lab501.ro

Toamna se numara bobocii… si notebook-urile la oferta

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 20 September, 2022.

Concluzii

 
Concluzia, dragii monstrului, nu difera foarte mult de ceea ce spuneam la inceputul verii, cand analizam situatia placilor video. Astfel, progresul tehnologic, care ne-a adus performante uriase in format cat de cat portabil este zadarnicit partial de situatia geopolitica actuala, ale carei efecte directe sunt devalorizarea leului, dar si criza acuta din domeniul semiconductorilor, motiv pentru care notebook-urile echipate cu procesoare de ultima generatie sau placi video de top ajung greu in magazinele noastre, pentru preturi destul de ridicate.

Drept urmare, daca aveti nevoie de un notebook echipat cu Nvidia GeForce RTX 3080 sau Nvidia GeForce RTX 3080Ti, va trebui sa scoateti din buzunar minim 12000 RON, in cazul lui RTX 3080, respectiv minim 20000 RON, in cazul lui RTX 3080Ti. Ce-i drept, acestea sunt cele mai puternice placi grafice montate vreodata in notebook-uri, oferind atat o performanta foarte ridicata in jocuri, cat si posibilitatea de a beneficia de pe urma unui adevarat studio de productie portabil, gratie dotarilor la superlativ pe care le au de obicei notebook-urile din aceasta gama de pret, precum si inlesnirilor oferite de Nvidia Studio. Cu alte cuvinte, nu discutam doar despre notebook-uri pentru elevi si studenti, ci despre adevarate masinarii pentru profesionisti.

Lucrurile stau ceva mai bine daca discutam despre Nvidia GeForce RTX 3070 si Nvidia GeForce RTX 3070Ti, notebook-uri high-end echipate cu aceste placi video fiind disponibile in intervalul 8000-10000 RON, in conditiile in care performanta oferita este in continuare la superlativ. Totusi, cele mai interesante segmente, din punctul meu de vedere, sunt 5000-5500 RON, unde gasim implementari solide cu Nvidia GeForce RTX 3050Ti sau Nvidia GeForce RTX 3060, dar mai ales segmentul bang for the buck, unde gasim mai multe modele echilibrate, dotate cu Nvidia GeForce RTX 3050, intre 3700 si 4000 RON.

In aceste categorii cred eu ca s-ar incadra cel mai bine o achizitie la inceputul anului scolar, modelele din aceste segmente de pret oferind un raport performanta / pret excelent, precum si toate dotarile necesare pentru scoala. Iar daca aveti nevoie de performanta superioara in gaming, atunci va puteti orienta inspre urmatorul segment de pret, unde gasiti adevarate bestii care fac de rusine multe desktop-uri de acum 2-3 ani.

De altfel, aici cred ca se observa cel mai bine impactul pe care progresul tehnologic l-a avut asupra puterii de calcul in ultimii 10 ani, chiar daca leul a atins minime istorice iar disponibilitatea procesoarelor si a nucleelor grafice nu este cea mai stralucita in momentul de fata. Pentru ca pana si in aceste conditii, avem posibilitatea de a beneficia de pe urma unor notebook-uri incredibil de puternice pentru sume rezonabile, ceea ce pana acum 5-6 ani putea parea o adevarata utopie. Ramane insa de vazut cum vor evolua lucrurile in viitorul apropiat si nu numai.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: