lab501.ro

Review – ASUS Zenbook UM325UA – AMD Ryzen 5 5500U

Scris de: , in categoria: Featured, Notebook, in 25 February, 2021.

ASUS Zenbook UM325UA

 

 
Cu aproape o luna in urma, pe 26 Ianuarie, va povesteam despre seria de placi grafice Nvidia RTX 3000 Mobile, despre procesoarele Intel Tiger Lake H si nu in ultimul rand, despre noua serie de procesoare AMD Ryzen 5000 Mobile. Testam atunci 3 notebook-uri, echipate cu 3 procesoare din gama de varf, mai precis AMD Ryzen 9 5900HX, AMD Ryzen 9 5980HS si AMD Ryzen 7 5800H, iar rezultatele erau pe masura asteptarilor, AMD spulberand inca odata concurenta in segmentul notebook-urilor.

Ei bine, daca in urma cu o luna testam H-uri, HS-uri si HX-uri, astazi se lanseaza oficial procesoarele din gama U, adica procesoarele cu un TDP de 15W, dedicate ultraportabilelor. Si daca gama U bazata pe arhitectura Renoir era alcatuita din 5 modele, in cazul seriei 5000 discutam despre 6 modele, dintre care trei sunt bazate pe arhitectura Cezanne (Zen 3) si trei implementeaza o versiune rafinata de Renoir (Zen 2), pe numele sau Lucienne.

Practic, avem de-a face cu doua modele Ryzen 7, echipate cu 8 nuclee si 16 fire de executie, AMD Ryzen 7 5800U fiind bazat pe Cezanne si AMD Ryzen 7 5700U pe Lucienne, doua modele Ryzen 5, cu 6 nuclee si 12 fire de executie, AMD Ryzen 5 5600U fiind bazat pe Cezanne si AMD Ryzen 5 5500U fiind bazat pe Lucienne, respectiv 2 modele Ryzen 3, cu 4 nuclee si 8 fire de executie, AMD Ryzen 3 5400U fiind bazat pe Cezanne, in timp ce AMD Ryzen 3 5300U este bazat pe Lucienne. Cu alte cuvinte, procesoarele cu numar par in denumire sunt bazate pe Cezanne, in timp ce procesoarele cu numar impar in denumire sunt bazate pe Lucienne.

Diferenta intre cele doua tipuri de procesoare este data de arhitectura de baza (Zen 3 pentru Cezanne, respectiv Zen 2 pentru Lucienne), frecventa si cantitatea de memorie cache. Asta nu inseamna insa ca Lucienne este un simplu rebranding al familiei Renoir, producatorul optimizand cateva aspecte importante. Astfel, controller-ul de memorie poate utiliza acum pana la 32GB LPDDR4X 4266 sau 64GB DDR4 3200, alimentarea acestuia este realizata separat de alimentarea nucleelor, IMC-ul primind acum un mod de functionare denumit deep power state.

De asemenea, fiecare nucleu poate primi acum o tensiune de alimentare individuala, per core, sarcinile care ruleaza in mod single-core sunt alocate acum aceluiasi nucleu, cel mai performant, iar trecerea de la idle la load se realizeaza mult mai rapid decat in cazul generatiei Renoir. Nu in ultimul rand, desi avem de-a face cu aceeasi solutie grafica integrata ca si in cazul procesoarelor Renoir, sistemul de alimentare al acesteia a fost de asemenea imbunatatit, solutia grafica integrata in Lucienne fiind tactata cu 150MHz mai sus decat solutia grafica integrata in procesoarele Renoir echivalente.

Cu alte cuvinte, chiar daca Cezanne integreaza o arhitectura noua, nici Lucienne nu ramane mai prejos la capitolul noutati, rafinand reteta deja impresionanta implementata odata cu Renoir. Ei bine, din pacate astazi nu vom discuta despre Cezanne, deoarece nu am primit inca un notebook bazat pe unul dintre cele trei modele lansate de AMD. Din fericire, am primit un notebook bazat pe un model Lucienne, mai precis mainstream-ul AMD Ryzen 5 5500U, notebook-ul testat de noi urmand sa isi faca aparitia si in magazinele din Romania, incepand de astazi.
 

Comentarii

2 comentarii la: Review – ASUS Zenbook UM325UA – AMD Ryzen 5 5500U

  1. Sebastian a scris pe:

    Din punctul meu de vedere este un ultrabook elegant, complet, cu o autonomie foarte mare, performante foarte bune (mai ales cu seria 5500U), portabil (1.14kg) ideal pentru work and travel, writting, etc, dar si pentru muzica, sunetul este foarte bun, laptopul fiind echipat cu sistem de sonorizare Harman Kardon si chiar daca nu are mufa jack vine insotit cu adaptor pentru jack, adaptor ethernet si o husa faina ceea ce este super tare si nu prea vezi pe la alti producatori si imi place ca majoritatea vin cu acea tastatura numerica in touchpad care mi se pare super utila!

  2. Alex Cristian a scris pe:

    Salut,

    De curand Asus a lansat modelul Vivobook 14 S435 si sunt indecis. Mai concret pentru un utilizator de rand, ce diferente “simtitoare” exista intre Ryzen si Intel(motorizare Evo, din ce am inteles in Cinebench este cu 40% mai performant decat varianta precedenta din generatia 11).

Lasa-ne un comentariu: