lab501.ro

Review – Tt eSPORTS Pulse G100 RGB

Scris de: , in categoria: Periferice, in 24 March, 2020.

Masuratori si teste

 
Metodolia noastra implica masurarea raspunsului in frecventa folosind standul de masurare miniDSP EARS impreuna cu programul Room EQ Wizard pentru generarea semnalului de test, calibrarea nivelului de semnal si realizarea graficelor. Pe langa factorul subiectiv, putem masura si raspunsul castilor, identificand eventualele probleme, precum si diferentele intre canale. miniDSP EARS este calibrat din fabrica, fiecare dispozitiv avand o serie prin intermediul careia se pot descarca fisierele de calibrare (separat de canale) atat pentru casti circum-aurale dar si intra-aurale. Liniaritate perfecta nu vom intalni nici chiar in cazul celor mai apreciate casti, insa testele practice coroborate cu graficul de frecvente ne vor arata mai bine imaginea de ansamblu.

Pentru masurarea raspunsului in frecventa, Pulse G100 RGB au fost conectate la placa de sunet Creative Sound Blaster AE-9. In mod ideal, raspunsul perfect ar fi fost de 84 – 85 dB la orice frecventa, insa, asa cum am explicat si mai sus, nici chiar cele mai laudate casti nu reusesc asta si oricum nu stiu daca ar fi pe gustul vostru o pereche de casti liniare. Este destul de evident faptul ca Pulse G100 RGB sufera destul de mult la capitolul de liniaritate, avand nivelul de raspuns intre 65 si 90 dB. Intre 250 Hz si 2.5 kHz avem un raspuns bun, insa, avand in vedere restul curbei, aceste frecvente vor fi impinse in fata, accentuate. Acest lucru este valabil si pentru gama de frecvente inalte (15 – 18kHz), daca le auziti bineinteles.

Ascultarea castilor am facut-o atat pe placi de sunet integrate (laptop, telefon) cat si pe o placa de sunet externa cu amplificator dedicat (Creative Sound BlasterX G6). Trebuie sa spun din start ca aceste casti sunt destul de dificil de amplificat, impedanta de 60 Ohmi impreuna cu difuzoarele generoase de 53mm necesitand ceva “vana” din partea amplificatorului. Pulse G100 RGB au un profil de raspuns in V, bass-ul fiind dominant, insa daca amplificatorul nu are suficienta putere, acesta suna “murdar” si deloc precis. Sound BlasterX G6 urca experienta la un nivel superior, insa este putin nefiresc sa folosim o placa de sunet de 800lei pe o pereche de casti de 200lei.

Chiar si asa, abundenta bass-ului care are de multe ori si o extensie spre frecventele medii face din Pulse G100 RGB o pereche de casti potrivite pentru muzica electronica (house, trap, hip-hop) dar si pentru filme / jocuri. Pot cataloga soundstage-ul si pozitionarea in jocuri la un nivel mediu, nimic care sa ma dea pe spate. Se poate observa o usoara diferenta in canale, semn ca Thermaltake nu testeaza difuzoarele in fabrica pentru o potrivire spectrala. Nu avem cum sa simtim acest lucru in practica insa am considerat ca merita mentionat.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: