Review – FRITZ!Box 7490, 6820 LTE, FRITZ!WLAN Repeater 1160, FRITZ!DECT 200
Interfata
Unul dintre aspectele pe care l-am admirat in momentul in care am lucrat cu produse FRITZ a fost interfata, aceasta fiind gandita atat pentru utilizatori mai putin avansati care isi instaleaza router-ul cu ajutorul unui Wizard si apoi nu mai au de ce sa umble in configurari cat si avansatilor care vor sa poata accesa rapid orice parametru dorit. FRITZ!Box 7490, a venit la mine cu interfata clasica (FRITZ!OS 6.30), insa update-ul pentru FRITZ!OS 6.52 era deja disponibil si l-am aplicat imediat. Odata cu noua versiune, aspectul interfetei s-a schimbat, aceasta fiind mai prietenoasa atat pe PC cat mai ales pe dispozitive mobile (smartphone, tableta). Functionalitatea a ramas insa aceeasi pe care ma asteptam sa o vad din partea unui router FRITZ!.
Interfata poate fi accesata din browser introducand link-uri sub forma “fritz.nume-produs”, adica “fritz.box” sau “fritz.repeater”. Primul contact cu interfata de administrare va avea loc in momentul in care trebuie sa alegem o parola, AVM fortand practic utilizatorul sa aleaga o parola – un aspect pozitiv daca ne gandim cate routere sunt probabil configurate in continuare cu parola “admin”. Chiar daca este vorba despre un router DSL acesta functioneaza la fel ca orice router standard, rolul portului WAN fiind preluat de catre portul LAN1. Setarea conexiunii la internet se face pas cu pas, cu detalii suficiente pentru ca orice utilizator sa inteleaga ce optiune trebuie sa aleaga.
Diferite tipuri de produse FRITZ! vor avea aceeasi interfata insa doar cu o parte din setari disponibile. De exemplu, FRITZ!DECT 200 poate fi administrata prin intermediul interfetei de administrare a router-ului care ofera informatii detaliate si statistici (inclusiv consum de curent, temperatura, trafic de date etc.) a tuturor device-urilor conectate la retea. Repeater-ul wireless are o interfata proprie in care pot fi setate anumite optiuni caracteristice acestui device, s.a.m.d.
Cel mai important aspect negativ pe care l-am observat este este legat de porturile Gigabit care sunt setate automat sa functioneze la o viteza de maxim 100 Mbps (in afara de portul WAN care este totusi setat la 1Gbps). Utilizatorul nu este intrebat nicaieri in procesul de configurare pas cu pas daca doreste sa pastreze aceste setari, diferenta de performanta este considerabila si daca ai setat placa de retea sa functioneze in mod Gigabit Full Duplex o sa te cam intrebi 4-5 minute de ce router-ul pur si simplu nu vede PC-ul conectat la el. Cam asa cum am facut eu in momentul instalarii lui FRITZ!Box 7490, pana mi-am amintit de buclucasa setare implicita 100 Mbps.
Pe de alta parte, cei de la FRITZ! ofera acces la diferite optiuni si prin intermediul aplicatiilor de pe iOS si Android, aspect destul de important daca tinem cont ca in aproape orice casa gasim cateva smartphone-uri sau tablete.
Comentarii
Am routerul de mai sus (7490) de anul trecut, fiindu-mi furnizat direct de ISP la încheierea abonamentului pentru acces Internet. Am plătit pe el ceva mai puțin decât pretul de magazin, însă tot a fost vreo 150 EUR parca. Conexiunea la net e VDSL (linie telefonică), 30 down / 10 up Mbps, cost lunar 55 EUR (da, știu, oftez de fiecare data când ajung prin tara ), însă linia a fost absolut stabilă pana acum.
Routerul s-a comportat impecabil. N-a fost resetat decat la update de firmware (citind articolul de mai sus si accesând interfața routerului am constatat update-ul la ultima versiune, nu arată rău). Sta in priza non stop de mai bine de un an iar chargerul e relativ rece. Ii folosesc resursele aproape complet:
– pe Wi-Fi pentru câteva device-uri mobile de prin casa (telefoane, tableta, laptop, Chromecast), in ambele benzi de 2.4 si 5 GHz. Face fata cu brio într-un mic apartament cu un dormitor.
– un NAS WD MyCloud (1 Gbps) si un receiver Yamaha (100 Mbps) pe porturi Ethernet.
– doua HDD pe cele doua porturi USB (deci si ca NAS). Merg încet, doar câțiva MBps, nu se compara cu un NAS dedicat. Mai repede le conectezi la laptop pentru transferuri mai mari de câțiva giga si apoi il înfigi la loc in router. Pentru streaming audio/video in rețeaua locală însă e suficient.
– recent i-am luat si un terminal DECT (vreo 50 EUR) pe care l-am împerecheat cu routerul, deoarece acesta include si o stație de baza DECT iar abonamentul meu include si niște minute. Tot azi am vazut ca producatorul a lansat recent o aplicație, Fritz!App FON, care permite folosirea tabletei / telefonului mobil via Wi-Fi pentru a iniția apeluri telefonice, făcând astfel cumva redundanta achiziția mea, asta e.
Probabil ca nu l-as fi luat in alta conjunctura (preț măricel, brand mai puțin cunoscut, hardware 2014 deci un pic mai vechiut) dar într-un final s-a dovedit un produs foarte bun, fiabil si stabil. Mai ales ca se pare ca am ajuns să-i folosesc destul de multe din opțiunile cu care e dotat.
Ati inceput sa vorbiti in introducere despre IoT, dar nu vad nimic in descrierea nici unuia din dispozitive, ce suport are pentru izolarea retelelor nivel tcp/ip sau a altor straturi, sau a fost doar o mentiune pt SEO?
Laurentiu…avem un serial intreg pe lab pe marginea subiectului. Aici Dect 200 cred ca s-ar incadra la categoria asta…
Iar IoT nu este exact termenul pentru care as dori sa fim indexati, in fond testam placi video si smartphone-uri :)
Cele mai recente stiri
Logitech lanseaza PRO X SUPERLIGHT 2 si PRO X TKL
Scris in 5 September, 2023.
IFA Berlin 2022 – Samsung
Scris in 5 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – ASUS
Scris in 4 September, 2022.
IFA Berlin 2022 – Lenovo
Scris in 1 September, 2022.
Mountain 4 year anniversary sale
Scris in 22 July, 2022.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube