lab501.ro

Review – Elgato Facecam

Scris de: , in categoria: Featured, Gadget, Periferice, in 15 July, 2021.

Toate setarile de care avem nevoie pot fi accesate prin intermediul aplicatiei Camera Hub, unde putem avea si un preview al imaginii captate. Zoom-ul digital poate fi modificat marind FOV-ul (default este 1x / 83.2 grade), insa recomand apropierea de obiectiv mai degraba decat apelarea la zoom-ul digital (ajustarea usoara este ok, insa la valori mare deterioreaza imaginea destul de ridicata, lucru normal de altfel). Contrastul, saturatia si claritatea vin ajustate din fabrica, insa la nevoie pot fi modificate si salvate in memoria interna a camerei.

Expunerea se poate face automat, camera calculand automat ISO-ul si viteza de declansare (Shutter Speed) noi putand totusi regla o compensare pentru a transmite camerei daca imaginea ar trebui sa fie mai intunecata sau mai deschisa. Chiar si in modul automat putem vedea ISO-ul setat, iar in cazul in care valoarea este prea mare implicit vom avea zgomot pe imagine.

Temperatura de culoare se poate regla manual sau automat, camera reglandu-si destul de bine punctul de alb si singura. In cazul in care filmam ecrane putem sa eliminam flicker-ul pe frecventa de 50Hz sau 60Hz, suplimentar putem sa eliminam si zgomotul din imagine insa acest lucru nu este recomandat decat in cazul in care chiar avem probleme.
 


 
Ca si calitate a imaginii pot spune ca Elgato Facecam este superioara oricarui webcam incercat de mine pana acum, insa formatul necomprimat pe care il transmite catre PC necesita o cantitate impresionanta de date sa circule spre portul USB 3.0. Din acest motiv nu este recomandata folosirea de splittere sau cabluri USB prelungite, dar puteti avea probleme si cu unele placi de baza care impart latimea de banda a porturilor USB cu alte dispozitive cum ar fi SSD-urile M.2. In cazul meu, folosirea modului 1080p60 cu Facecam conectate la portul USB 3.0 controlat de un chip ASMedia a facut ca imaginea sa sacadeze din cand in cand, insa trecand la un port USB 3.0 nativ Intel problema s-a remediat (formatul 1080p30 nu a avut nici o problema). Prin urmare, atentie mare unde conectati camera, pentru ca are nevoie de latime mare de banda.

Am folosit camera timp de cateva saptamani pentru conferinte si alte activitati de zi cu zi, Elgato Facecam comportandu-se remarcabil: fara intreruperi, imagine clara, corecta si fara zgomot, cat timp cat lumina din camera a fost suficienta. Reglajele automate functioneaza perfect in 99% din cazuri insa uneori trebuie setata expunerea pentru a obtine un ISO cat mai mic, altfel zgomotul prezent in imagine se mareste destul de mult. Ca si test am facut urmatorul snapshot cu expunerea setata pe manual si ISO
 

 
Dupa, am setat expunerea pe Auto prin urmare ISO a urcat pana spre 200 si rezultatul are ceva mai mult zgomot dupa cum se poate observa:
 

 
In ultimul snapshot am vrut sa arat faptul ca Facecam ramane in focus pe toata plaja declarata de producator: 30 – 120cm. Cutia este amplasata in cadru undeva la 40-45cm distanta de camera in timp ce eu ma aflu la 80-90cm iar spatarul de la scaun la 110cm. Totul este in focus perfect iar lumina din camera nu este chiar abundenta, expunerea ramanand pe Auto.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: