Review – Netgear ReadyNAS 526X + Seagate IronWolf Pro
Optiuni
Asa cum am mentionat in cazul fiecarui NAS testat, aceste pagini nu se adreseaza profesionistilor. Daca visezi linii de comanda, VMWare si protocoale de retea, poti trece direct la pagina dedicata rezultatelor. Pe de alta parte, chiar daca un NAS de genul Netgear ReadyNAS 526X se adreseaza celor care lucreaza cu volume ridicate de date, asta nu inseamna ca toti videografii, graficienii sau fotografii sunt asi in retelistica, motiv pentru care fiecare producator pune accentul pe sistemul sau de operare, incercand sa ofere cat mai multe optiuni, intr-o interfata cat mai simpla de inteles si utilizat.
In cazul celor de la Netgear, sistemul de operare se numeste ReadyNAS OS si a ajuns la versiunea cu numarul 6. Mentionam ceva mai devreme cele 5 stagii de protectie a datelor, precum si faptul ca nu trebuie sa fii un expert in retelistica pentru a utiliza un NAS puternic cum este Netgear ReadyNAS 526X . Ei bine, primul pas in acest sens este sistemul X-RAID. Practic, NAS-ul isi creeaza singur matricea RAID, in functie de cate hard-disk-uri am instalat in sistem, volumul astfel creat fiind extins automat in momentul in care adaugam un nou hard-disk in sistem. Simplu si fara a fi necesara implicarea utilizatorului.
Desigur, putem opta pentru configurare manuala, pentru a satisface nevoile noastre specifice. Una dintre cele mai bine puse la punct pagini din interfata de admin este cea dedicata monitorizarii. Astfel, aici avem acces rapid la informatii cum ar fi viteza de rotatie a ventilatorului, temperatura procesorului sau temperatura din carcasa. Aceste date, impreuna cu gradul de utilizare, sunt prezentate sub forma de grafic functie de timp.
Serviciile pot fi activate sau dezactivate printr-un simplu click, acelasi lucru fiind valabil si in cazul configuratiei regimului de power-saving. Astfel, utilizatorul poate alege perioada de timp dupa care hard disk-urile intra in stand-by si poate crea un program in functie de zilele saptamanii.
Evident, avem la dispozitie un modul de management al utilizatorilor, servicii de acces de la distanta (ReadyCLOUD), servicii de back-up in cloud (de exemplu sincronizare cu Dropbox sau Amazon Cloud Drive) precum si servicii de back-up automat. Nu in ultimul rand, ca orice NAS care se respecta, utilitatea lui Netgear ReadyNAS 526X poate fi extinsa cu ajutorul aplicatiilor, third-party sau proprietare, cum ar fi DVBLink TV Server, mySQL server, ReadyNAS Surveillance, Transsmision sau uTorrent.
Comentarii
Excelent! sunt incantat ca citesc un alt articol dedicat NAS-urilor și cu atât mai mult sa aflu ca vor urma și altele…