lab501.ro

Review – Corsair HS65 Surround

Scris de: , in categoria: Periferice, in 1 July, 2022.

Masuratori si teste

Metodologia noastra implica masurarea raspunsului in frecventa folosind standul de masurare miniDSP EARS impreuna cu programul Room EQ Wizard pentru generarea semnalului de test, calibrarea nivelului de semnal si realizarea graficelor. Pe langa factorul subiectiv, putem masura si raspunsul castilor, identificand eventualele probleme, precum si diferentele intre canale. miniDSP EARS este calibrat din fabrica, fiecare dispozitiv avand o serie prin intermediul careia se pot descarca fisierele de calibrare (separat de canale) atat pentru casti circum-aurale dar si intra-aurale. Liniaritate perfecta nu vom intalni nici chiar in cazul celor mai apreciate casti, insa testele practice coroborate cu graficul de frecvente ne vor arata mai bine imaginea de ansamblu.

Pentru masurarea raspunsului in frecventa vom conecta castile Corsair HS65 Surround folosind dongle-ul USB din pachet, acesta fiind si scenariul cel mai folosit de catre majoritatea cumparatorilor. In mod ideal, raspunsul perfect ar fi fost de 84 – 85 dB la orice frecventa, insa, asa cum am explicat si mai sus, nici chiar cele mai laudate casti nu reusesc asta si oricum nu stiu daca ar fi pe gustul vostru o pereche de casti liniare. Dupa 1.2kHz avem un comportament destul de inconstant cu medii (voci, instrumente) usor in planul secund, o revenire pe mediile inalte (7.5kHz – 9.5kHz) in timp ce inaltele sunt frumoase, clare, subtile, insa incep sa o ia in jos dupa 17kHz.

Folosind profilul Pure Direct HS65 Surround se aud bine, insa au ceva slabiciuni sub 45Hz si din nou ceva raspuns inconstant intre 300Hz si 2.5kHz, ceea ce se traduce intr-o abundenta de frecvente joase (se vede raspunsul ridicat intre 45Hz si 300Hz) si o carenta simtitoare pe frecvente medii. Nu ma intelegeti gresit, Corsair HS65 Surround se aud bine pentru pretul lor dar rezultatele sunt destul de inconsistente.

In jocuri si filme suna excelent, mai ales atunci cand activam modul Dolby Audio 7.1 Surround, chiar face o diferenta unde avem optimizare si certificare. Totusi haideti sa testam si SoundID sa vedem care e treaba cu el…

Am rulat testele pentru SoundID cu o melodie cu chitari distorsionate, iar optimizarea a fost disponibila in mai putin de 1 minut. Dupa calcularea profilului putem activa sau dezactiva aceasta optimizare dupa bunul plac, insa cine o mai vrea dezactivata atunci cand se aude atat de bine cu ea activata. Sunetele prind volum si prezenta, bassul coboara mai mult iar inaltele puncteaza perfect. Ce magie au facut cei de la Corsair? Haideti sa masuram din noua si sa vedem raspunsul in frecventa!

Acum intelegem mai bine ce s-a intamplat, vedem un raspuns aproape perfect, cu o usoara crestere intre 35Hz si 70Hz, precum si dupa 2.5kHz. Caderile inexplicabile sub 45Hz precum si cele din spectrul frecventelor medii au disparut, raspunsul in frecventa fiind acum mult mai liniar. In practica aceste casti cu profilul meu de SoundID activat suna exceptional in orice gen de muzica, joc sau film. Am fost curios sa montez HS65 Surround pe placa de sunet Creative SoundBlaster AE-9, insa, in afara de volum mai mare, pot spune ca nu am obtinut nimic fata de placa USB livrata in pachet fara SoundID activat. Lesne de inteles ca m-am intors imediat la placa USB livrata in pachet cu SoundID activat. Singura problema pe care o vad ar fi volumul maxim posibil, limitat la 108dB dupa cum puteti vedea in testele de mai jos, insa calitatea sunetului este atat de buna incat le-ai da permanent mai tare.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: