lab501.ro

Review – Microlab X1: sunet stereo bi-amplificat

Scris de: , in categoria: Gadget, Periferice, in 14 July, 2016.

Specificatii

 

specs

 

Desi nu sunt exagerat de mari Microlab X1 ocupa semnificativ mai mult loc pe birou decat satelitii unui sistem 2.1 si trebuie sa avem grija la amplasarea lor (pentru rezultate optime se recomanda o distanta de minim 1.5m intre ele precum si amplasarea lor la minim 30-40cm de perete). Dimensiunile exacte ale incintelor sunt urmatoarele: adancime (24cm), inaltime (28cm), latime (18.5cm).

In ceea ce priveste solutia tehnica folosita la amplificare, abordarea folosita este total diferita fata de ceea ce am putut vedea in cazul lui SOLO 6 si SOLO 7. Seria SOLO foloseste un amplificator final pe baza de componente discrete (2 perechi de tranzistori) in timp ce filtrul pe 2 cai (SOLO 6) sau 2.5 cai (SOLO 7 / 8 / 9) este realizat prin componente pasive.

Microlab X1 foloseste in schimb amplificatoare integrate de la ST Microelectronics: 2 x Multiwatt15V (TDA7294) cu o putere maxima de 100W pentru fiecare difuzor de bass si 1 x Multiwatt11 (TDA7265) ce dezvolta maxim 2 x 25W pentru cele doua tweetere. Boxele sunt bi-amplificate, difuzorul de bass si tweeter-ul fiind amplificate separat, acest lucru permitandu-i lui Microlab sa implementeze filtre active direct din faza de preamplificare (practic amplificatoarele finale amplifica doar semnalul util: mid-bass pentru difuzorul de frecvente joase si medii-inalte pentru tweeter). Desi comunitatea audiofila blameaza folosirea integratelor si promoveaza folosirea de componente discrete, avand in vedere volumul interior destul de limitat al incintei precum si folosirea bi-amplificarii ce necesita de doua ori mai multe componente, putem spune ca Microlab au facut o alegere inteleapta .

Ca o paranteza, desi sunt circuite integrate, modulele folosite (TDA72XX) au o reputatie foarte buna in ceea ce priveste calitatea audio. De remarcat ca chip-urile folosite sunt totusi clasa AB, nu clasa D ca cele folosite de majoritatea celorlalti producatori (desi cele mai recente integrate clasa D de la Texas Instruments au performante demne de invidiat intr-un format extrem de compact).

 

8

9

 

Constructia este evident din MDF (o alegere mult mai buna decat PAL-ul folosit la multe din sistemele audio pentru PC), in timp ce transformatorul este semnificativ mai mare decat cel folosit in cazul seriei SOLO – un lucru bun. In ceea ce priveste calitatea componentelor lucrurile stau destul de bine, toti condensatorii folositi (in afara de cei electrolitici care filtreaza alimentarea) sunt cu polimer (solizi). In aceasta clasa de pret mi-ar fi placut sa vad un transformator toroidal precum si o calitatea mai buna a capacitorilor de filtrare (2 x 6800uF), eventual alese dupa ESR mic si curent de ripplu mare venite de la un producator consacrat in domeniu (ELNA, Nichicon, Nippon-Chemicon, Panasonic, etc). Dimensionarea filtrarii este in parametrii, desi 2 x 8200uF sau 2 x 10.000uF nu ar fi costat semnificativ mai mult dar ar fi facut o diferenta atunci cand avem pasaje muzicale mai incarcate.

Circuitele integrate de putere folosite au o putere maxima de 2 x 25W (THD de 1%) + 2 x 70W (THD de 0.5%) dar specificatiile lui X1 sunt de doar 2 x 15W + 2 x 24W. Acest lucru se intampla din mai multe motive: difuzoarele nu ar fi rezistat oricum la atata putere, incintele sunt prea mici, ar fi necesitat doua infasurari in secundarul transformatorului ceea ce ar fi majorat pretul acestuia. Mai mult, Microlab a vrut sa scada THD-ul (distorsiunile armonice totale) undeva spre 0.3%, pentru acest lucru a ales sa alimenteze toate cele module in mod diferential la +25V si -25V.

 

Comentarii

7 comentarii la: Review – Microlab X1: sunet stereo bi-amplificat

  1. Hemisphere a scris pe:

    Material fonoabsorbant in ele, kanci?

  2. matose Post author a scris pe:

    Canci, canci :)

  3. Nelu a scris pe:

    Calitativ, pe sunet, sunt inferioare unor Audioengine A5+? Cu ce boxe le-ai putea compara?

  4. Audioengine A5+ sunt in total alta gama de pret la 2000lei+, asadar comparatie mi se pare un pic deplasata. Inafara de conexiunea Bluetooth si intrarile digitale pe care nu le are, X1 se poat compara la sunet cu R2000DB de la Edifier.

  5. matose Post author a scris pe:

    Audioengine A5+ sunt in total alta gama de pret la 2000lei+, asadar comparatie mi se pare un pic deplasata. Inafara de conexiunea Bluetooth si intrarile digitale pe care nu le are, X1 se poat compara la sunet cu R2000DB de la Edifier.

  6. Nelu a scris pe:

    Am inteles, multumesc.

    Am banuit ca o comparatie cu Audioengine A5+ ar putea fi cam mult, dar nu eram sigur, si aveam nevoie de o confirmare.

    Spun asta deoarece am gasit un versus, intre S1000DB si Audioengine A5+, unul destul de elaborat, tot asa intins pe vreo 5-6 pagini ca si revie-wl tau cu X1, unde la final, concluzia a fost ca S1000DB, ar fi o optiune foarte buna, datorita celor 100 euro mai ieftin si a performantelor pe sunet relativ comparabile cu A5+-ul

    Este adevarat ca nu e in engleza, dar cu un browser cum este Chrome-ul, care ofera si traducere in engleza, se poate intelege ca cele doua modele sunt umar la umar
    http://www.techtesters.eu/edifier-s1000db-vs-audioengine-a5/7/

    Multumesc inca odata pentru partea cu faptul ca X1 sunt destul in spatele A5+-lui, iar daca S1000DB este pe aceeasi linie cu A5+, cam ma edific deja.

  7. Fanica a scris pe:

    Fain review! Faine boxe. Se poate si mai bine… dar se poate si mult mai rau…
    Am ramas marcat in special de lista cu albumele ascultate. Si as fi tare curios cum ti se par melodiile insirate de mine mai jos. Eu zic ca ar merge intr-o lista cu muzica etalon de testat sisteme audio.

    Sai Yoshiko – Taiji no Yume
    Hako Yamasaki – Wandering
    Hako Yamasaki- Windmill

    Doar asa… o sugestie… Vezi tu daca merg sau nu… Mai bine zis “auzi”.

    :-)

    Hai noroc!

Lasa-ne un comentariu: