Samsung Galaxy Tab 10.1
Sistemul de operare
Samsung Galaxy Tab 10.1 rulează Android 3.1, prima revizie a sistemului de operare Android destinat tabletelor, anunțat și lansat ca update la Honeycomb (3.0) în luna mai. Despre Android 3.0 am discutat deja în articolul despre LG Optimus Pad 3D, astfel, aici vom discuta doar despre noutățile aduse de Android 3.1.
Interfața sistemului de operare a fost optimizată pentru a permite un mai mare grad de personalizare (widget-urile pot fi redimensionate) precum și pentru a fi mai intuitivă. În homescreen găsim ca și până acum clasicele butoane de Back, Home, butonul cu ajutorul căruia putem vizualiza aplicațiile recent folosite și un buton destinat screenshoturilor. Știu că am scris de multe ori că îmi doresc o modalitate simplă de a face screenshoturi în Android, fără să fie nevoie de rootare și alte „modificari”, însă, includerea unui buton dedicat pentru această funcție, în permanență vizibil pe taskbar, e o soluție cam radicală.
Mi-a plăcut să descopăr butonul de Options sau Menu cum s-au mutat în partea dreaptă sus la majoritatea aplicațiilor. Cele mai vechi vor afișa în continuare butonul standard pe taskbar, lângă Back și Home.
Printre aplicațiile care au fost optimizate se numără Browser (suport mai bun pentru CSS 3D, animații și video-uri HTML5), Gallery, Calendar și suportul pentru companii (administratorii pot configura un proxy HTTP pentru fiecare Wi-Fi access point și suport pentru criptarea spațiului de stocare).
Pe lângă interfața standard Android 3.1, Samsung a contribuit cu interfața TouchWiz care adaugă Live Panels, Mini Apps Tray, Social Hub și Music Hub.
Live Panels-urile reprezintă o serie de widget-uri și panel-uri cu diferite informații. De exemplu, din cele cinci ecrane disponibile pe tabletă, Homescreen-ul (ecranul 3) oferă informații despre ora exactă, vreme și shortcut-uri către cele mai importante aplicații. Ecranul 2 este împărțit între un widget al aplicației de email, widget al aplicației AP Mobile care oferă un slideshow cu cele mai recente știri și patru widget-uri mai mici de bookmarking.
Mini Apps Tray-ul este de fapt un dock cu shortcut-uri către câteva aplicații (Task Manager – care poate fi accesat și prin ținerea butonului Home apăsat, Calendar, World Clock, Pen memo, Calculator și Music Player). Acestea pot fi deschise oricând iar la un tap pe una dintre aplicații, aceasta se va lansa într-o fereastră mică ce ulterior poate fi maximizată. Acest dock poate fi accesat prin intermediul unei iconițe de pe mijlocului taskbar-ului sub forma unei săgeți orientate în sus.
Social Hub, după cum îi spune și numele este o aplicație care adună informațiile din toate conturile de social media ale utilizatorului (incluzând și informații din aplicațiile Email, Contacts și Calendar). Din păcate aplicația este destul de rudimentară și în cazul în care nu aveți multe conturi social media probabil că este mai bine să folosiți aplicația dedicată fiecărei platforme social media în parte.
Iar în final, Music Hub este o aplicația asemănătoare cu iTunes, care ne permite să cumpărăm muzică online.
Cu toate că nu aduce nimic inovator, interfața celor de la Samsung mai colorează puțin interfața cam sobră a Androidului. Nu mi-a plăcut prea mult implementarea Mini Apps Tray pentru că e destul de neinspirat integrată în sistemul de operare, însă, posibilitatea de a accesa câteva aplicații fără a mai trece prin fiecare aplicație în parte mi-a plăcut.
TouchWiz poate fi rafinat, de altfel, pe telefoane acesta a ajuns la versiunea 4.0, în timp ce interfața prezentă pe Galaxy Tab 10.1 este versiunea 3.0. Cu puțin mai multă atenție la integrarea aplicațiilor și a interfeței Samsung cu Android se va putea obține o productivitate mai mare și o folosire mai intuitivă a tabletei.
Comentarii
Nu faceti si un review la moto xoom 2?