Review – Microtech CoreBook CB15A
Concluzii
Now… that was a blast from the past, wasn’t it? Lasand gluma la o parte, exista suficient loc pe piata pentru notebook-uri office echipate cu procesoare ceva mai vechiute si SSD-uri SATA, iar Microtech CoreBook CB15A aduce la masa cateva atu-uri solide, cum ar fi display-ul de buna calitate, 16GB memorie RAM, un sasiu bine inchegat, o tastatura dimensionata corect, un alimentator compact si un acumulator generos.
Desigur, performanta procesorului este modesta, iar precizia touch-pad-ului lasa de dorit uneori, dar acestea sunt compromisuri firesti in momentul in care discutam despre notebook-uri accesibile. Problema, in cazul de fata, este ca nu discutam chiar despre un notebook accesibil, Microtech CoreBook CB15A fiind comercializat in magazinele din Romania pentru aproximativ 3500 RON, in configuratia testata de noi.
Si este adevarat, vremurile in care brand-uri locale puteau oferi modele accesibile cu adevarat competitive, prin colaborarea cu diverse firme ODM, au cam apus, marile brand-uri comercializand volume uriase de unitati, ceea ce le ofera posibilitatea de a practica un pret cat mai scazut, acest lucru nefiind intotdeuna la indemana brand-urilor mai mici.
Acesta este si cazul de fata, unde modele cu carcasa metalica, procesoare mai noi si specificatii similare pot fi gasite incepand cu preturi pornind de la 2300 RON (Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 cu Intel Core i3-1115G4, display IPS 15.6″ Full HD si 512GB SSD). Este adevarat, acest model este echipat cu 12GB RAM si nu vine cu sistem de operare instalat, insa Lenovo IdeaPad 1 15AMN7 cu procesor AMD Ryzen 5 7520U display 15.6″ Full HD, 16GB RAM si 512GB SSD costa tot 2300 RON, fara Windows ce-i drept.
Problema este ca in cazul unui notebook high-end, 1200 RON nu inseamna nimic din punct de vedere al diferentei intre modele. In cazul de fata insa, Microtech CoreBook CB15A este cu 50% mai scump decat modelele amintite mai sus, diferenta pe care nu o putem justifica doar prin prezenta unei licente de Windows, in special in conditiile in care la acelasi pret gasim deja notebook-uri de gaming.
Mai mult decat atat, chiar daca am lua in calcul prezenta licentei Windows, un brand mai putin cunoscut tot ar trebui sa coste mai putin decat o configuratie echivalenta de la un brand cunoscut, ceea ce pur si simplu nu este cazul. Sa speram insa ca in viitor brand-ul va prinde suficienta tractiune pentru a-si permite preturi ceva mai competitive, pentru ca niciodata nu strica mai multe optiuni accesibile pe piata.
Comentarii