lab501.ro

Review – Tenda RX27Pro

Scris de: , in categoria: Retelistica, in 23 October, 2023.

Concluzii

 
Tenda RX27Pro este cel mai rapid router testat de noi pana acum si unul dintre cele mai accesibile routere WiFi 6E de pe piata. In mod normal, aceste doua afirmatii ar fi trebuit sa imi faca treaba foarte usoara, cel putin la capitolul concluzii. Totusi, lucrurile nu stau chiar asa, deoarece Tenda RX27Pro puncteaza decisiv la unele capitole, in timp ce la alte capitole nu reuseste sa se ridice la inaltime. De ce spun asta?

In primul rand, pentru ca partea de dotari a fost redusa dramatic fata de modelele anterioare. Astfel, avem doar 3 porturi Gigabit LAN, nu avem conector USB, buton Power sau buton pentru inchiderea conexiunii WiFi. Si daca peste lipsa butoanelor putem trece cu usurinta (in fond, WiFi-ul il putem inchide fara probleme din aplicatie, iar router-ul poate fi scos din priza daca dorim sa il oprim), peste lipsa conectorilor nu putem trece la fel de usor, cel putin nu in aceasta gama de pret.

O situatie usor diferita intalnim la capitolul led-uri, Tenda RX27Pro fiind echipat cu un singur led, in timp ce modelul AC18, prin comparatie, era echipat cu nu mai putin de 8 led-uri de stare. Aici putem argumenta ca este vorba despre economie de energie, dar majoritatea dintre noi s-au obisnuit de ani de zile sa diagnosticheze reteaua cu o simpla privire aruncata catre router, unde putem vedea (in mod normal) imediat daca nu avem conexiune la internet, daca suntem conectati prin cablu sau WiFi la router.

Nu in ultimul rand, Tenda RX27Pro este un router foarte rapid, dar viteza de transfer este usor mai ridicata daca utilizam banda de 5GHz, ceea ce nu ar fi trebuit sa se intample. Ce-i drept, banda de 6GHz ofera o latenta semnificativ mai scazuta, impresionanta chiar, iar asta afecteaza in mod direct experienta in gaming, de exemplu.

Per total, Tenda RX27Pro este un router performant, caruia ii lipsesc cateva dotari, fiind de asemenea printre cele mai accesibile routere WiFi 6E de pe piata. Problema, din punctul meu de vedere, este data de faptul ca WiFi 6E si-a facut aparitia doar de 3 ani, iar conextivitate WiFi 6E intalnim doar pe cele mai avansate placi de baza, notebook-uri sau smartphone-uri in momentul de fata.

Iar in conditiile in care WiFi 7 a fost anuntat deja si exista atat notebook-uri, cat si placi de baza sau smartphone-uri de varf care suporta deja acest protocol, personal as astepta aparitia in magazine a modelului Tenda TE60 Pro, anuntat la inceputul acestui an. Acesta ofera nu doar conectivitate WiFi 7, ci si doua porturi 10Gbe LAN, 8 antene si 12 Front End Modules (FEMS), fata de cele 5 antene si 7 FEMS oferite de RX27Pro.

Desigur, ramane de vazut cand isi va face TE60 Pro aparitia in magazine si mai ales pentru ce pret, pentru ca pretul este unul dintre principalele avantaje pentru RX27Pro. Chiar si asa insa, daca nu ati schimbat routerul pana acum si planuiti o investitie de peste 6-700 RON in acest sens, s-ar putea sa fie mai intelept sa mai asteptati putin si sa vedeti ce routere WiFi 7 isi fac aparitia in magazine si pentru ce preturi.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: