lab501.ro

Review – OPPO Enco X

Scris de: , in categoria: Periferice, in 15 February, 2021.

Teste si concluzii

 

 

Ca de fiecare data, am testat castile ascultand melodii in format FLAC, MP3 128 Kbps si pe YouTube. Am ascultat Pink Floyd – Wish you were here, Rammstein – Ich tu dir weh, Parazitii – Probleme de mandibula, Prodigy – Molotov Bitch, Dimmu Borgir – Mourning Palace si Johann Strauss – Wiener Waltz. Apoi am ascultat o serie de sample-uri – sunete cu frecvente de la 10 Hz la 22KHz, sweep-uri pe intreaga plaja de frecventa, teste de spatialitate, s.a.m.d. Am folosit pentru teste trei telefoane, mai precis Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy Note 20 si OPPO Reno 4 Lite.

De asemenea, am masurat raspunsul in frecventa folosind standul de masurare miniDSP EARS impreuna cu programul Room EQ Wizard pentru generarea semnalului de test, calibrarea nivelului de semnal si realizarea graficelor. Pe langa factorul subiectiv, putem masura si raspunsul castilor, identificand eventualele probleme, precum si diferentele intre canale. miniDSP EARS este calibrat din fabrica, fiecare dispozitiv avand o serie prin intermediul careia se pot descarca fisierele de calibrare (separat de canale) atat pentru casti circum-aurale dar si intra-aurale. Liniaritate perfecta nu vom intalni nici chiar in cazul celor mai apreciate casti, insa testele practice coroborate cu graficul de frecvente ne vor arata mai bine imaginea de ansamblu.

Din punct de vedere al comportamentului acustic, OPPO Enco X sunt unele dintre cele mai performante casti TWS pe care le-am ascultat vreodata. Practic, avem de-a face cu un volum similar cu ceea ce vedem in cazul Airpods-urilor, dar cu o calibrare care pune accentul pe fidelitate, nu doar pe bass. Nu ma intelegeti gresit, bass-ul este puternic, percutant, insa nu sufoca mediile si inaltele, asa cum se intampla in alte cazuri. Practic, echilibrul intre frecvente este superb, acesta pastrandu-se si la volum maxim – si da, OPPO Enco X se aud tare.

Mai mult decat atat, avem de-a face cu una dintre cele mai performante solutii de noise cancelling de pe piata, modul Strong eliminand aproape complet orice sunet din exterior. De asemenea, OPPO Enco X au o ergonomie de invidiat, fiind usoare, dar ferme pe pozitie in ureche, cu un mod de control intuitiv, cu care te obisnuiesti repede si care poate fi personalizat dupa bunul plac cu ajutorul setarilor de pe telefoanele OPPO, sau cu ajutorul aplicatiei HeyMelody. De exemplu, aici putem activa un mod de functionare in care castile raman conectate la doua dispozitive, iar noi putem comuta intre ele in functie de nevoie (smartphone si notebook, de exemplu).

Sincer, nu as fi crezut ca au ramas multe lucruri de imbunatatit dupa lansarea modelului Enco Free, insa OPPO ne-au demonstrat inca o data ca sunt un brand high-end, adaugand o implementare ANC de exceptie, posibilitati de personalizare extinse, conectivitate Bluetooth 5.2 si o calitate audio impresionanta, OPPO Enco X fiind unele dintre cele mai performante casti TWS in momentul de fata.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: