lab501.ro

Lenovo U310 – Ultrabook la puterea albastru

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 1 August, 2012.

Testele practice se impart in doua categorii. Prima dintre ele urmareste performanta procesorului in activitati de editare a pozelor in doua programe foarte des utilizate : Photoshop CS6 si Irfan View. O imagine completa asupra performantei in aplicatii practice va fi data de Handbrake si de H264 benchmark, prin care vom identifica performanta in cazul editarii video.

Incepem cu IrfanView. Utilizand functia de Batch Processing am editat 50 de poze. Mai exact am redimensionat cele 50 de fisiere foto de la 3000 de pixeli latime la 1280, le-am ajustat culorile si le-am rotit de la stanga la dreapta. In ultima etapa am aplicat filtrele de Sharpen +15, Contrast +2 si Blur +5. Rezultatul este exprimat in secunde, fiind de fapt timpul scurs pana la finalizarea acestor operatiuni.

Photoshop CS6 este poate cel mai utilizat program de editare foto worldwide. Nu putea deci sa lipseasca din suita de teste. Am deschis deci cu ajutorul sau un fisier TIF de 3720 x 3796 pixeli si 40MB caruia i-am aplicat filtrele Radial Blur (Amount – 100%, Blur Method – Spin si Quality – Best) si Extrude (setari default), cronometrand evident timpul necesar ca si in cazul lui Irfan View.

x264 Benchmark si-a gasit un loc in suita noastra de teste practice fiindca este un test ce foloseste un algoritm de encodare real-life regasit de altfel in marea majoritate a aplicatiilor reale.

 

Ultimul test din acest capitol este Handbrake. Sunt convins ca majoritatea utilizatorilor au fost nevoiti la un moment dat sa converteasca un fisier video. Boom-ul multimedia, multitudinea de formate si rezolutii au facut ca aceasta activitate sa se regaseasca din ce in ce mai des in lista sarcinilor de care trebuie sa se achite un sistem de calcul. Handbrake este un utilitar free care face exact acest lucru, convertind fisiere video in diverse formate. Utilizand deci un fisier .VOB de 1GB am rulat conversia utilizand preset-ul Normal cronometrand timpul total necesar pentru aceasta.

Performanta foarte buna pe partea de editare foto. Performanta video nu este in schimb foarte buna. Cele 362 de secunde necesare pentru conversia fisierului .VOB releva ca U310 nu este o alegere buna pentru cei care utilizeaza des aplicatii de conversie video. Cu toate astea, pentru amatori cred ca Lenovo isi face treaba, fara sa exceleze insa la acest capitol.

Comentarii

3 comentarii la: Lenovo U310 – Ultrabook la puterea albastru

  1. Cristian Georgescu a scris pe:

    Nu spui prea multe despre zgomotul emis de componente si de ventilator.
    Ieri , de cand aven Sandy , si SSD se poate clar distinge daca un laptop tiuie , bazaie , si abia apoi cand incepe sa se incalzeasca se poate trage o conluzie si despre tonalitatea si intensitatea zgomotului emis de ventilator.
    Azi , cand au aparut ultra b cu Ivy , constructorii ar trebui sa aibe macar o serie de laptop-uri cu tendinte ultra silent , nu numai ultre slim si ultra noise , combinate cu low battery.
    Folosesc un Lenovo T420 , tocmai pt ca au reusit compromisul perfect intre portabilitate ( 2,15Kg ) , autonomie > 9h , si mai ales ” dead silent” pe profil pasiv si cu programel de TPFC

  2. Adrian a scris pe:

    O sa faci si un review pt U410?
    Te intreb pt ca vreau sa-mi iau unul si nu stiu daca isi merita banii.

  3. Nu am primit U410 cu Ivy pana acum, ne-am jucat putin doar cu versiunea cu Sandy.

Lasa-ne un comentariu: