Review – Huawei FreeBuds Studio
Teste si concluzii
Ca de fiecare data, am testat castile ascultand melodii in format FLAC, MP3 128 Kbps si pe YouTube. Am ascultat Pink Floyd – Wish you were here, Rammstein – Ich tu dir weh, Parazitii – Probleme de mandibula, Prodigy – Molotov Bitch, Dimmu Borgir – Mourning Palace si Johann Strauss – Wiener Waltz. Apoi am ascultat o serie de sample-uri – sunete cu frecvente de la 10 Hz la 22KHz, sweep-uri pe intreaga plaja de frecventa, teste de spatialitate, s.a.m.d. Am folosit pentru teste trei telefoane, mai precis Huawei P30 Pro si Samsung Galaxy Note 20.
De asemenea, am masurat raspunsul in frecventa folosind standul de masurare miniDSP EARS impreuna cu programul Room EQ Wizard pentru generarea semnalului de test, calibrarea nivelului de semnal si realizarea graficelor. Pe langa factorul subiectiv, putem masura si raspunsul castilor, identificand eventualele probleme, precum si diferentele intre canale. miniDSP EARS este calibrat din fabrica, fiecare dispozitiv avand o serie prin intermediul careia se pot descarca fisierele de calibrare (separat de canale) atat pentru casti circum-aurale dar si intra-aurale. Liniaritate perfecta nu vom intalni nici chiar in cazul celor mai apreciate casti, insa testele practice coroborate cu graficul de frecvente ne vor arata mai bine imaginea de ansamblu.
Din punct de vedere acustic, Huawei FreeBuds Studio au un comportament superb, oferind un echilibru intre frecvente rar intalnit in domeniul consumer. Frecventele joase sunt carnoase, fara a fura insa atentia, inaltele cristaline sunt corect reproduse, in timp ce frecventele medii stralucesc, rezultatul fiind o experienta audio de calitate, indiferent de stilul muzical preferat, cu un sound stage surprinzator de vast, tinand cont de diamentrul difuzoarelor. Din punctul meu de vedere, volumul maxim putea fi ceva mai ridicat, insa majoritatea utilizatorilor nu vor sesiza acest aspect.
Pe langa o auditie muzicala impecabila, Huawei FreeBuds Studio se pot lauda si cu o serie de functii in plus. Astfel, avem la dispozitie trei moduri de functionare, mai precis implicit, ANC ON, respectiv Awarenes. In modul implicit de functionare reducerea zgomotului din mediul inconjurator este dezactivata, castile functionanand ca orice headset cu incinta inchisa. In momentul in care activam ANC, vom elimina aproape complet zgomotele de fundal, modul de functionare putand fi personalizat in detaliu in aplicatia AI Life. De exemplu, aici putem opta pentru Voice Mode, in care zgomotele de fundal sunt eliminate, in timp ce vocile sunt amplificate – cand vrem sa ascultam muzica, dar sa nu ratam anunturile crainicului in aeroport, de exemplu.
Nu in ultimul rand, Awareness Mode amplifica zgomotele din exterior in timpul auditiei muzicale, functie utila pentru sportivii (ski, snowboard, ciclism, etc.) care vor sa asculte muzica fara a se izola complet de lumea din exterior, din motive de siguranta.
Evident, avem de-a face cu o pereche de casti inteligente. Asta inseamna ca in cazul telefoanelor Huawei (EMUI 10.1 sau mai nou) imperecherea se realizeaza instantaneu, castile cautand telefonul. Nu vom avea insa probleme nici in cazul in care utilizam smartphone-uri de la alte brand-uri, imperecherea realizandu-se rapid si fara probleme.
De asemenea, indiferent de brand-ul de smartphone utilizat, Huawei FreeBuds Studio sunt echipate cu functia wear detection. Asta inseamna ca in momentul in care am ridicat castile de pe urechi auditia este pusa pe pauza si daca punem castile inapoi pe urechi intr-un interval de 3 minute auditia va continua automat.
Nu in ultimul rand, controlul auditiei muzicale este intuitiv, volumul putand fi controlat prin swipe vertical, selectia melodiei realizandu-se prin swipe orizontal, in timp ce pentru a porni / opri auditia, respectiv pentru a prelua sau incheia un apel, vom folosi dublu tap pe suprafata capacitiva. De asemenea, daca tinem apasat 2 secunde, putem deshide asistentul vocal, sau putem respinde convorbirea.
Per total, Huawei FreeBuds Studio ofera un echilibru perfect intre ergonomie, calitate audio si functii inteligente, oferind de asemenea un raport calitate pret de invidiat. Din punctul meu de vedere, Huawei FreeBuds Studio a fost prima pereche de casti over-ear care m-a convins dupa multi ani, motiv pentru care am inceput sa le utilizez zilnic, iar asta cred ca spune multe, atat despre calitatea audio, cat si despre confortul in utilizare.
Comentarii