Review – Lenovo LOQ 15IAX9I – Intel Arc A530M
Lenovo LOQ 15IAX9I
Ehehei, dragii monstrului, multe ne-au mai vazut ochii in ultimii 25 de ani, in special in domeniul tech, care reprezinta in continuare principala noastra pasiune. Stiu, lucrurile par asezate acum, desi cel mai probabil ne aflam din nou la inceputul unei noi ere care va schimba totul (ma refer, desigur la AI), insa in ultimii 25 de ani am asistat la evenimente care au schimbat iremediabil domeniul in care activam, indiferent daca discutam despre schimbari mai mult sau mai putin evidente, la prima vedere.
Aparitia smartphone-urilor, achizitia 3Dfx de catre Nvidia, achizitia ATI de catre AMD, achizitia IBM Personal Systems Group de catre Lenovo, nasterea si popularizarea notebook-urilor de gaming, revenirea spectaculoasa a celor de la AMD in segmentul procesoarelor, ascensiunea si declinul celor de la Nokia, ascensiunea si declinul celor de la HTC, LG sau Huawei in domeniul smartphone-urilor, acapararea pietei de catre Apple si Samsung, nasterea marilor conglomerate din China, care detin in momentul de fata o mare parte din brand-urile de smartphone…
Toate acestea si multe altele s-au intamplat in ultimii 25 de ani si dincolo de revolutii tehnologice al caror impact pe termen lung nu il putem estima inca, in fiecare an avem parte de noutati mai mult sau mai putin importante, care vor schimba piata intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu. De exemplu, achizitia IBM Personal Systems Group de catre Lenovo in urma cu 20 de ani ridica semne de intrebare legate de viitorul seriei Thinkpad, insa nimeni nu si-ar fi inchipuit ca Lenovo vor deveni unul dintre cei mai importanti producatori din segmentul gaming, prin brand-ul Legion, 13 ani mai tarziu.
Desigur, acest proces a durat ceva timp si ar fi putut la fel de bine sa nu aibe loc, daca gigantul asiatic nu ar fi considerat suficient de importanta aceasta piata. Din fericire, cei de la Lenovo au acordat o atentie speciala segmentului gaming, dovada stand excelentele serii Legion lansate in ultimii 7 ani.
Similar, undeva in perioada pre-cambriana a tehnologiei IT, mai precis in 1998, Intel lansau prima placa grafica dedicata din portofoliu, denumita Intel i740, al carei scop era popularizarea slot-ului AGP, in detrimentul slot-ului PCI, folosit in acel moment de majoritatea producatorilor. Bine, istoria primei placi grafice Intel este cat se poate de savuroasa si implica nume precum GE Aerospace, Lockheed Martin si defuncta Real3D, divizia de placi grafice a celor de la… Lockheed Martin. In fond… anii 90 in tech erau nebunie…
Cert este ca Intel i740 a fost un esec de proportii colosale, motiv pentru care cei de la Intel nu au mai produs placi grafice dedicate timp de 25 de ani… pana in primavara lui 2022, cand lansau nucleul ACM-G11, precum si doua produse bazate pe acesta, Intel Arc A310 si Intel Arc A380. Nucleul ACM-G10 a fost lansat pe 14 Octombrie 2022, fiind integrat in 3 placi, mai precis Intel Arc A750, Intel Arc A770 8GB si Intel Arc A770 16GB, un an mai tarziu (10 Octombrie 2023) fiind lansata si versiunea ceva mai cuminte Arc A580.
Aceste informatii nu reprezinta nimic nou pentru cititorii LAB501, atat Arc A580, cat si A750, respectiv A770, fiind testate anul trecut pe LAB501. Poate mai putini pasionati sunt insa la curent cu faptul ca Intel au lansat in perioada 2022-2023 si 3 serii de placi grafice discrete dedicate notebook-urilor, mai precis Arc 3 (A350M si A370M, lansate in Martie 2022), Arc 5 (A530M – Q3 2023, A550M – Q2 2022 si A570M – Q3 2023) si Arc 7 (A730M si A770M, lansate in Q2 2022). Dintre acestea, doar A370M a fost integrata in cateva modele de notebook-uri HP, Dell sau MSI, dotate cu procesoare Core din cea de-a 12-a generatie.
Dupa cum puteti sa va dati seama, succesul acestor modele a fost absolut “fulminant”, motiv pentru care cel mai probabil majoritatea dintre voi nici nu au auzit de ele pana acum. Ei bine, la sfarsitul anului trecut, cei de la Intel au decis ca a venit momentul sa schimbe strategia, abordand unul dintre cei mai mari producatori de notebook-uri de gaming, in speta Lenovo, pentru a lansa impreuna o serie de notebook-uri de gaming cu un raport calitate pret imbatabil, bazata pe cea mai noua aditie din portofoliul Intel, mai precis Intel Arc A530M. Este vorba despre modelul Lenovo LOQ 15IAX9, disponibil deja in magazinele din Romania pentru preturi cuprinse intre 3099 RON si 3599 RON, in functie de memoria instalata sau spatiul de stocare.
Comentarii
Când laptopurile or sa fie cu USB 4.0 și rețea 5Gbps o sa se merite upgrade-ul