lab501.ro

Nokia 808 PureView lansat oficial in Romania

Scris de: , in categoria: Stiri, in 12 June, 2012.

Nokia 808 PureView a fost lansat oficial si in Romania intr-un cadru foarte adecvat – mai exact, in studioul foto al lui Alex Galmeanu. Singurul element impresionant al acestui telefon este deja binecunoscuta camera foto care ofera 41 megapixeli. Am mai discutat despre senzorul acesteia, am vazut chiar si cateva imagini facute cu telefonul si ne-am declarat entuziasmati.

Azi dimineata am avut ocazia sa butonez putin telefonul iar in afara de camera foto nu pot spune ca impresioneaza prin ceva. Dar inainte de toate trebuie sa va spun ca Nokia 808 PureView va fi disponibil in magazine incepand cu luna viitoare, la un pret de aproximativ 650 de euro sau 3000 de lei. Avand in vedere acest pret, pot sa inteleg de ce, in afara de camera, telefonul nu exceleaza prin nimic. Din punct de vedere hardware este folosit un procesor ARM 1136JF-S la 1300 MHz, 512 MB RAM, spatiu de stocare 16GB iar ca display este folosit un panel AMOLED de 4″ cu rezolutia 640×360 pixeli. Sistemul de operare este Symbian Belle iar din acest punct de vedere specificatiile hardware sunt suficiente, de procesarea necesara camerei foto ocupandu-se un al doilea nucleu din procesor dedicat specific pentru acest lucru. Capacitatea bateriei este de 1400 mAh.

Ca dimensiuni, Nokia PureView are 60x123x18mm si 170 de grame, cu alte cuvinte este imens si destul de greu, dupa standardele smartphone-urilor actuale. Ca si materiale de constructie, sunt folosite atat aluminiul cat si plasticul. Astfel, rama din jurul ecranului este din aluminiu in timp ce spatele are un capac din plastic care permite accesul la baterie si la sloturile cardurilor microSIM si microSD.

Celebra camera foto are 41 megapixeli si un senzor de 1/1,2″ cu o distanta focala de 8mm, care contrar opiniei generale nu sunt folositi in sensul standard. Adica, cei 41 megapixeli, limitati la 38MP pentru 4:3 si 36MP pentru 16:9 captureaza imagini de dimensiuni rezonabile dar care nu scad sub 10MB. In mod standard camera este setata sa fotografieze la 8MP cu posibilitatea de a schimba pe modul Creative care ofera 38 sau 36 megapixeli.

Adevarata inovatie nu este folosirea unui senzor imens si a celor 41 de megapixeli ci in imaginile de 8MP care sunt obtinute prin oversampling, adica mai multi pixeli adiacenti sunt uniti intr-unul singur, astfel este mentinuta dimensiunea imaginii relativ mici. Tot datorita oversampling-ului imaginile au o calitate foarte buna chiar si in conditii de iluminare mai putin bune, iar zoom-ul se poate face intr-o anumita limita fara pierderea calitatii imaginii.

Din punct de vedere software camera poate fi setata si manual, se pot obtine efecte interesante cum ar fi bokeh, pan-uri sau chiar si timelapse-uri. Evident camera poate sa si filmeze 1080p la 30 FPS-uri.

Singurul defect pe care l-am remarcat a fost lipsa unei stabilizari a imaginii prea bune, pentru a face fotografii bune un trepied fiind necesar.

La final nu pot sa spun decat ca Nokia PureView poate fi privit mai mult ca o demonstratie tehnologica decat ca un produs care sa merite cumparat. Pasionatii de fotografie sunt sigur ca nu vor renunta la un DSLR si nici nu stiu cine ar renunta la camera foto personala si la smartphone pentru un device care ca si telefon nu se prezinta prea bine.

Doar ca simplu exercitiu, am mers pe evoMAG.ro si am adaugat in cos un Nikon D3100 (cu numeroase optionale) si un HTC One V. Pretul final este de 3200 de lei, cu doar 200 de lei peste costul unui Nokia 808 PureView. Concluziile sunt evidente.

Comentarii

4 comentarii la: Nokia 808 PureView lansat oficial in Romania

  1. sebi a scris pe:

    Ecran cu rezoluţie de acum 5 ani, procesor şi baterie slabă, preţ mare că scrie Nokia.

  2. gigel a scris pe:

    @sebi: Du-te la baie te rog. Camera aia in conditii bune de iluminare face poze la fel de bune ca dslr-ul ala.

  3. Serios? Eu nu as paria pe asta…nu de alta dar ar trebui toti sa ne aruncam obiectivele scumpe de la DSLR-uri si sa ne luam un PureView cu 2 bucatele de sticla pe post de obiectiv… :)

  4. gigel a scris pe:

    http://blog.gsmarena.com/nokia-808-pureview-vs-olympus-e-pl2-vs-canon-5d-mark-iii-vs-apple-iphone-4s-38mp-shootout/

    Nu zic ca face poze la fel de bune in orice conditii, insa daca te uiti la aceste exemple, mai mult sau mai putin obiective poti observa ca 808-ul e mai apropiat ca nivel al detaliilor de acea bestie de DSLR decat orice altceva. Pentru ochiul meu neantrenat nici nu vad mare diferenta, decat la redarea culorilor, dar cred ca asta tine mai mult de algorimtul de procesare. Pentru un dispozitiv care iti incape in buzunarul de la blugi mi se pare o realizare destul de mare.

Lasa-ne un comentariu: