lab501.ro

Cu placere Chip, din nou…

Scris de: , in categoria: Stiri, in 21 September, 2012.

Principiul citarii surselor este binecunoscut chiar si de catre bloggeri, ca sa nu mai vorbim de jurnalisti, pentru care o asemenea practica este obligatorie. Pe scurt, daca preiei un material (informatii, imagini, etc), in incheierea materialului publicat de tine este obligatorie mentionarea sursei originale, si un link catre respectiva sursa. Aceasta practica o puteti vedea aplicata de catre orice site sau blog care se respecta, atat in Romania cat si peste tot in lume. Nu de putine ori ati vazut surse citate de catre GSM Arena, TechPowerUp, Anandtech si lista poate continua cu orice site de orice calibru doriti voi. Cu cat importanta site-ului este mai mare, cu atat obligativitatea respectarii unor norme deontologice de acest gen este mai mare.

Ei bine, cu multi ani in urma LAB501 era la inceput de drum si o mare publicatie la vremea respectiva, mai precis revista Chip, dadea dovada de o lipsa completa de etica, preluand o imagine de pe site-ul nostru, inlaturand watermark-ul si publicand-o pe site-ul lor, fara sa mentioneze sursa, fara link, etc. Cum noi am fost intotdeuna baieti saritori, dornici sa ne ajutam confratii, am fost politicosi si am spus “Cu placere“, ba chiar ne-am oferit ca pe viitor sa ii ajutam cu imagini high-res, daca vreodata colegii de breasla mai au nevoie de o imagine, o poza, o informatie, etc.

Ca o paranteza, noi punem logo-ul LAB501 pe imagini pentru ca cititorii sa recunoasca imediat sursa in cazul in care cineva ar folosi o imagine/grafic/etc pe forumuri sau in alte parti, scoasa din context. Incercam sa ne marcam imaginile cat mai putin deranjant pentru cititor, si nicidecum pentru a impiedica folosirea lor fara acceptul sau mentionarea noastra. Consideram ca acest lucru este o chestiune de bun simt, si prin urmare nu punem watermark pe intreaga imagine, logo-ul nostru fiind foarte simplu de inlaturat, printr-un simplu crop. Lucru care nu s-a intamplat pana acum decat in cazul celor de la Chip, respectiv in cazul unui agregator de stiri din Italia care a fost “rezolvat” pe cale legala (legile UE sunt destul de aspre in acest sens).

Ei bine, iata ca dupa aproape 4 ani, cei de la Chip s-au gandit ca ar fi frumos sa preia o imagine de pe NEXT, sa inlature watermark-ul si sa publice o stire fara sa mentioneze sursa. Spre deosebire de colegii de la Mobilissimo sau Gadget, care au dat dovada de profesionalism si bun simt lasand watermark-ul la locul lui si precizand sursa, ba chiar mi-au cerut acceptul pentru a prelua respectiva imagine, colegii de la Chip “lovesc” din nou, aratandu-ne cu nonsalanta ca la nivel de mentalitate, absolut nimic nu s-a schimbat in redactia Chip.

La fel ca si acum 4 ani, nu putem decat sa le transmitem colegilor de la Chip ca usa noastra este mereu deschisa, raspundem la telefon si la email, asa ca oricand au nevoie de o imagine, fie ea si high-res, ii putem ajuta. Mai jos puteti gasi o varianta speciala a imaginii celui mai nou smartphone Allview, pregatita special pentru colegii de la Chip. Noi va asiguram ca nu o sa va torturam niciodata ochii cu watermark-uri de acest gen, doar pentru ca anumiti colegi nu au deprins pana acum bunele maniere…

 

 

Comentarii

16 comentarii la: Cu placere Chip, din nou…

  1. fac reclama terasei ;)

  2. Nu se dezmint nici de aceasta data, dând dovada ca sunt o echipa care nu are nici o treaba cu profesionalismul!

  3. Ar fi mai bine daca ati termina cu acesti asa-zisi colegi de breasla. Prostia, Rautatea, Lacomia & Hotia sint consecvente!
    In cadrul redactiei amintite sint angajati tot felul de diletanti care s-au apucat si ei de recenzii/articolase, ca este la moda, da bine la public si toate astea interpretate dupa ureche, ca lautarii.
    Nu-i intereseaza de legea copyright-ului (si culmea la ei!), de respect fata de colegii de brasela, de munca lor, de parerile cititorilor, … decit de interesele proprii.

