lab501.ro

MWC 2014 – Nokia X, Nokia X+ si Nokia XL

Scris de: , in categoria: Stiri, in 26 February, 2014.

Nokia X

 
Evident, unul dintre cele mai importante anunturi de la MWC 2014 a fost lansarea gamei X a celor de la Nokia, mai precis primele telefoane Nokia cu Android. Este vorba despre o serie de 3 telefoane entry-level, adica Nokia X, Nokia X+ si Nokia XL.

Nokia X este un terminal dotat cu un display ale carui specificatii ne duc parca inapoi in timp – display IPS de 4″ (480×800), chipset Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play (dual-core, Cortex A5 tactat la 1GHz + Adreno 203), 512MB RAM, 4GB stocare, camera de 3.15MP si un acumulator de 1500mAh. Nokia X+ este exact acelasi lucru, singurele diferente fiind memoria RAM (768MB in loc de 512MB) si faptul ca este livrat cu un card microSD de 4GB in pachet.

 
Nokia-00

Nokia-01

Nokia-02

Nokia-03

Nokia-04
 

Nokia XL are la baza acelasi chipset precum Nokia X si Nokia X+, 768MB RAM, 4GB stocare, camera de 5MP si acumulator de 2000 mAh. Principala diferenta este diagonala ecranului, adica 5″. Rezolutia, din pacate, este aceeasi – 480×800.

Alte trasaturi pe care cele trei smartphone-uri entry-level le au in comun sunt conectivitatea dual SIM si sistemul de operare Nokia X software platform. Este vorba despre un Android 4.1.2 customizat de catre Nokia intr-un mod extrem. Interfata este bazata pe tile-uri, la fel ca si in cazul terminalelor Nokia cu Windows Phone 8 si terminalele nu suporta Google Play, aplicatiile Android fiind incarcate in Nokia Store.

 

Nokia-05

Nokia-06

Nokia-07

Nokia-08

 

Aceste aspecte au facut ca cele trei X-uri sa fie foarte controversate, parerile legaate de aceste terminale Nokia accesibile, dual SIM, bazate pe Android 4.1.2 fiind impartite. Nu m-am jucat suficient de mult cu terminalele ca sa imi formez o parere legata de interfata, insa daca m-ar intreba cineva daca rugamintile fanilor Nokia care isi doreau un smartphone Nokia cu Android au fost ascultate as spune fara nici o ezitare “nu”. Practic, in afara de accesul la aplicatiile Android (singurul punct unde si cei de la Nokia au recunoscut ca Windows Phone 8 sta cat se poate de slab) mie personal nimic nu mi-a adus aminte de experienta Android asa cum am intalnit-o pe terminalele altor companii.

Lansarea celor trei smartphone-uri Nokia X a fost completata si de doua modele foarte ieftine, mai precis Asha 203 si Nokia 220. Primul este un Asha entry-level cu un display de 2.8″ (240 x 320), memorie interna 64MB, camera de 1.3MP si acumulator de 1050 mAh, in timp ce al doilea este un feature-phone ciu colorat, al carui pret va fi 29 Euro la liber.

 

Nokia-09

Nokia-10

Nokia-11

Nokia-12

Nokia-13

Nokia-18

Nokia-19

Nokia-20

 

Fiind recunoscuti pentru atentia pe care o acorda camerelor foto de pe terminalele high-end, cei de la Nokia aveau in stand doi reprezentanti ai companiei Zeiss, adica partenerii care construiesc sistemul optic pentru cele mai importante smartphone-uri Nokia. Am putut vedea cum arata camera foto (senzor+lentila+procesor de imagine) instalata pe Lumia 1020, Lumia 1520 si Lumia 1520, dar si un obiectiv fix Zeiss cu montura PL (filmare pe pelicula sau 4K) in sectiune, pentru a putea compara constructia camerelor din smartphone-uri cu ceea ce putem vedea in cazul unui obiectiv profesionist.

 

Nokia-22

Nokia-23

Nokia-24

Nokia-25

Nokia-26

Comentarii

4 comentarii la: MWC 2014 – Nokia X, Nokia X+ si Nokia XL

  1. Laurențiu Roman a scris pe:

    In the game of Nokia, you win or you die.
    Carevasazica, unul din contenderii la numele de smartphone Nokia va ramane fara bibilica. Deocamdata cumpararea Nokia de catre Microsoft nu a fost aprobata peste tot (sau unde conteaza ceva mai mult) si pana atunci Nokia va face ce a facut pana acum cucelelalte 3 incercari la un SO pentru smartphone, si anume le va suporta o perioada si apoi inainte de lansare unui nou produs cu SO-ul respectiv, va anunta anularea suportului pentru el. A facut asta cu Maemo, Meego si Symbian. Intrebarea cine va castiga, Casa Lannister sau Stark, ahem, adica, Lumia sau X?

  2. Nici nu conteaza ce Android pune Nokia, daca se poate accesa bootloaderul vor aparea n-spe versiuni curate pentru el pe xda-developers. Si nu stiu de ce atata munca pentru o interfata care in mod sigur va cocosa resursele telefonului, care sunt la nivelul anului 2010-2011.
    As fi preferat sa faca niste teste, sa scoata un telefon dual-core, fara camera, cu 2 gb ram si cu baterie mare. Inca nu exista un smartphone capabil fara camera, se putea face o incercare.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Greu de crezut ca o sa scoata un producator smartphone fara camera prea curand…

  4. Razvan a scris pe:

    Nu cred ca se va produce vreodata vreun smartphone fara camera din simplul motiv ca nu exista cerere pentru asa ceva.
    In opinia mea principalele motive pentru care cumparam un smartphone sunt: partea multimedia (camera, sunet) si partea hardware (procesor, memorie, chipset grafic).

    Revenind la cele 3 modele scoase de Nokia, consider ca sunt un pas inapoi in acest domeniu. Nu vad ce motive ar avea cineva sa cumpere un asemenea model care nu poate concura (datorita performantelor slabe si al design-ului neinspirat) nici macar cu segmentul entry-level al marcilor consacrate pe acest sistem de operare (Android).
    Desigur ca aceasta este doar o parere personala.

    Te salut Monstrule

    Razvan T.

Lasa-ne un comentariu: