lab501.ro

Intel Core i7 9750H – Scurt preview

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 19 April, 2019.

Specificatii

 

 
Intel au fost destul de secretosi in legatura cu aceasta lansare si nici in momentul de fata majoritatea site-urilor nu au o documentatie bine pusa la punct legata de noile modele si specificatiile lor exacte. Avem insa altceva… Mai precis o lista cu noile modele, pe numele lor Intel Core i5 9300H, Intel Core i5 9400H, Intel Core i7 9750H, Intel Core i9 9880H si Intel Core i9 9980HK, acestea fiind procesoarele high-end pe care cei de la Intel le-au pregatit pentru lansarea de Marti.

Desi avem de-a face cu aceeasi arhitectura si acelasi proces de fabricatie, exista o serie de imbunatatiri la capitolul specificatii, asa cum era de asteptat. Astfel, Intel Core i5 9300H este echipat cu 4 nuclee, 8 fire de executie si 8MB cache, la fel ca si inaintasul sau Intel Core i5 8400H, insa, spre deosebire de acesta, noul model poate atinge 4.1GHz in timpul functionarii, vechiul model fiind limitat la 4GHz. Similar, 9400H atinge acum 4.3GHz in timpul functionarii, restul specificatiilor ramanad aceleasi.

Intel Core i7 9750H, subiectul articolului de astazi, are in continuare 6 nuclee si 12 fire de executie, insa de aceasta data discutam despre 12MB si o frecventa maxima de 4.5GHz in timpul functionarii. Cele doua modele Core i9 sunt echipate acum cu 8 nuclee si 16MB cache, Intel Core i9 9880H atingand o frecventa maxima de 4.8GHz in timpul functionarii, in timp ce Intel Core i9 9980HK poate atinge 5GHz si are multiplicatorul deblocat.

Stiu, probabil ca acum va intrebati cum este posibil sa atingem astfel de frecvente pe un notebook utilizand aceesi arhitectura si acelasi proces de fabricatie. Ei bine, raspunsul este destul de simplu. Pe de o parte este vorba de binning… in fond, tinand cont cat de uzitat este procesul de fabricatie pe 14nm, mai devreme sau mai tarziu era destul de clar ca vor exista exemplare de Coffee Lake care sa ruleze la frecvente mai mari, cu tensiuni de alimentare mai mici. Pe vremuri le spuneam revizii, va mai aduceti aminte.

In al doilea rand, este vorba despre o tehnologie denumita Intel Thermal Velocity Boost (TVB). Daca in cazul procesoarelor pana la Intel Core i7 9750H, inclusiv, discutam despre frecvente pe care le-am mai vazut in cazul generatiilor anterioare, in cazul modelelor de varf, Intel Core i9 9880H si Intel Core i9 9980HK, discutam despre frecvente impresionante, in conditiile in care avem de-a face cu procesoare cu 8 nuclee. Deci care este secretul? Pai este destul de simplu… Acestea vor atinge respectivele frecvente numai in momentul in care temperatura notebook-ului o permite.

Practic, la fel ca si in zilele noastre, in momentul in care vom vedea un notebook gros, cu un sistem de racire bine dimensionat, vom putea atinge 5GHz pentru cateva momente. Ceea ce, printr-un simplu procedeu denumit overlocking, noi am atins deja pe notebook-uri inca de acum 2 generatii. De aceasta data insa, overclocking-ul va fi automat, purtand denumirea Thermal Velocity Boost.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Intel Core i7 9750H – Scurt preview

Lasa-ne un comentariu: