Legea lui Moore – peste 10 ani
In 1965, co-fondatorul Intel, Gordon E. Moore a enuntat ceea ce avea sa devina ulterior cunoscuta ca “legea lui Moore”. Conform acesteia, intr-o perioada de 2 ani numarul de tranzistori care vor fi integrati pe un circuit se va dubla. Pana acum aceasta lege a fost adevarata, dupa cum puteti vedea si in imaginea de mai jos.
In prezent procesul de fabricatie al procesoarelor a ajuns la 22nm si va continua sa scada. Insa, peste 10 ani, dupa ce procesoarele vor atinge procesul de fabricatia maxim de 5nm, care va fi urmatorul pas? Inevitabil tehnologia pe baza de siliciu isi va atinge limitele, la un moment dat chip-urile nu vor mai putea fi eficiente energetic, motiv pentru care trebuie cautate alternative.
Un discurs foarte interesant pe aceasta tema puteti vedea in clipul de mai jos, in care Michio Kaku, fizician, face o succinta prezentare a posibilitatiilor de transformare a legii lui Moore.
Am auzit cu totii de cip-urile 3D de la Intel sau de incercarile de realizare a unui tranzitor optic din siliciu pentru a putea folosi capacitatea fibrei optice fara a mai fi limitati de procesor, insa, exista mult mai multe optiuni, cum ar fi crearea de molecule sau proteine care sa fie folosite in locul componentelor de acum sau computerele cuantice.
Comentarii
O idee mai mult sau mai putin SF, aici http://blog.alter-ego.ro/advertorial/paper-book-cameleon/
Idei sunt destul de multe, adevarata provocare va fi gasirea unei solutii care sa nu fie excesiv de costisitoare pentru a putea fi folosita in productia de masa.
Personal sunt curios cand vom vedea ceva revolutionar, similar ca importanta cu aparitia microprocesorului…