lab501.ro

Sony Vaio – Z series strikes back!

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 20 April, 2012.

 

Concluzii

 

Incepeam acest articol asteptand ca nou Sony Vaio Z sa desemneze atat viitorul notebook-ului, fiind dispozitivul ce va da tonul pentru urmatoarea generatie de notebook-uri, cat si directia pe care o vor urma acestea in urmatorii ani. Se pare insa ca Intel a luat-o inaintea celor de la Sony din toate punctele de vedere. Hai sa analizam un pic ce inseamna asta, avand in spate o suita de teste relevante.

Rezultatele obtinute in teste au confirmat ca notebook-ul s-a schimbat, o parte si datorita aparitiei ultrabook-ul. Da, pot spune unii carcotasi, ultrabook-ul nu ofera o performanta comparabila cu un notebook clasic. Nu sunt aceleasi procesoare si pana la urma oricine poate integra un SSD. Problema e alta, discut despre un SonyVaio Z, un ultra-portabil de doar 1.2 kg, si il compar cu un ultrabook. Sunt convins ca cei mai scrupulosi dintre voi ar zice ca nu avem ce compara, insa din toate experienta mea cu acesta va zic sincer: chiar sunt comparabile.

Si cum suntem un site care testeaza produsele actuale cu gandul la cele ce vor veni in viitor eu personal nu vad unde a ajuns nisa pe care modelul anterior de Z o domina. Spun asta pentru ca prapastia dintre modelele ultra-portabile a fost acoperita. Exista modele cu o performanta comparabila la un pret mai redus, da avem un dock pe care putem sa il folosim pentru putere grafica extinsa, insa daca se va urma directia pe care se pare ca o va impune Thunderbolt, piata de accesorii pentru notebook-uri si ultrabook-uri va deveni subit foarte interesanta sise vor deschide noi posibilitati.

Ganditi-va in perspectiva, imi cumpar un ultrabook, Intel Core i7 (Ivy Bridge) cu adaptor grafic integrat HD4000, 4GB de RAM si un SSD la care pot conecta ulterior prin Thunderbolt orice placa grafica desktop mi-as dori. Mai mult decat atat dispun si de conectivitate extinsa, putand atasa de exemplu un monitor extern, monitor ce ramane conectat fara a mai fi nevoie sa il deconectez de fiecare data cand plec cu notebook-ul. Unde, v-as intreba, mai incape in discutie notebook-ul?

Dar am filozofat destul si cred ca ar trebui sa revenim la testul de astazi. Am avut de-a face cu un notebook de 1.2 kg, un notebook care a facut fata celor mai aspre teste. Suplimentar, si aici pot zice bravo Sony, am putut testa un notebook alaturi de unul dintre primele modele de dock-uri cu scop multiplu. Mi-a placut ideea de la inceput si testele au confirmat ca este o solutie demna de luat in seama pentru a extinde capacitatile grafice ale unui notebook. In mod clar exista si alte avantaje cum ar fi conectivitatea extinsa sau integrarea unei unitati optice insa partea grafica consider ca ramane cel mai important aspect.

Discutam evident un produs premium si tocmai din aceasta cauza nu pot sa nu penalizez aspru difuzoarele integrate cu care a venit dotat VAIO. Mai mult decat atat se pare ca SONY nu si-a invatat lectia de la modelul anterior continuand sa implementeze solutii audio de calitate inferioara. Cred ca nu cer prea mult daca la pretul de 10.000 de lei am pretentie de un sistem de sunet decent, nu ?

Nu mi-a mai placut de asemenea nici zgomotul destul de mare produs de laptop cand ventilatorul se apropia de turatia maxima. Presupun ca limitati de spatiu cei de la SONY au fost obligati sa foloseasca un sistem de racire mai performant sacrificand factorul acustic, dar mai mult ca sigur se mai poate lucra si pe partea asta.

In afara de ce observatiile pe care le-am tras din testele pe care le-am rulat v-as mai povesti cum s-a comportat VAIO in timpul deplasarii echipei LAB501 la CeBIT. Cred ca va inchipuiti la ce ritm infernal a fost supus acesta in toata perioada de 1 saptamana. Activitati ca transfer de poze, editat de poze cat si evident sedinte de tastare prelungite s-au desfasurat fara nici o problema pe notebook-ul celor de la SONY. Mi se pare ca exact pe acest mod de lucru i se vede apartenenta la clasa premium.

Intr-adevar, e foarte greu sa creezi un notebook usor si performant care sa mai aiba si dimensiuni reduse. De asemenea e greu sa pastrezi acesti 3 factori si sa creezi un produs ergonomic. Si cred ca din aceste puncte de vedere SONY a nimerit-o la fix. In final pot spune ca sunt extrem de curios sa vad ce directie va avea seria Vaio Z in viitor, avand in vedere asaltul ultrabook-urilor si competitia din ce in ce mai acerba pe acest segment de piata.

SONY Vaio Z nu mai poate fi gasit in magazine in configuratia testata de noi (VPCZ21V9E), dar in schimb puteti gasi varianta usor modificata VPCZ23Z9E ce are 3 schimbari majore: Core i7 2640M in loc de 2620M, ecran cu rezolutie 1920×1080 in loc de 1600×900 si unitate BluRay in loc de clasicul DVR-RW. Acesta poate fi cumparat de la evoMAG cu 11799 RON (daca sunteti membru al forumului Lab501 primiti o reducere suplimentara de 3%).

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: