Anatomia tehnica a unei excursii – Hong Kong 2024 – Apple iPhone 16
Hong Kong
Cu o suprafata de 1114 km2 si o populatie de 7.4 milioane de locuitori, Hong Kong este a 4-a cea mai populata regiune din lume, fiind un oras unic, datorita modului in care fiecare insula si fiecare petec de pamant au fost incluse in planul urban. Discutam practic despre Noile Teritorii (zona de la granita cu Republica Populara Chineza), Peninsula Kowloon, insula Hong Kong, insula Lantau si peste 200 de alte insule de diverse dimensiuni. De fapt, suprafata totala a Hong Kong-ului este de 2754 km2, insa mai bine de 59% din aceasta suprafata este apa.
Hong Kong-ul este inconjurat pe 3 laturi de Marea Chinei de Sud, invecinandu-se la nord cu orasul Shenzhen din proviancia Guangdong. Aici exista o granita terestra similara unui aeroport (treci prin immigration, apoi prin security), doar ca in partea cealalta se afla Republica Populara Chineza, nu porti de imbarcare. Existenta acestei granite se datoreaza ideologiei O tara, doua sisteme, Hong Kong-ul fiind o regiune administrativa speciala in cadrul Republicii Populare Chineze.
Astfel, in Hong Kong (si in Macao, cealalta regiune speciala) cetatenii romani nu au nevoie de viza, in timp ce pentru China, cu exceptia vizelor de tranzit care se obtin in punctele dedicate, avem nevoie de viza obtinuta de la centrul de vize din Bucuresti. Asa cum spuneam, acest lucru se datoreaza principiului o tara, doua sisteme, prin care Hong Kong-ul este guvernat dupa un sistem diferit fata de RPC.
Acesta este efectul unei istorii tumultuoase a orasului, care a fost colonie britanica intre 1842 si 1997. Astfel, primele semne de civilizatie in Hong Kong dateaza din paleolitic (~39000ien), Hong Kong-ul fiind anexat pentru prima data de catre dinastia Qin, in 214ien. Zona a facut parte din China pentru majoritatea perioadei cuprinse intre 214ien si 1842, de-a lungul dinastiilor Yuan, Ming si Qing.
In 1757, autoritatile chineze au restrans accesul vaselor comerciale europene la toate porturile, cu exceptia portului Canton (Guangzhou). Desi bunurile din China (ceai, matase, portelan) erau la mare cautare printre puterile europene, autoritatile chineze nu erau interesate de bunurile pe care comerciantii europeni le-ar fi putut da la schimb, acceptand doar metale pretioase. Pentru a capata un avantaj economic, Imperiul Britanic oferea la schimb mari cantitati de opiu, adus din alta colonie, mai precis India.
Acest tip de comert a dus la o criza sociala in China, unde o buna parte din populatie devenise dependenta de opiu. In incercarea de a eradica acest fenomen, autoritatile chineze au interzis comercializarea opiului si au distrus rezervele de opiu din China, ceea ce a dus la un raspuns militar din partea Imperiului Britanic, cunoscut ca primul razboi al opiului. In urma acestuia, insula Hong Kong a fost cedata britanicilor in 1842, in timp ce al doilea razboi al opiului a dus la cedarea peninsulei Kowloon, in 1860. In 1898 britanicii au obtinut dreptul de a folosi Noile Teritorii pentru 99 de ani, Hong Kong-ul fiind predat inapoi Republicii Populare Chineze in 1997.
Comentarii
Superb! Asta da test foto, nu 3 fotografii in parc. Bravo monstru!
Felicitări pentru articol însă, din păcate, v16 nu vine cu nimic spectaculos raportat la generația anterioară. Să vedem cum se va prezenta iPhone 17, care anunță schimbări importante.