  4. Vlad B. a scris pe:

    Mă întreb dacă cei de la centru (Germania) ştiu de îndeletnicirile acestora.
    @Monstru, era de anticipat după ce presa dâmboviţeană s-a compromis de tot, acceptând şi promovând tot felul de mediocritãţi (pardon, de ‘mondenitati’) şi-n acestă zonă trebuia să se se afişeze astfel de metehne.
    Debarasaţi-vă de astfel de ‘colegi de breaslă’, păstraţi-vă verticalitatea iar dacă doriţi să colaboraţi cu cineva atunci colaboraţi & promovaţi – persoane fizice, firme (din ţară sau externe) – care merită!
    Fără compromisuri, fără mentalităţi de manelişti, ca să fiu în acelaşi ton cu Furnica!! :))

  5. Ciupearca a scris pe:

    Rusine celor de la Chip…ar trebui sa se mandreasca cu faptul ca ei, niste pitici, colaboreaza cu voi cei de la Lab501, campioni mondiali la OC

  6. Si ca sa fie treaba romaneasca pana la capat, articolul a fost sters de pe Chip.ro.

  7. Mda. L-au şters/ascuns. Păcat, că nişte scuze şi corectura de rigoare le-ar fi adus mai multă cinste decât eliminarea întregului material.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Mentionarea sursei era suficienta, nu avem nevoie de scuze :)

  9. Tile a scris pe:

    Ceea ce au facut cei de la Ch(ea)p se numeste incalcarea drepturilor de autor si ar trebui sa fie sanctionati ca atare. Practic ei nu au facut altceva decat sa fure – sa le fie rusine.

  10. Sincer nu va luati dupa legea Germana, pentru ca acolo exista grupari sub tutela guvernamentala care se duc si cer bani pentru interpretarea unei melodii, chiar daca artistul original a lansat-o sub licenta Creative Commons. Sau alte origanizatii care dau in judecata grupuri cu notorietate internationala deoarece au interpretat o melodie ce le apartine. Motivul, in germania, melodia e licentiata cu numele grupului, iar contractul concertelor enumera interpretii pe nume si nu grupul. Nu conteaza ca componenta e in totalitate aceeasi.

    Macar daca Chip ar deveni un agregat de stiri si de review-uri poate nu ar fi o problema cu citarea, dar e clar cand o redactie e plina de oameni lenesi platiti doar ca sa umple ecranul cu litere pe langa banerele de reclame.

  11. Mai devreme sau mai tarziu acesti scamatori o sa dispara, asa cum s-a intamplat cu diverse publicatii dambovitene, cu aere de mari “deontologi”, “specialisti intr-ale gazetariei” & alte invective de fel…
    Un alt aspect de rememorat / de retinut, cati dintre cititori isi mai amintesc de initiativele lor (undeva la limita legii) cand organizau anumite concursuri conditionand participantii sa-si dea CNP-ul – inainte ca acestia sa castige ceva !

  12. Pop Mihai a scris pe:

    Din pacate Chip-ul s-a cam dus de rapa din 2009 incoace. Dupa disparitia XTremePC-ului a devenit de-a dreptul execrabil(fara concurenta), a devenit doar un copy-paste a revisti din Germania,cu greseli de traducere numeroase si grosolane. Personal am cumparat revista incepand cu 1998, cu mici intreruperi provocate de probleme financiare sau de disponibilitate a revistei, insa m-am hotarat sa renunt, a devenit o jignire pentru un posesor de PC si gadgeturile aferente!

  13. Florin a scris pe:

    …va mai mira ceva? Hotia, in Romania, a devenit un fel de sport national.
    Hell! Ar trebui propusa ca disciplina olimpica!
    Si mitocania…si neam-prostia… Istoria se repeta!
    Si apropos de asta… Ma intreb ce rost are sa ne agatam de ‘trecutul glorios’, de stramosii nostri si intzelepciunea lor, cand suntem condusi de mai bine de 20 de ani de catre bande de hoti si hoatze, golani si golancile lor, exemplul cel mai concret al ‘avem ce meritam’.
    Pentru ca asta este pretul lipsei din constiinta noastra a luptei pentru un bine comun, nu a tradarii si coruptibilitatii constante in numele individualismului.
    In ultimii ani,imediat dupa 2008, ati mai auzit cumva in discursul vreunui om politic roman, de interesul pentru cresterea nivelului de trai al cetatenilor romani?

  14. doru a scris pe:

    Imi pare tare rau ca a disparut revista XTremePC,dar ma bucur ca v-am gasit pe voi,cei de la lab 501:)

  15. Monstru Post author a scris pe:

    Sincer si eu am fost un cititor al revistei XPC si imi pare rau ca a disparut, am crescut intr-un fel cu ei (pe langa faptul ca au si scris despre noi). Ma bucur insa ca te simti ca acasa aici.

  16. cumparam si eu revista asta cand aveam dial-up… dar acuma nu mai are rost ca gasesti tot pe net

Lasa-ne un comentariu: