lab501.ro

IDF 2013 – Consum si performanta Atom Z3770 (Baytrail-T)

Scris de: , in categoria: Stiri, in 13 September, 2013.

Cu siguranta Baytrail este vedeta IDF-ului din acest an, iar noi nu puteam sa stam fara sa ne jucam un pic cu el si fara sa va prezentam un mic preview referitor la ce ne putem astepta. Nu voi trata arhitectura in amanunt aici, pentru ca pregatesc un articol mai amplu ce va trata arhitectura Baytrail – in speta nucleul Silvermont – mai in amanunt.

Voi spune doar ca avem o microarhitectura total noua pentru Intel, gandita din start pentru dispozitivele mobile. Cand proiectezi o astfel de arhitectura, dimensiunea pastilei de siliciu este foarte importanta pentru ca aceasta influenteaza direct consumul. Astfel, Intel a trecut (in sfarsit) la un design OoO (Out-of-Order) ce permite performanta single-core foarte buna si scalare multi-core chiar si fara HT.

TDP-ul tabletelor a permis celor de la Intel sa foloseasca propria solutie grafica de generatia 7 (Ivy Bridge) cu 4 blocuri de executie active (HD 2500 are 6 blocuri active) si beneficiaza de asemenea si de QuickSync. Din pacate, Merryfield care va fi platforma pentru telefoane bazata pe arhitectura Silvermont se pare ca va integra din motive de consum o solutie PowerVR pentru partea grafica. O data cu Airmont (14nm) cel mai probabil vom vedea grafica Intel HD Graphics si pe smartphone.

Spre deosebire de Saltwell care a avut nevoie de 2 implementari diferite pentru a fi compatibil atat cu Windows (CloverTrail) cat si cu Android (CloverTrail+), Silvermont este compatibil cu ambele sisteme de operare si suporta chiar si 64 biti (Windows 8.1 va putea rula pe 64 biti pe Baytrail de abia anul viitor, din motive stiute doar de Microsoft).

In cadrul unei sesiuni private in cadrul IDF 2013, m-am putut juca cu o tableta de referinta Intel bazata pe cel mai rapid procesor Baytrail-T disponibil: Intel Atom Z3770. Am testat atat varianta cu Windows 8.1 care va aparea pe piata simultan cu lansarea sistemului de operare, cat si cea cu Andoid 4.2.2 care este inca in procesul de optimizare a firmware-ului asadar performanta produsului final va probabil ceva mai ridicata.

_MG_3710

_MG_3739

De la inceput pot sa spun ca ambele variante se misca excelent, ecranul de tip Retina (2560×1440), placa grafica DirectX 11 cu 4EU (32SP) care poate urca pana la 667MHz si procesorul quad-core care poate urca pana la 2.4GHz cand un singur nucleu este folosit fac experienta in utilizare extrem de fluida si placuta. Am jucat in paralel diferite jocuri printre care si Torchlight 2 care mergea de vreo 3 ori mai bine pe Baytrail-T decat pe CloverTrail. Datorita QuickSync am realizat montaje de clipuri video HD folosind efecte si am exportat rezultatul final extrem de rapid. La final am putut viziona un film 4K in conditii ideale, deruland prin el extrem de fluent, impresionant as putea zice.

_MG_3730

In Windows 8.1 am masurat performanta doar in Cinebench 11.5 32bit, obtinand un scor de 1.5 puncte. Performanta este mult mai buna decat CloverTrail, scorul fiind identic cu cel obtinut de Kabini (AMD A4-5000, 4 nuclee Jaguar @ 1.5GHz). Spectaculozitatea venind din faptul ca puterea masurata de Z3770 a fost de 2.5W in timp ce A4-5000 are un TDP de 15W si nici nu este foarte potrivit sau destinat integrarii in tablete.

Trecand la varianta cu Android si ruland cateva benchmark-uri putem vedea o performanta solida atat pe partea de CPU cat si pe cea de GPU. Pentru referinta puteti compara rezultatele cu cele obtinute de CloverTrail in review-ul nostru la ASUS Memo Pad FHD10 (inafara de AnTuTu in care este folosita alta versiune).

Testele de consum au aratat si ele rezultate imbucuratoare, practic Baytrail-T consuma la fel de mult atat in IDLE cat si in LOAD ca si CloverTrail. Acesta este un lucru excelent daca tinem cont de faptul ca Baytrail-T are un design 4C/4T si o grafica mult mai buna decat CloverTrail care are un design 2C/4T.

_MG_3711

_MG_3731

_MG_3732

_MG_3737

Comentarii

Un comentariu la: IDF 2013 – Consum si performanta Atom Z3770 (Baytrail-T)

  1. misu01 a scris pe:

    :)) era cazul sa inceapa contra-ofensiva intel, zic eu necesara pentru o competitie mai agresiva si… sper preturi mai scazute. Tegra4 tot intarzie si S800 pare ca ar urma sa fie integrat masiv, pe stilul S600 din majoritatea smarturilor de top generatia “anterioara”.

    Inca ceva: Apple si win8.1 vad ca au migrat/au planuri de migrare pe 64bit, insa androidul are vreo sansa?

    Abia astept articolul…

Lasa-ne un comentariu: