lab501.ro

HTC One Review – Partea II: Camera, display si autonomie

Scris de: , in categoria: Featured, Smartphone, in 20 March, 2013.

Camera – notiuni

 

Ok, inainte sa trecem mai departe trebuie sa aprofundam putin cateva notiuni elementare legate de camerele de fotografiat. Stiu, nici eu nu am chef, mai ales ca trebuie sa imi amintesc ce scriam in lucrarea de licenta acum multi ani, dar este obligatoriu pentru a intelege de ce uneori 4MP pot fi mai buni decat 13MP.

Nu o sa intru acum in detalii istorice, precum observatiile asupra camerei obscure facute de Ibn al-Haytham la inceputul primului mileniu si nici in povesti legate de Joseph Nicéphore Niépce sau de dagherotipie. Aceste povesti mi-au marcat mie tineretea in facultate si nu simt o nevoie imperioasa de a va chinui si pe voi – daca va intereseaza exista intotdeauna marele Google. Trebuie insa sa fac un efort si sa imi amintesc o serie de notiuni din facultate pentru a putea explica mai clar de ce 4MP pot fi suficienti, asa ca haideti sa ne apucam de treaba.

Fie ca discutam despre fotografie sau filmare, principiile sunt similate – avem nevoie de un obiectiv, o camera obscura si un suport pe care fixam imaginea. Daca obiectivul (ca si principiu de functionare) nu s-a schimbat prea mult in ultima suta de ani, iar camera obscura nu s-a schimbat deloc in ultima mie de ani, suportul pe care fixam imaginea s-a schimbat destul de mult.

De la pelicula (un suport de celuloid pe care era depusa o gelatina care continea o halogenura de argint sensibila la lumina) am ajuns la senzori digitali, de fapt convertori analog-digitali, care transforma lumina in impulsuri electrice, care mai apoi sunt interpretate de catre procesorul de imagine drept intensitati si lungimi de unda ale radiatiei luminoase. Un senzor este alcatuit din pixeli (unitati independente care inlocuiesc moleculele de halogenura de argint), al caror numar defineste rezolutia senzorului.

Un senzor digital are mai multe caracteristici definitorii pentru performanta si pentru calitatea imaginilor obtinute, insa cele mai importante sunt suprafata si numarul de pixeli. Raportand numarul de pixeli la suprafata aflam dimensiunea unui pixel. Un senzor este cu atat mai performant cu cat suprafata sa este mai mare, numarul de pixeli este mai mare sau suprafata pixelilor este mai mare. In realitate suprafata senzorului si a pixelului conteaza mai mult decat numarul de pixeli (ganditi-va la DSRL-uri de 16MP vs compacte de 18MP) deoarece zgomotul de imagine va fi cu atat mai mic cu cat senzorul si pixelul este mai mare.

Mai jos puteti vedea doua imagini la scara ale celor mai importanti tipuri de senzori. In prima imagine, folosind scara 1:10 (trebuie sa vizualizati imaginea la rezolutie maxima pentru acest lucru) vedem cum se compara din punct de vedere al suprafetei senzorul din Phase One P65+ (cel mai performant senzor comercial pentru profesionisti in momentul de fata), Nikon D3X (full-frame), Nikon D5100, D7000 (APS-C), Olympus E-PM2 (micro four-thirds), doi senzori uzuali pentru camerele compacte precum si 3 senzori de smartphone (Nokia PureView 808, HTC One si S3, Note 2, iPhone 5, Lumia 920, Xperia Z, etc).

SenzorSize

In cea de-a doua imagine puteti vedea dimensiunea pixelilor, la scara 1:100000000. Observati ca Phase One P65+ si Nikon D3X au pixeli asemanatori ca dimensiuni (6×6 um) deci calitatea imaginii este similara, dar Phase One are o rezolutie mult mai mare datorita dimensiunii mai mari a senzorului. Interesant este insa ce se intampla mai jos de micro-four thirds. Dupa cum puteti vedea, suprafata pixelilor lui HTC One este semnificativ mai mare decat ceea ce vedem la S3, Note 2, iPhone 5, Lumia 920 sau chiar si Lumia 808 PureView. Pentru ca desi 808 are o suprafata mai mare a senzorului, in momentul in care acolo au fost inghesuiti 41MP, latura acestora masoara doar 1.4um, la fel ca si in cazul celorlalte flagship-uri mentionate anterior.

Sony Xperia Z sta si mai rau la acest capitol – datorita utilizarii unei rezolutii mai mari pe un senzor de aceeasi dimensiune, latura unui pixel este de doar 1.1um. Nu cred ca are rost sa comparam 41MP de pe 808 PureView cu 24MP de pe D3X, este destul de clar care dintre acestea doua este aparatul utilizat de profesionisti, deci 24MP pot fi mai performanti decat 41MP in anumite conditii. Similar, putem spune ca HTC One concureaza cu succes celelalte smartphone-uri din acest test, chiar daca are doar 4MP. Vom testa evident aceste lucruri si in practica.

PixelSize

Un alt atuu al lui HTC One este deschiderea diafragmei, mai precis f/2.0. Despre ce discutam? Ei bine, pentru a controla cantitatea de lumina care ajunge la senzor, utilizam in mod normal doua mijloace – diafragma si timpul de expunere. In cazul telefoanelor insa, diafragma este o marime fixa, nu o componenta fizica pe care o putem controla (ca in cazul DSRL-urilor de exemplu).

Diafragma este o marime logaritmica, fiind definita de raportul dintre lungimea focala a obiectivului si diametrul deschiderii acestuia. Fiind o marime logaritmica, diferenta dintre f/2.0 si f/2.8 este aceea ca in primul caz ajunge la senzor de doua ori mai multa lumina decat in al doilea caz. Diafragma afecteaza direct cantitatea de lumina care ajunge la senzor precum si alti parametrii ai imagini (profunzime).

Evident, exista si fractii (diafragme intermediare), definite ca jumatati, treimi si sferturi, asa cum puteti observa in imaginea de mai jos. Deschiderea maxima a obiectivului lui iPhone 5 este cu o treime mai mica decat in cazul lui HTC One, in timp ce in cazul lui S3 sau Note 2 discutam de o diferenta de doua treimi. Retineti – acest aspect afecteaza comportamentul in conditii precare de iluminare.

Diafragma1

Diafragme2

Comentarii

25 comentarii la: HTC One Review – Partea II: Camera, display si autonomie

  1. SorinB a scris pe:

    Singurul review pertinent de pe la noi. Respect!!!

  2. Pe cand un review si pentru Sony Xperia Z sau ZL??? Stima!!!

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Victor trage din greu sa fie gata cu Z-ul Vineri. Daca nu reuseste, Luni sigur este gata :)

  4. Spor la treaba, Victor! :)

  5. Florin Nitu a scris pe:

    Frumos review. O adevarata gura de aer proaspat. Ma saturasem sa aud vorbindu-se la superlativ doar de Apple si Samsung.

  6. Gelu a scris pe:

    Felicitari pentru cel mai bun review din lume, le-am citit aproape pe toate disponibile in limba romana si engleza. Nu stiam de acest site pana acum, imi place treaba de “chirurgi” ai tehnologiei facuta pe device-uri…keep walking

  7. Felicitari petru treaba facuta,sunteti “chirurgi” in domeniul acesta!Asteptam cu nerabdare urmatoarele reviewuri,Bravo NEXT.LAB501.RO SUNT FANUL VOSTRU!

  8. Koss a scris pe:

    De departe cele mai bune reviewuri la telefoane din Romania se gasesc pe next.lab501.ro

    In legatura cu ultrapixelii.. parerea mea mai mult marketing decat fapte reale.
    Din fotografiile prezentate pe site parerea mea: Locul5 Sony xperia z (in ciuda a 13 mp –>marketing greu si la sony) Locul 4 HTC One (mai mult marketing decat calitate reala a imaginii) Locul 3 Nokia Lumia 920 (algoritmul de scoatere a zgomotului din imagine cam prost implementat/agresiv –> se vede la crengile copacilor din poza cu parcul. Locurile 2 si 1 se alterneaza intre Iphone5 si Note 2. Htcul consider ca are cam prea mult zgomot de imagine si lentilele or fi ele bune dar nu foarte bune din cate se vede in poze. Oricum la calitatea imaginii face xperia Z dar este depasit de toate celelalte telefoane din teste. Inca o data felicitari pt reviewuri!!!

  9. Super review-ul, foarte cuprinzator.
    As mai fi insistat un pic la autonomie. Sau macar as fi dat mai multe detalii.

    In rest… chiar daca nu e perfect, HTC One castiga mult la partea de design. Arata foarte, foarte bine.

  10. Lau a scris pe:

    Sunt incantat de voi! as scrie mai mult, dar este de prisos. Aveti toata stima si consideratia mea! Cu respect!

  11. ghiţă a scris pe:

    Monstrule care-i diferenţa dintre temperatura pe care o măsori tu şi şi temperatura pe care o arată telefonul prin aplicaţii dedicate?
    Apoi , tot legat de temperatură te-al ruga să testezi telefoanele câte 3-5 ore pe jocuri cât mai stresante şi pe net căci mulţi dintre noi le folosim in acest sens şi eu unu’ vreau să aflu in aceste condiţii cât de tare se incing…
    In rest respect pt. cele mai detaliate review-uri din Romania

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Aplicatiile indica temperatura chipset-ului, noi masuram temperaturile in 5 puncte pe fiecare parte a telefonului, adica temperatura exterioara, cea pe care o resimte utilizatorul.

  13. Razvann a scris pe:

    Sincer sunteti foarte buni… felicitarile mele.. le meritati. Cand aduceti S4 sau pe cand, aproximativ si cat dureaza testele facute dupa ce il veti primii?

  14. Monstru Post author a scris pe:

    Razvan – soon…soon…

  15. Razvann a scris pe:

    Oo, de abia astept, curand ar inseamna si inainte de aparitia pe piata adica 26-28 aprilie :D? Sa vedem cum se descurca in comparatie cu HTC One..Desi pare ca are cateva capitole la care castiga.., dar asteptam review-ul pentru confirmare sau infirmare.

  16. Laur a scris pe:

    Ce nu inteleg eu este de ce, conform spuselor dvs, in unele situatii, pozele facute cu HTC au un zgomot mai pronuntat decat alte modele, cu toti ultra pixelii lor? M-as fi asteptat la o calitate cel putin la fel de buna. M-am bucurat tare mult cand am vazut in specificati 4MP, mi-am dat seama imediat unde au tintit cei de la HTC, si totusi, citind aici, vad ca nu le-a reusit cu totul? Un mic truc folosit pentru a reduce zgomotul este reducerea rezolutiei pozei. In felul asta poti obtine o calitate mai buna (vorbesc in conditii de iluminare scazuta). Dar la 4 MP, nu prea mai ai ce rezolutie sa reduci. Iar faptul ca e poza mai mica si ia mai putin sa o incarci pe diverse situri de socializare, este discutabila. Nu ma obliga nimeni sa fac poza la 13 MP de exemplu. Bineinteles, cine vrea calitate, isi ia DSLR-ul dupa el. Oricum, astept cu nerabdare sa apara prin show room-uri ca sa-i iau pulsul… insa, dupa cate vad, se pare ca anul acesta nu-mi voi schimba smartphone-ul.

  17. Monstru Post author a scris pe:

    Eu cre dca este vorba de software si un update ar trebui sa ofere imagini mai bune in orice conditii.

  18. Lucian a scris pe:

    @Monstru: Gura pacatosului adevarat graieste! … HTC a oferit un upgrade de soft pentru a rezolva problema zgomotului:
    http://www.phonearena.com/news/HTC-One-camera-improved-thanks-to-firmware-update_id41224

  19. Monstru Post author a scris pe:

    Pai bine bre…toate ca toate…dar pacatos? :)

    Eu as fi curios sa refac testele cu un exemplar retail dotat cu ultima versiune de software, dar vom vedea daca acest lucru este posibil sau nu.

  20. Foarte foarte pertinent review, merci, si sa speram ca terminalu va veni cu niste oferte interesante la operatorii nostri de cacao.

  21. Gigi a scris pe:

    Cand o sa faceti un review la Samsung Galaxy S4?
    Puteti face si o comparatie intre HTC One si Samsung Galaxy S4?

  22. Monstru Post author a scris pe:

    In curand veti putea citi si review-ul cu S4, comparat bineinteles cu HTC One is iPhone 5.

  23. Policsek a scris pe:

    Am inteles ca este un telefon excelent doar ca ar avea o problema destul de grava si anume ca mor pixelii . Este adevarat ?

  24. Maryo a scris pe:

    Modelele vandute pe evomag sunt 4G?

  25. Mail_man a scris pe:

    Mi-a placut! Eram convins ca daca imi iau un z voi face poze memorabile! Nu ma intelegeti gresit.. voi face insa acum stiu ceva mai mult! Samsung… I`stone… nu sunt preferatele mele datorita lipsei enorme de personalitate! Imi place ce ai facut, Baiatul cu facultatea a facut dreptate, a reusit sa inglobeze tot.

Lasa-ne un comentariu: