lab501.ro

AppleTV 2012 – iOS streaming device

Scris de: , in categoria: Gadget, in 6 July, 2012.

Concluzii

Generatia 3 a Apple TV, lansata la doi ani distanta de la versiunea precedenta, nu aduce foarte multe lucruri noi, insa, imbunatatirile sunt esentiale. In primul rand Apple TV 3 beneficiaza de output video 1080p, 512MB RAM, un sistem de operare mai nou, design nou si consum redus. Sunt acestea de ajuns pentru ca utilizatorii de Apple TV 2 sa faca upgrade? Momentan pot sa spun cu destula siguranta ca raspunsul la aceasta intrebare este nu, Apple TV 2 este destul de popular, iar pe baza acestuia au fost lansate destul de multe mod-uri si aplicatii third-party care ii sporesc functionalitatea, cel mai popular dintre acestea fiind XBMC Media Center. Pe de alta parte, in prezent, pentru Apple TV 3 nu exista posibilitatea de jailbreak, deci nici nu pot fi instalate aplicatii sau orice alt software third-party.

Apple TV 3 poate fi atractiv pentru cei care nu au inca un astfel de device cu functionalitati similare si au cel putin inca doua device-uri Apple in casa. Trebuie sa recunosc ca este o situatie destul de rar intalnita, insa, in cazul acestora, un Apple TV 3 este cat se poate de potrivit, bineinteles, daca exista dorinta de streaming a continutului multimedia pe TV. Pretul unui Apple TV este de 546 lei la evoMAG, pret la care se mai adauga costul unui cablu HDMI (de exemplu, cel de la Apple are un pret de 120 de lei).

Piata dispozitivelor de streaming este destul de bogata, iar pentru rezidentii din SUA cu atat mai interesanta cu cat acestia pot beneficia de servicii video-on-demand sau on-demand streaming media foarte bune, dintre care mentionez doar Netflix, ca sa dau ca exemplu cel mai celebru astfel de serviciu. Din pacate, in Romania nu avem acces la astfel de servicii, nici iTunes nu ne ajuta prea mult si nici altele. Avem cateva astfel de servicii autohtone legale, insa, le putem numara pe degetele de la o mana si nu putem spune ca s-ar putea compara cu ceea ce ofera serviciile similare din SUA.

Nici din punct de vedere hardware situatia nu este mai buna, pe langa AppleTV 3 mai avem ca si concurenti Boxee de la D-Link, Nexus Q de la Google sau Roku produs de firma cu acelasi nume. Dintre toate aceste produse putem scoate din calcul Nexus Q care costa de 3 ori mai mult decat Apple TV si care s-ar putea sa fie achizitionat doar de catre fanii Android si nationalistii americani (Nexus Q a fost produs integral in SUA), fara sa mai punem la socoteala faptul ca nici nu este inca disponibil pentru Romania. De altfel nici Roku nu este disponibil in Romania, astfel ca daca aruncam un ochi la categoria de media-playere standard vedem cateva nume cunoscute cum ar fi Asus, Western Digital, ACRyan sau Lacie. Trebuie sa mentionez si Raspberry Pi ca solutie pentru pasionatii de Linux si hardware Arduino. Desi nu este un media-player sau mai bine spus desi nu acesta este scopul sau, poate functiona fara probleme si ca media-player iar pretul este de doar $35 USD.

Nu am mai pus la socoteala aparitia SmartTV-urilor care in curand vor face redundanta achizitia unui media-player, aspect care reduce si mai mult aceasta piata de nisa. In concluzie, cred ca este destul de clar fiecare tip de produs carui consumator se adreseaza. AppleTV poate fi o solutie cu un pret chiar bun pentru fanii Apple, la fel cum Nexus Q poate fi o solutie la fel de buna dar mult mai scumpa pentru fanii Android sau orice alt media-player ori SmartTV pentru cei care nu au o preferinta bine definita.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: