Review – MSI GE75 Raider 8SF – RTX 2070 si RTX 2060 sub lupa
Concluzii
Si uite asa, dragii mei, am ajuns la sfarsitul unei aventuri care a durat ceva mai mult de 3 saptamani, in care am testat 7 notebook-uri, de la 5 producatori, in toate formele si dimensiunile, de la ultra portabile din aluminiu si pana la desktop replacement-uri monstruoase. Am reusit in acest fel sa testam toate placile grafice RTX dedicate nootebook-urilor, pentru a va ajuta sa faceti alegerea potrivita pentru voi.
Ajunsi la final, trebuie sa mentionez in primul rand evolutia lui MSI GE75 Raider 8SF, care este acum mai puternic, mai subtire si mai usor decat modelele din generatiile anterioare. Desigur, autonomia ar putea fi imbunatatita, iar panoul Innolux utilizat pe modelele de anul trecut este ceva mai performant decat modelul AU Optronics testat astazi, insa, per total, MSI GE75 Raider 8SF incearca sa ofere experienta unui desktop replacement de dimensiuni ceva mai reduse si un aspect elegant.
Revenind la RTX-urile noastre, povestea este putin mai complicata. Sigur, per total noua generatie ofera un spor de performanta fata de generatia anterioara, precum si posibilitatea utilizarii unor noi tehnologii. Iar diferenta de performanta intre varful de gama RTX 2080 si mezinul RTX 2060 este aproape dubla. Problema este modul in care aceste solutii sunt integrate si modul in care o sa le utilizam.
In primul rand, chiar daca progresia cresterii de performanta de la RTX 2060 la RTX 2080 este destul de lina, diferentele in zona de mijloc nu sunt foarte mari. O parte din vina o poarta si rezolutia pe care o vom utiliza cel mai probabil pe notebook, adica Full HD, dar si implementarea unor nuclee puternice, cum ar fi 2080 Max-Q sau 2070 Max-Q in notebook-uri foarte subtiri.
Desigur, intotdeuna trebuie sa ne gandim ce vom face cu notebook-ul, inainte sa il achizitionam, incercand sa alegem modelul cel mai potrivit pentru noi. Insa in cazul notebook-urilor de gaming, daca ajungem la concluzia ca avem nevoie de asa ceva, cred ca trebuie sa fim si mai atenti. Spun asta pentru ca multi utilizatori vor fi tentati sa achizitioneze un model cu specificatii superioare, fara sa se gandeasca neaparat daca le sunt de folos sau nu.
Intr-adevar, daca intentionati sa va jucati cele mai recente titluri, cu setari de calitate ridicate, atunci poate veti opta pentru un model mai costisitor. Dar in cazul acesta va recomand sa alegeti un notebook corect dimensionat, care poate tine in frau un 2080 sau un 2070. Daca, pe de alta parte, pretentiile voastre nu sunt chiar atat de ridicate, sau vreti sa va puteti juca dar in acelasi timp va doriti un notebook cat mai subtire, atunci va recomand un RTX 2060, maxim un RTX 2070 Max-Q.
Evident, este indicat sa achizitionati o configuratie echilibrata, care sa corespunda nevoilor voastre. Atentie insa, oricat de frumos ar suna pe hartie puternic si subtire, trebuie sa fim constienti ca dimensiunile reduse implica totusi anumite limitari, iar performanta maxima o putem obtine numai de la un notebook de dimensiuni ceva mai mari. In cazul in care ne dorim ceva subtire, ar fi indicat sa alegem componente cu un raport calitate / pret cat mai bun, cum ar fi RTX 2060.
La final, sper ca v-au fost de folos testele noastre si v-am ajutat sa va formati o parere legata de performanta seriei RTX pe notebook-uri. Daca modelele prezentate de noi nu va fac cu ochiul, trebuie sa stiti ca majoritatea producatorilor pregatesc si o serie de modele mainstream, care vor fi echipate cu solutii grafice mai accesibile, cum ar fi GTX 1660 Ti. Vom vedea cat de curand despre ce este vorba…
Comentarii