imersiune al efectului 3D-ului, mai putem selecta nivelul de white balance (auto, incandescent, sunny, fluorescent și cloudy), calitatea video (super fine, fine și normal) și audio recording (on și mute).

Aplicația 3D Player face exact ceea ce îi spune și numele, redă clipurile 3D filmate cu tableta.

Imaginile 3D capturate în modul Mixed vor putea fi vizualizate pe orice 3DTV cu ochelari active shutter prin conexiunea HDMI. Din păcate, pe ecranul tabletei nu vom putea vedea imagini 3D decât dacă filmăm în modul Anaglyph și purtăm ochelarii red-cyan.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: