Panasonic GH2 cu Lumix G Fisheye
Standardul Micro Four Thirds, lansat în 2008 de Panasonic și Olympus, începe să acapareze treptat tot mai multă atenție. Până în prezent au fost lansate opt modele de camere foto pe acest sistem, ceea ce înseamnă că cerere există iar segmentul de piață cărora se adresează preferă acest format în detrimentul clasicelor DSLR-uri entry și medium level.
Principalele avantaje ale acestei tehnologii sunt legate de lipsa oglinzilor ceea ce se traduce prin carcase mai mici și mai ușoare, senzor mai mic care permite folosirea de lentile mai mici, mai ușoare și mai ieftine. Totodată datorită senzorilor de mai mică dimensiune, există și dezavantaje cum ar fi faptul că unele DSLR-uri pe format APS-C au o calitate a imaginii mai bună. Un alt avantaj sau dezavantaj, în funcție de preferințele fiecăruia este lipsa unui vizor electronic. Tradiționaliștii vor dori un vizor standard, cum sunt pe DSRL-uri, în timp ce restul se vor bucura de un vizor electronic care poate oferi previzualizarea timpului de expunere și a white balance-ului imaginii în timp real.
Panasonic GH2 se laudă cu un senzor de 18 megapixeli din care sunt folosiți efectiv 16,05 mpx, înregistrare Full-HD la 1920×1080 la 60 FPS în format AVCHD, ISO între valorile 160-12800 și ecran LCD tactil (rezistiv) rabatabil.
Spre deosebire de senzorul prezent pe GH1, cel prezent în GH2 are o rată de refresh de 120Hz ceea ce înseamnă că imaginile video vor avea o calitate mai bună, auto-focus mai bun și imaginea din vizorul electronic și de pe LCD va fi mai bună. Rezoluția vizorului electronic a fost mărită puțin, de la 800×600 la 852×600.
Momentan pe piață există două oferte de Panasonic GH2 body plus obiectiv de 14-42mm la prețul de 4000 de lei și cu obiectiv de 14-140mm la 6500 de lei. Noi am testat aparatul cu obiectivul Lumix G Fisheye 8mm F3.5 care costă 987 de lei.
Comentarii